Obezite salgınında dikkat çekici tablo

Ciddi sağlık problemleri yaratabilecek obezitenin önüne geçmek gerekir.

Haberin Devamı

Her geçen gün artan bu obezite salgınında, yapılan çalışmalar sonucunda dikkat çekici bir tablo görmekteyiz. Ülkemizde son yapılan çalışmalarda karın tipi yağlanmada görülen obezite oranı %35-40'a kadar çıkmaktadır. Sağlık açısından daha tehlikeli olan karın tipi şişmanlığın getirdiği ciddi sağlık problemleri hipertansiyon, şeker hastalığı, insülin direnci, kolesterolün artması, iyi kolesterolün düşmesi, karaciğer yağlanması, kardiyovasküler gibi hastalıklar görülmektedir.

Bireyin vücudundaki yağ dağılımı bölgesel olarak bazı bölgelerde daha fazla görülür, buna göre de obezite tipi belirlenir. Obezite tiplerinde, karın tipi yağlanma, hastalıkların görülme riskini daha fazla artırır. Karın tipi yağlanma, çoğunlukla erkeklerde görülür diye bilinmesine rağmen Türkiye de en son yapılan çalışmalarda kadınların %50’ den fazlasında görülmektedir. Bu da kadınlarda ileriki yıllarda görülecek kronik hastalıklarının oranın daha fazla olacağını gösteriyor. Bu hastalıklardan korunmak için yapmanız gereken birazcık özen ve emek... Bu çaba, ileride hastalıklar olduğunda vereceğiniz emekten çok çok daha azdır, bunu unutmayın!

Haberin Devamı

Bu hastalıklardan korunmak için gerekenlerden biri bireyin kendini düzenli olarak kontrol etmesi için basit ve güvenilir yöntem olan bel çevresi ölçümü yapmaktır. Bel ölçümündeki bilimsel yeni ölçümler kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm'yi geçmesi karın tipi şişmanlığın başlangıcıdır ve hastalıklara davetiyenizi hazırlamaya başlıyorsunuz.

Bu durumda yapılması gereken en uygun tedavi, yaşam tarzı değişikliğidir. 

Yaşam tarzı değişikliğinin temeli:

Kilo kaybı veya ideal kiloda ise kiloyu koruma, günlük fiziksel aktivite ve sigarayı bırakmaktır. Bu yaşam tarzı değişikliğinde en önemlisi sağlıklı beslenme yöntemleriyle kilo kaybıdır. Önemli olan zayıflamak değil, sağlıklı zayıflamaktır. Bunun anlamı, zayıflarken kaybettiğiniz ağırlığının çoğunun yağ kaybı olmasıdır. Yağ kaybederek zayıflamak az yemek yemek, protein kaynaklarını azaltmak ve ekmek tüketmemek değildir. Hem yeterli miktarlarda besin tüketmeliyiz hem de gün için de bu besinleri dengeli bir şekilde almalıyız. Eğer bu sistemde beslenmeniz olmazsa istediğiniz yağ kaybını sağlayamazsınız. Hatta yanlış diyetlerle kan şekerinizde problemler de görülebilir. 

Haberin Devamı

Son yıllardaki çalışmalarda 2-3 kilo ağırlık kaybının bile kronik hastalıkların riskini 4-5 kat azalttığı görülmüştür. Eğer karın tipi yağlanmanız varsa mutlaka kısa zamanda kilo kaybetmeli, fiziksel aktivitenizi artırmalısınız Bu yapacağınız yaşam tarzı değişiklikleri yani sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ideal kilonuzu her zaman koruyabilirsiniz ve kronik hastalıkların riskini azaltabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları