Esra Ezmeci
Esra Ezmeci
Esra Ezmeci

Öz güveninizi arttırmak için uygulanacak 10 adım

Neden bazı insanlar kendine güvenirken bazıları kendine güvenmez?

Haberin Devamı

Aylin koşa koşa ofisten içeri girdi, reklam için çok güzel ve etkili bir sunum hazırlamıştı. Reklam işinde gerçekten birçok kişiden daha etkili ve yaratıcı fikirler üretebilen bir zekaya sahipti. Reklam ve pazarlama müdürü Ali Bey, Aylin’i odasına çağırdı. Aylin yeni reklam kampanyasını çok güzel hazırlamışsın, müşterilerimize senin sunum yapmanı istiyorum, bu fikrin yaratıcısı sensin, en güzel de sen anlatabilirsin dedi. Aylin bir anda bedeninin alev içinde yandığını hissetti, soğuk soğuk terler alnından damlıyordu, konuşurken kekelemeye ve hızlı hızlı nefes almaya başladı. Ben ben bunu yapamam, lütfen bunu benden istemeyin dedi patronu Ali Bey karşısında.

Aylin’i bir anda küçücük görmeye başladı patronu, söylediği fikirler bile güzelliğini yitirmişti. Bebek bezi şirketi, sunumu Aylin yapmayınca aslında o reklam içeriğinden çok da etkilenmedi ve Aylin’in hazırladığı o güzel içeriğe olumsuz yanıt verdiler, ve Aylin o günden sonra kendine güvenini arttırmak için elinden gelen ne varsa yapmaya karar vererek bir uzmana başvurdu, bir fırsat daha kaçırmak istemiyordu.

Haberin Devamı

Öz güven, genel bir özellik olmaktan daha çok bireyin belli bir aktiviteyi başarılı biçimde yerine getireceğine yönelik inancı ve bireyin kendi yargı, yetenek ve kararlarına güven duymasıdır. Bir yandan da öz güven kendimizi ne kadar değerli bulduğumuzun ve kendimize ne kadar değer verdiğimizin göstergesidir. Öz güven biz insanlar için son derece önemli bir kavramdır. Öz güveniniz yüksek ise, zorluklardan yılmayan, iyimser, kendini ve fikirlerini önemseyen, geleceğe dair umudu yüksek, ilişkilerinde rahat, sevecen, sorumluluk sahibi bir insansınızdır. Öz güveniniz düşük ise, kendinizi değersiz ve başarısız görürsünüz ve reddedilme korkusu ile yeni arkadaşlıklar edinmekten ve sevgi alışverişine girmekten kaçınırsınız. Geleceğe dair umudunuz azdır, etrafınızda olup bitenlerden çok çabuk etkilenip sürekli olarak çaresizliğin stres ve kaygısını taşırsınız.

Öz güveninizi arttırmak için uygulanacak 10 adım

Haberin Devamı

Neden bazı insanlar kendine güvenirken bazıları kendine güvenmez? Bazı insanların her durumda nasıl bu kadar rahat olduğunu ve bazılarının neden zar zor adım attığını merak ettiniz mi? Kendine güveni az olan insanlar için yaşadıkları dünya yaşanması çok zor bir yer ve onlar kendilerini de bu yaşamın içinde bir kurban olarak görmeye eğilimlidirler. Bunun sonucunda kendilerine fırsat kapılarının hiçbir zaman açılmayacağını düşünürler ve bu inanışla da gelen çoğu şans ve fırsatı da kaçırırlar.

Eğer öz güveninizin düşük olduğunu düşünüyorsanız aşağıda yazdığım 10 madde yüksek öz güvene sahip olmanızı sağlayacak ilk adım için yapılması gereken ve oldukça kolay olan maddeler:

Haberin Devamı

Öz güveninizi arttırmak için uygulanacak 10 adım

Güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı bir kağıda yazın: Düşük öz güvenli kişilerde eğilim, genelde sadece başarısızlıklarını ve zayıf yanlarını görme odaklı olmalarıdır. O yüzden ilk yapacağınız şey; şu ana kadar olan tüm başarı ve güçlü yönlerinizi yazın. Tabii ki objektif düşüncelerinden emin olduğunuz arkadaşlarınıza da sorabilirsiniz. Ve bu liste her zaman yanınızda olsun.

• Temizlik ve öz bakımına her zaman özen göstermek: Güzel ve temiz kıyafetler giymek, gün aşrı duş almak, saç ve tırnak bakımına her zaman özen göstermek kendinize verdiğiniz değerin göstergesidir ve bu kendinize güveni arttıracak en önemli öğelerdendir.

• Sağlıklı ve faydalı besinler tüketmek: Kendini seven ve değer veren kişi öncelikle bedenini de sevmeli ve faydalı yiyeceklerle öğününü tamamlamalı. Tek başına bile olsanız kendinize özenerek yemek hazırlayın. Televizyonu kapatın, güzel örtünüzle masanızı süsleyin, hatta mumlarınızı yakın, çünkü her anınız özel olmaya layık.

Haberin Devamı

• Düzenli egzersizler yapmak: En haftada 3 kez 1’er saat egzersiz yapmak. Havanın soğuk ya da yağmurlu olmasına aldırmadan yapılan yürüyüşler hem fiziksel hem ruhsal olarak sizi iyi hissettirecektir.

• Yaşadığınız evi temiz ve ruhsal olarak size iyi hissettirecek şekle getirin: Eviniz sizin kaleniz. Evin içinin temiz ve düzenli olması, evdeki çiçeklerinizi düzenli olarak beslemek size iyi hissettirecektir.

• Nezaket gereği herkesle konuşun: Dinlemek muhteşem bir yetenek. Gittiğiniz yerde kişilere önyargılı yaklaşmadan herkesle birkaç cümle de olsa konuşmaya çalışın.

• İnsanlara iyi davranın, onlar için bir şeyler yapmaya çalışın (rica edin ve yardım edin) komşularınızı çaya davet edin; arkadaşlarınızla birlikte olmak için fırsatlar yaratın, onların yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun, siz de yardıma ihtiyacınız olursa yardım rica etmekten çekinmeyin.

Haberin Devamı

• Geçmişi geçmişte bırakın ve kendinizi affedin: Geçmişte öz güveninizi kıran aile üyeleriniz, öğretmenleriniz ya da arkadaşlarınız olmuş olabilir. Onları orada bırakın ve kendinizden tekrar bir gelecek yaratın.

• Size kötü gelen kişi ve yerlerden uzak durun: Seçici olmak, kimleri hayatınıza alıp kimleri çıkarabileceğinizi siz seçeceksiniz. Size kötü hissettiren kişileri hayatınızdan çıkarın ve kendinizi iyi hissettiğiniz yakınlarınızla daha sık vakit geçirin ve dışarı çıkmak için iyi hissetmeyi beklemeyin. Önce dışarı çıkın kendinizi iyi hissedeceksiniz zaten.

• Sessizlik içinde kendinizi yemeyin, konuşun: Neyin sizi rahatsız huzursuz ya da mutsuz ettiğini mutlaka karşınızdaki kişiye söyleyin. Karşınızdaki kişiyi suçlamadan, duygu ve düşüncelerinizi, hissettiklerinizi söyleyin.

Bunlar sizi daha değerli hissettirecek, yaşama ve kendinize güveninizi arttıracak birkaç özel madde. Bu noktaları yaşam tarzınıza uydurmak sizi hem daha umutlu hem de daha özgüvenli hissettirecektir. Öz güveniniz çok düşükse, ne yaparsanız yapın yükseltemiyor ve bu yaşam işlevselliğinizde bozulmalara yola açıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almanız iyi olacaktır.