Yağların başına gelmeyen kalmadı

Gelin, sizde bilimsel kanıtlarda hangi yağı ve ne kadar miktarda tüketilmesi gerekiyor öğrenin!

Haberin Devamı

Az yağ mı kullanalım, yoksa çok yağ mı? Bu konu hakkında sürekli zihinleriniz karıştırılır. Bir taraftan çok yağ kullanın, tereyağları yiyin, çok çok tüketin bir şey olmaz denir. Hatta bu yağları tüketmediğiniz için hastalıkların artığını söylenir. Diğer bir taraftan karhonhidratı yani ekmek türevini azaltın, protein ve yağları artırın daha çok zayıflarsınız denir. Ama bunlar sadece birkaç kişi. Şöyle büyük bir gerçek var ki, bilimsel kanıtlar birkaç kişinin uyguladığı yönteme ve söylediği cümleye bakmaz. Bilimsel kanıtlar, binlerce çalışma ve binlerce yayın sonucu oluşur. Gelin, size bilimsel kanıtlarda hangi yağı ve ne kadar miktarda tüketilmesi gerektiğini anlatayım.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR – DİYABET – KANSERDEN KORUNMAK İÇİN

Diyet yağlarının TÜRÜ ve MİKTARI yani KALİTESİ önemlidir. Çok yağ içeren besinlerin tüketimi ve kullanımı kalp hastalıklarını, insülin direnci, metabolik hastalıkları, diyabeti artırdığı birçok çalışmada yazmaktadır. Yani; şu konuda artık emin olun. Çok çok yağ tüketin cümlesi yanlıştır. Bilimsel çalışmalar yağ içeren besinleri az tüketerek az yağ tüketin, düşük yağlı diyet yapın demiyor. Hatta yağ tüketiminin kalitesi hastalıklar açısından önemi vurgulanır.

Haberin Devamı

PEKİ , YAĞ TÜKETİM KALİTESİ NEDİR?

Sağlığımız açısından önemli olan yağ içeren besinleri, belirli miktarda tüketmektir. Diyetinizde kırmızı ette olmalı, balıkta olmalı, fındık yağıda olmalı, zeytin yağıda olmalı. Süt, yoğurt tam yağlı olabilir. Peynir de tam yağlı olabilir. Bu besinleri belirli miktarlarda tüketmeliyiz.

 Yağların başına gelmeyen kalmadı 

Kanser Araştırma Enstitüsü özellikle hayvansal kaynaklı olan doymuş yağların tüketimini sınırlayın şeklinde vurgu yapıyor. Dikkat edin bu az tüketin demek değildir yani belli ölçüde azaltın, sağlık durumuna göre düzenleyin demektir.

Kırmızı et tüketimi sağlık kuruluşlarının önem verdiği bir besindir. Sadece aşırı tüketilmemelidir. Normal ölçülerde tüketin. Diyet yağ türü, kanserin gelişim sürecini de etkiler. Kırmızı et tüketiminin yanında omega içeren balık tüketimine de diyetinize ekleyin.

Haberin Devamı

Hazır besinlerin içerdiği trans yağı da unutmayın. Trans yağın fazla tüketimi hastalıkları artırır. O yüzden hazır besinlerde bulunan trans yağ tüketimini azaltmak için kraker, bisküvi, hazır kek ve kurabiyelerin tüketiminiz aşırı olmasın.

Sağlık otoriteleri, az yağ tüketin demiyor. Sadece yağ tüketiminiz aşırı ise normal tüketin diyorlar. Hatta belli ölçüde %5 gibi karbonhidrat azaltılıp yerine yağ olarak zeytinyağı, fındık yağı ve omega içeren balık da ekleyerek sağlığınız açısından faydasını belirtiyorlar.

Zihinlerinizde daha net bilgiler oluşması ve kalp-damar sağlığımızın korunması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları