Esra Ezmeci
Esra Ezmeci
Esra Ezmeci

İlişkilerde aldatılmaya zemin hazırlayan 5 neden

Yeni araştırmalar kadın ve erkeklerin partnerlerini aynı oranda aldattığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Sabah erken saatte kalkmak artık onu daha fazla yoruyordu. Eşi yüzünden çoğu zaman geç yatmak zorunda kalıyordu. Eşi devamlı yeni dizi ve filmler bulup getirir, geç saatlere kadar izlemek isterdi. Oysa onun istediği, işten eve gelip biraz dinlemek, biraz da sosyal medya hesaplarına göz atmaktı. Onun bu isteksizliğinin kocası da farkındaydı. Hatta kocası film seyretmek istedikçe ve bunda ısrarlı davrandıkça, ona öfkeleniyor ve ters davranıyordu. Kocası birlikte dizi seyretmenin eşi için işkence olduğunu anlamıştı, o yüzden o da haftada iki gün arkadaşlarıyla dışarıda zaman geçiriyordu. Ne güzeldi evde yalnız olmak, akşam işten gelince istediğini özgürce yapabilmek. Kocası için artık pek fazla yemek de yapmak istemiyordu. Ne yapsa zaten beğenmiyordu. Hemen hemen bütün davranışlarını yargılardı. Saçını boyatsa fark etmez, ama ışıkları açık bıraksa hemen fark ederdi. Ona çabucak kızar, arkadaşlarının yanında saçma sapan konuştuğunu düşündüğünde herkesin içinde onu eleştirirdi. Kocası onun her yaptığını kontrol etmek ister gibiydi. Nasıl giyindiğini, nelere para harcadığını kontrol ettiği yetmezmiş gibi devamlı bir şeylerinde de kusur bulurdu. Cinsel hayatları da iyice azalmıştı. Çok monoton gidiyordu her şey. Ama en güzeli bu kadar yorgunluğun üzerine eve gelip, pijamalarını giyip yayılmaktı. Cinsellik bir uğraş gibi olmuştu artık onlar için. Cinsel ilişki sıklıkları iki ayda bire düşmüştü. Ama bu onun için bir rahatlık olmuştu. Birbirlerinin kişisel alanlarına çok saygılıydılar. Asla birbirlerinin sosyal medya hesaplarına girmez, mesajlarına bakmazlardı. Eşine güveni eksiksizdi. Ona güveniyor olmaktan da mutluydu. Hatta bununla gurur duyuyordu. O gün eşi yine arkadaşlarıyla dışarı çıkmıştı ve akşam geç gelmişti. Telefonunu sehpanın üzerine bırakmıştı. O kadar sarhoş gelmişti ki yatakta sızıp kaldı. İlk defa gelen mesajları telefonun ekranına düşüyordu. Aslında eşine çok güveniyordu, bakmaması gerekirdi. Ama ekranda kalp emojileri görünce, mesajlara bakmaya karar verdi. Mesajda “aşkım bu gece her şey mükemmeldi” yazıyordu. Kadının başından aşağıya kaynar sular döküldü. Koltuğa kendini yavaşça bıraktı. Koltuğun içine çökmeye başlamıştı. Asla böyle bir durum olamazdı. “Nasıl fark edemedim?” dedi kendi kendine. Hala şok ve şaşkınlık içindeydi...

Haberin Devamı

Yeni araştırmalar kadın ve erkeklerin partnerlerini aynı oranda aldattığını gösteriyor. Kadınlar daha çok duygusal boşluklarını doldurmak için, erkekler ise fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak ya da çeşitli fantezi eğilimlerini gerçekleştirmek için eşlerini aldatıyor. Peki, eşleri veya ilişkideki partneri aldatmaya iten 5 neden ne?

Haberin Devamı

İlişkilerde aldatılmaya zemin hazırlayan 5 neden

1.EŞİNİ/ PARTNERİ ÇOK FAZLA ELEŞTİRMEK

Zaman geçtikçe karşımızdaki kişinin yaptığı olumlu davranışlarını fark etmekten çok, onun küçük hatalarını, davranışlarını ya da eleştirilecek sözlerini fark etmeye başlarız. Eleştirilerimizi daha fazla ifade etmeye başlarız. Zaman geçtikçe karşımızdaki kişiye söylediğimiz güzel sözlerden çok eleştirilerimiz daha fazla yer kaplamaya başlar. Bu da karşımızdaki kişiyle aramızdaki sıcak sevgi bağının soğumasına ve o kişiyle çok yan yana bulunmama isteğine sebep olur.

2. NE YAPARSAN YAP SENİNİM

Bu mesaj aslında çoğu zaman karşımızdaki kişiye fark ettirmeden verdiğimiz bir mesajdır. Uyumlu olmak, partnerle aynı fikirde olmak genellikle güzel bir özellik gibi gözükse de ilişkide mutlaka sınırlarımızı davranışlarımızla belirtmeliyiz. Hata gördüğümüz durumlarda ilişki yaşadığımız kişiye kesin tutumlarla, davranışlarımızı belli eden sınırlarda bunu göstermemiz gerekir. Bazı önemli yanlışlarda bedel ödetmek (en güzel bedel bir süre sizsiz kalmasıdır) sizin bazı sınırlarınızın ve gidebilirliğinizin olması karşınızda, kişinin daha temkinli hareket etmesine ve size saygı duymasına sebep olur.

Haberin Devamı

3. CİNSELLİĞE YETERLİ ZAMAN VERİLMEMESİ

Cinsellik bir ilişkinin yüzde 60'ı demektir. Evliliklerde ve uzun süreli ilişkilerde en çok düşülen yanılgı zaman geçtikçe cinselliğin bir uğraş ve zaman kaybı olarak görülmesidir. Evin içinde giderek iki arkadaşa dönüşmek, bu süreçte eşinizin ya da partnerinizin cinsel ihtiyaç ya da cinsel yönden beğenilme ihtiyacı ile daha çok dışa yönelmesine sebep olacaktır.

4.ORTAK FAALİYETLERİN AZALMASI

Bazen gündelik hayatın yoğunluğu içinde kendinizi, eşinizin ya da partnerinizin eve geç gelmesi durumuyla ya da kendi başınıza kalmayı isteme duygusuyla baş başa bulabilirsiniz. Zamanla beraber aktivitelere katılmak, film seyretmek, veya sohbet etmek kişiler için, gereksiz zaman kaybı olarak hissedilmeye başlanabilir. Ara sıra ayrı ayrı yapılan aktiviteler ilişki için iyi olmasına rağmen bunun oranı birlikte geçirilecek zamandan daha fazla olmaya başlarsa bu durum karşılıklı soğumaya ve vazgeçişe yol açabilir. Kişi tek başına ya da arkadaşlarıyla zaman geçirmekten, sevgilisi ya da eşiyle birlikte geçirdiği zamandan daha çok keyif almaya başlarsa bu durum başka partner arayışına sebep olabilir.

Haberin Devamı

5. ÇOK FAZLA GÜVENMEK

Güvenmek sözcüğü çoğunlukla olumlu bir anlam taşır. Tam tersi olan her şeyden şüphelenmek ve kuşkulanmak ise ne kadar kötü ve ilişkiye zararlıysa, çok fazla güvenmek ve kontrolü tamamen bırakmak da o kadar zararlıdır. İlişkide tarafların sosyal medya hesaplarındaki hareketlerine kişisel alana saygı nedeniyle müdahale etmemek, telefon şifrelerinin paylaşılmaması ve aşırı gizli tutulması, eve gelince telefonu kapatmak ya da telefonu masanın üstünde devamlı ters çevrilmiş olarak bulundurmak ya da hiç kontrol etmemek, çok fazla kontrol etmek kadar tehlikeli ve risklidir. İlişkilerde kişisel alana saygının da mutlaka bir sınırı olmalı. Kişiler ilişki içindeki özgürlüklerinin bir sınırı olduğunu bilmeliler.

Haberin Devamı

İlişki içinde aldatılmak kadın için de erkek için de çok zor bir durumdur. Aldatılma durumunda kadınlar genelde kendilerinde veya öteki kadınlarda suç arama eğiliminde olurken, erkekler karşısındaki kadında suç arama eğilimindedirler. Buradaki saydığımız 5 neden aldatılmaya zemin hazırlayan nedenlerdir. Ama bazı durumlarda kusursuz gibi görünen ilişkilerde bile aldatmalar görülebilir. Bazı kişilik bozuklukları da sürekli ve ısrarlı aldatmalara ve farklı partner arayışlarına sebep olabilir. Çift olarak iletişiminizin çıkmaza girdiğini, iletişimizin azaldığını ve bu saydığımız nedenlerden bir kaçının ilişkinizde olduğunu düşünüyorsanız çift terapisi ya da bireysel terapiden destek almanız ilişkiniz için kurtarıcı olacaktır. Sadakatli ilişkilerde olmanız dileğiyle...