Metabolizmayı yavaşlatan nedenler

Yaptığımız hangi hatalar metabolizmamızı yavaşlatıyor?

Haberin Devamı

Genelde hepimiz "metabolizmamız nasıl hızlanır ya da ne yersek daha çok yağ yakarız" diye sorarız kendimize ve sürekli çaba halindeyizdir. Ama yaptığımız bazı hataların metabolizmamızı yavaşlatabileceğini fazla düşünmeyiz. Zaten yaş ile birlikte metabolizma da yavaşlayacaktır. Yaptığımız bazı hatalarla bu duruma daha da tetiklemeyelim. Metabolizmanın aşırı hızlı olması da yavaş olması da problemdir. Peki metabolizmayı hangi durumlar olumsuz yönde etkiler ve nasıl yavaşlar?

1- Aç kalarak zayıflamak: En büyük yapılan zayıflama hatasıdır ve her zaman ısrarla yapılan aç kalarak zayıflamaktır. Uzun süreli açlıklar metabolizmanın uyurkenki metabolizmadan bile daha düşük olmasına neden olur.


2- Yağlı tüketmek: Yediğiniz bir besinin yağdan gelen oranın yüksek olması gereksiz enerji alımına neden olur. Vücuttaki yağ kütlesindeki artış giderek metabolizmayı yavaşlatır.

Haberin Devamı

3- Proteinsiz beslenmek: Kaslar vücudun yağ yakan fabrikaları gibidir. Fazla kas kaybı yağ metabolizmanın yavaşlatır ve yağ yakımını azaltır. Yetersiz protein vücutta kas kayıplarına neden olacağı gibi ciddi unutkanlığa neden olan vitamin eksilikleri de görülür.

4- Karbonhidratsız olmaz: Ekmeği kesmek yapılan büyük hatalardan biridir. Posa ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan tahıllı ekmekler, kan şekerini dengeleyerek hızlı acıkmamızı engeller. Sıfır karbonhidrat kas kaybına da neden olacağı için metabolizmayı yavaşlatır.

5 - Spor yap yağ yak: Doğal antidepresan olan spor kas kütlemizi korur, yavaşlayan metabolizmayı düzenli spor yaparak hızlandırabilirsiniz.

6- Su tüketin zayıflayın: Kilo korumada 2 litre su, yağ yakımında mutlaka 2,5 litre su için. Vücuttaki metabolik olaylarda su kullanıldığı için metabolizma hızlanır. Ayrıca su tüketmek iştahı baskılar. Düzenli su içmeye başlayın aradaki farkı göreceksiniz.

7- Ara öğünleri atlamayın: Gece yatmadan 1,5 saat önce mutlaka süt veya yoğurt tüketin. Meyve veya grisini gece boyunca kan şekerinizi dengeleyerek uyandığınızda tatlı isteğinizi engelleyecektir.

Haberin Devamı

8- Yemek saatine dikkat: Yatmadan 2 saat önce akşam yemeği yemek, sonucu en ağır olanlarındandır. Çünkü obeziteye neden oluğu gibi metabolizmayı da yavaşlatır. Kan şekerinde dengesizliğe yol açarak glikoz toleransı gibi hastalıklara neden olur.

9- Alkol tüketimi: Alkol tüketimi fazla olan bireylerde bel bölgesinde yağ oranı giderek artar. Bel bölgesindeki yağ oranının giderek artışın metabolizma hızını negatif etkisi görülür. Kardiyovasküler hastalıklar içinde bel bölgesindeki artışın en önemli nedenlerden biri olduğunu da unutmayın.

10- Kimyasal maddeler: Meyve ve sebzeler için kullanılan pestisit gibi tarım ilaçlarının insanlar üzerinde akut toksik etkileri olduğu gibi kronik hastalıklarına neden olur. Meyve ve sebzelerinizi iyi yıkamanız metabolizma hızını yavaşlatan kimyasal maddelerden korunmak için önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları