Sinir koruyucu estetik sünnet hakkında bilinmesi gerekenler

Bu yazımda toplumsal sağlığın iyileştirilmesini yakından ilgilendiren ‘sinir koruyucu estetik sünnet’ hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Sünnet, her zaman değindiğim gibi ameliyathane ortamında steril koşullarda penis anatomisine hakim cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken ciddi bir operasyondur. Pedagogların önerisine göre doğumdan sonraki ilk 6 ayda ya da 6 yaşından sonra gerçekleştirilmesi gereken sünnet, erkeklerin cinsel sağlıkları ve cinsel kimlikleri üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ebeveynlerin hem sünnet zamanına hem sünnet şekline hem de sünneti gerçekleştirecek cerrah seçimine özen göstermesi gerekir. Uygun şartlarda ve doğru teknikle gerçekleştirildiğinde sünnetin potansiyel risklerinden, yol açabileceği kısa, orta ve uzun vadeli komplikasyonlardan kurtulmak mümkündür. Bu yazımda toplumsal sağlığın iyileştirilmesini yakından ilgilendiren ‘sinir koruyucu estetik sünnet’ hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

HATALI SÜNNET CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR

Erkek cinsel organının en duyarlı kısmı "prepucium" adı verilen sünnet derisidir. Bu bölümde özelleşmiş sinir uçları ve sinir düğümleri çok yoğun bir şekilde bulunur. Sinir koruyucu estetik sünnet cerrahisi sırasında, sünnet derisi içerisinde sinir yoğunluğunun en üst düzeyde olduğu alt kısmı korunur ve bu bölgeye herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dolayısıyla ileriki yıllarda erkeklerde erken boşalma ve haz problemleri gibi cinsel sorunların yaşanma ihtimali ortadan kaldırılır. Geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen sünnet cerrahisinde sünnet derisinin tamamı çıkarıldığından peniste bulunan duyu sinirleri işlevini yapamaz hale gelir ve ilerleyen yaşlarda erkekler hatalı sünnete bağlı olarak çeşitli problemlerle karşılaşabilirler. Nitekim 1960'lı ve 1970’lı yıllarda gerçekleştirilen hatalı sünnetler nedeniyle, bugün Türkiye'de birçok erkek kaynaklı cinsel işlev bozukluğu yaşandığını yakından deneyimliyoruz. Cinsel problemlerin yanı sıra hatalı sünnet neticesinde peniste gelişim bozuklukları yaşanabildiği gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda sinir koruyucu sünnet cerrahisinin avantajları daha net bir şekilde anlaşılabiliyor.

ERİYEBİLEN ÖZEL DİKİŞLER SAYESİNDE İYİLEŞME SÜRECİ DE KOLAY

Sinir koruyucu estetik sünnet cerrahisi sonrası kendiliğinden eriyebilen özel iplerle estetik bir şekilde dikiş atılıyor ve ileriki yıllarda erkeklerin cinsel organlarının görünümünden rahatsız olmaları engellenmiş oluyor. Kullanılan dikiş ipleri çabuk eridiğinden iyileşme süreci de ister istemez daha konforlu hale geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları