Kısırlık ile başa çıkabilmek

Kısırlığın ne kadar süreceği ve sonucun ne olacağı bilinmez bir denklemdir. Çiftin üzerindeki duygusal yük önemlidir ancak bununla başa çıkma planları size yardım edebilir.

Haberin Devamı

Kısırlığın ne kadar süreceği ve sonucun ne olacağı bilinmez bir denklemdir. Çiftin üzerindeki duygusal yük önemlidir ancak bununla başa çıkma planları size yardım edebilir.

Kısırlık ile başa çıkabilmek

DUYGUSAL KARGAŞA İÇİN PLANLAMA

Limitler belirleyin: Duygusal ve finansal açıdan kaç tane ve ne çeşit prosedürlerden geçebileceğinizi belirleyin.

Hisleriniz hakkında konuşun: Destek grupları veya danışmanlık servislerinden yardım alabilirsiniz.

TEDAVİ SIRASINDA DUYGUSAL STRES İLE BAŞA ÇIKMAK

Akupunktur: Çok eski bir tedavi yöntemi olan akupunktur IVF tedavisi esnasında oluşabilecek stresi azaltır ve iyimserliği artırır. Hamilelik olasılığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur ancak tedavinizi daha eğlenceli kılabilir.

Haberin Devamı

Rahatlama pratikleri: Rahatlama egzersizleri, stres yönetimi gibi metotları kullanan kavramsal davranışsal terapinin daha yüksek gebelik oranları ile ilişkisi vardır.

Kendinizi ifade edin: Suçluluk veya kızgınlık gibi duygularınızı içinize atmayın, çevrenizdekilerde paylaşma yoluna gidin.

Sevdiklerinizle beraber olun: Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızla konuşmak size çok faydalı olabilir. Genellikle en iyi destek en sevdiklerinizden ve size en yakın olanlardan gelir.

TEDAVİNİN SONUCUNUN DUYGUSAL ETKİLERİ İLE BAŞA ÇIKMAK

Kısırlık (infertilite) tedavinizin sonucu ne olursa olsun, psikolojik sorunlarla yüzleşme ihtimaliniz vardır. Eğer bu sorunların duygusal yükü çok ağırsa, profesyonel yardım almakta fayda vardır.

Başarısızlık: Birbirini çok seven ve başarısızlık ihtimaline kendilerini hazırlamış çiftler için bile, başarısızlık sonucunun duygusal stresi yıkıcı olabilir. Ortak duygusal tepkiler arasında kızgınlık, suçluluk, şok, kendine güvensizlik, cinsel problemler ve evlilikle ilgili problemler vardır.

Başarı: Tedavinin sonucu başarılı olsa dahi, gebelik sürecinin başarısız geçebileceği korkusu ve stresi yaşanabilir. Eğer geçmişinizde depresyon veya endişe bozukluğu gibi problemleriniz olduysa bebeğinizin doğumundan sonra bu tarz durumları tekrar yaşama riskiniz vardır.

Haberin Devamı

Çoğul gebelikler: Çoğul gebelikle sonuçlanabilen tedavi sonucu, hamilelik sırasında ve sonrasında yeni tıbbi problemlere veya duygusal strese neden olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları