Esra Ezmeci
Esra Ezmeci
Esra Ezmeci

Kaygılarınızı azaltmak için uygulayabileceğiniz 12 yöntem

İç dünyanızda sizi gerçekten kaygılandıran şeyi sorgulayın

Haberin Devamı

Ali üniversite son sınıftaydı, ilk defa büyük konferans salonunda 100 öğrenciye kendi hazırladığı sosyal sorumluluk projesinin sunumunu yapacaktı. Bunu düşünmek bile Ali’yi çok kaygılanıyordu. Konferansa bir saat kala kalbi küt küt atmaya başladı, zorlukla nefes alıyor ve göğsü sıkışıyordu. Aklı o kadar hızlı çalışıyordu ki, düşünceleri bulanıklaşmaya başlamıştı. Eğer şimdi sakinleşmezse bütün öğrencilerin önünde iyi görünmeyeceğinden korkuyordu. Neden diğer insanların benimle ilgili ne düşündüklerine bu kadar endişeleniyorum? Neden kendimi stresli hissediyorum? Neden başarısız olmaktan bu kadar korkuyorum? Yoğun kaygılarını fark eden ve kendisine bu soruları soran Ali bir kaygı problemi olduğunu anladı ve bir uzmandan destek almaya karar verdi.

Haberin Devamı

Kaygılarınızı azaltmak için uygulayabileceğiniz 12 yöntem

Kaygı vücudun tehlikeye karşı verdiği doğal tepkidir. Kaygılar, korkular ve endişeler genel anlamda hayatta kalmamız için büyük öneme sahip anlaşılabilir duygulardır. Tehlikedeyken kaygı, endişe ve korkunun gerekli tepkiler olduğu açıktır. Bu duygular sadece abartıldıkları, korkmaya ve kaygılanmaya gerek olmadığı zamanlarda bir sorun haline gelir. Kaygı sürekli ve aşırı olması durumunda, gündelik aktivitelerde kesintiler yaratması ve bireyin ilişkilerine müdahale etmesi durumunda sorunlar oluşmaya başlar. Genel olarak çoğu insanın kaygısı, ani ve direkt bir tehditten çok gelecekte korkunç bir şey olacağı endişesidir. Kaygının yaşam fonksiyonlarınızı kullanma yeteneğinizi ne derece etkilediği kişiden kişiye değişebilir. Bazı işaretler kaygının hayatınızı çok etkilediğini gösterir, bunlar;

• Sıklıkla baskı altında ve kaygılı hissetme.
• Takıntı boyutunda düşünceler, sürekli analiz etme, sürekli en kötü senaryo üzerinde düşünmek.
• Sürekli planlama yapma ve diğer insanları ya da dış şartları kontrol etmeye çalışmak.
• Güvensizlik, kuşku, kendini sabote edecek davranışlar yüzünden çalışma ve ilişki hayatında zorlanmalar yaşama.
• Obsesif kompulsif davranışlar.
• Kaygıyı azaltmak için alkol, nikotin, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelere yönelme.
• Uykusuzluk, yüksek kan basıncı, düzensiz kalp ritmi, kronik ağrılar ve kiloda aşırı değişimler gibi fiziksel değişimler.

Haberin Devamı

Kaygılar tüm hayatınızı kaplamadan önce uygulayacağınız bazı basit yöntemlerle, kaygının tüm hayatınızı yönetmesine izin vermeden siz kaygıları yönetebilirsiniz. Günlük planlamanıza aşağıdaki önerileri mutlaka ekleyin.

Kaygılarınızı azaltmak için uygulayabileceğiniz 12 yöntem

KAYGI DURUMUNU AZALTMAK İÇİN 12 ADET ÖNERİ

• İç dünyanızda sizi gerçekten kaygılandıran şeyi sorgulayın.

Aslında size gerçek anlamda kaygı hissettiren neler var bunları listeleyin. Korku gerçekten yakınınızda olan, gerçek ve tehlikeli bir duruma karşı hissedilir. Evde bir yangın çıkması gerçekten korku uyandırır, ama endişeniz ya evde yangın çıkarsa diye devamlı evhamlanmak, endişe duymak ve bu yüzden çoğu şeyi yapmaktan vazgeçmek ise burada kaygı çok işlevsel değildir. Gerçekte sizi kaygılandıran şeyleri maddelemek size arasından işlevsiz olanları seçmenize yarayacaktır. Zihninizde olup bitenleri yakalayın ve bunu düşünce günlüğünüze yazın. Bu gerçekçi bir kaygı mı diye sorgulayın. Korkularınızı ve endişelerinizi desteklemeyen ipuçlarını ve deneyimlerinizi mutlaka dikkatle değerlendirin. Eğer arkadaşınız bu kadar endişeli olsa ona ne söylerdiniz. Bu endişenizi destekleyecek olayları hayatınızda gerçekten kaç kez deneyimlediniz gibi sorular size yardımcı olacak. Böylece farklı olasılıkları keşfedecek ve alternatif ve yararlı bakış açıları bulacaksınız.

Haberin Devamı

• İçsel konuşmalarınızı kontrol edin

Her zaman, hiçbir zaman, aptal, çirkin, değersiz gibi kelimeler çok fazla hayatınızı kaplıyorsa bunları azaltın. Aşırı uçlarda siyah ve beyaz fikirler sizi kaygıya daha çok yatkın hale getiriri

• Bilişsel davranışçı bazı stratejiler kullanın

Endişeli insanlar duyguları tarafından istilaya uğramış gibilerdir, ama aslında gerçek böyle değildir. Gerçekte duygular düşüncelerden sonra gelir. O yüzden düşüncelerinizin farkında olmalı, temel inançlarınız ve otomatik düşüncelerinizin daha farkında olmalısınız.

DÜŞÜNCE—DUYGU—DAVRANIŞ; yani düşüncelerimiz yüzünden endişelenir ve bunun sonucunda, sıkıntı içeren ya da kaçınma içeren davranışlar yaparız. Önce düşüncelerini fark et, onlar değişirse duygu ve davranışlarda değişecektir.

Haberin Devamı

• Korktuğunuz şeyden kaçmayın

Eğer bir durumla başa çıkmakta zorlandığınızı görürseniz geri çekilmeyin, eğer geri çekilirseniz o durum sadece daha korkutucu hale gelecektir. Bunun yerine bu zorlukla yüzleşmenize yardım etmek için atabileceğiniz küçük ve güvenli adımları düşünün.

• Yetersiz veya aşırı yemek yemeyi bırakın.
• Uykuyu yeterli miktarda almak gün içindeki kaygı düzeyini azaltır.
• Alkol, uyuşturucu ve nikotin kullanımı kaygıyı uzun vadede arttırır ve geçici işlevsiz ve zarar verici başa çıkma yollarıdır. Hayatınızdan bunları çıkarın.
• Günlük rutininizde bir gevşeme boşluğu yaratın. 10 dakikalık esneme ve gevşeme hareketlerini hayatınıza alın.
• Mümkün olduğunca zevk veren şeyler yapın; eğer keyifle yaptığınız şeyler gerginliğinizi azaltıyorsa çok daha iyi. Egzersiz ve sporu hayatınıza alın.
• Evde ve işte mutlaka zamanınızı iyi yönetin. Haftalık bir program listesi çıkarın ve buna uyun.
• Aşırı yorulmaktan veya çok fazla iş üstlenmekten kaçının. Ne zaman sınırınıza ulaştığınızın farkında olun ve durun. Bir ara verin ve size zevk veren bir şeyler yapmaya çalışın.
• Başarı ve kazanımlarınızı görmeyi ve kendinizi takdir etmeyi unutmayın. Asla kendinizi küçük görmeyin ve geçmişte yaşadığınız zorlukların üzerinde durmayın. Başardıklarınız için kendinize hakkınızı verin, plan yapın ve ileriye bakın.

Haberin Devamı

Eğer kaygılarınız artarak devam ediyor, hayatınızı çok fazla etkisi altına alıyor ve hiçbir şekilde başa çıkamıyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın. Kaygısız güzel günler dileğiyle..