Çörek otunu hayatınıza katın!

Potansiyel ilaç olarak gözlenen çörek otunun birçok bilimsel çalışma ile desteklenmiş iyileştirici özellikleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Geçen hafta Şişli Etfal Hastanesi’nde doktora tezim için Endokrin Klinik Şefi saygıdeğer hocam Prof. Dr. Yüksel Altuntaş’a gittim. Sağlıklı beslenme konusunda çalışmalarını hem de hayatına uyguladığı güzel beslenme alışkanlıklarını konuştuk. Çalışma masanın çekmecesinden, poşet poşet bitkiler çıkarırken hayran gözlerle izledim. Keten tohumu, çörek otu, bitki çayları… Benim dikkatimi direkt çörek otu çekti. Çörek otunun sayısız faydalarından bahsederken nasıl kullanıldığını, hangi öğünlerde tükettiğini de konuştuk. Kalorisi çok az olan çörek otuna şimdi beraber bakalım.

Potansiyel ilaç olarak gözlenen çörek otunun birçok bilimsel çalışma ile desteklenmiş iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Kanseri gerileten, durduran antikanserojen olan çörek otu ayrıca şeker hastalarının şekerini dengelemekte de yardımcıdır. Kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarından koruyor. Yüksek tansiyonu dengeleyerek metabolik sendromdan korunmak için birebir özellikleri taşıyor olması, bu besinin üzerine dikkatimizi daha da çekiyor.

Haberin Devamı

Çayı, macunu, yağı, çorbası, tütsüsü, kahvesi ve içeceği gibi birçok çeşitleri olan çörek otunun beslenmemizde rahatlıkla tüketebiliriz. Unutkanlığa iyi gelen çörek otunu ballı macun yapıp her sabah 1 çay kaşığı tüketerek kahvaltı soframızda yerini almalı.

HAYATIMIZDA YANİ SOFRAMIZDA BU SİYAH SAĞLIK DEPOSUNU YİYECEKLERDE NASIL KULLANIRIZ?

  • Her sabah kahvaltımızda mutlaka protein kaynağı, az yağlı peynirimizin üzerine 1 çay kaşığı serpebilirsiniz.
  • Yağsız, sebzeli veya peynirli omletinzin üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Salatalarınıza hazırladığınız az yağlı soslara ekleyebilirsiniz. Farklı bir aroma veriyor.
  • Fırında pişen sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.
  • Tadından vazgeçemediğimiz poğaça, çatal gibi hamur işlerinde üzerine serpebilirsiniz.
  • Ev yapımı ekmeklerimizin üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Çörek otunu toz veya öğütülmemiş halini bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz.
  • Öğütülmüş halini çorbalarınıza 1 çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

PEKİ, GÜNDE NE KADARINI KULLANMAMIZ SAĞLIĞIMIZ İÇİN FAYDALI OLUR?

Bir silme tatlı kaşığı (2 gr) bizim için yeterli olacaktır. Kalorisinin de düşük olması daha rahat tüketmemizi sağlar. Günlük miktarı, yani 2 gram çörek otunun kalorisi 7 kaloridir.

Çörek otunun bize daha fazla faydası olması için mutlaka güzelce çiğnemelisiniz ki iyi sindirilsin, vücutta emilimi artsın.  

Yazarın Tüm Yazıları