Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Yumurtalık yaşlanmasının önüne nasıl geçeriz?

Yumurtalık yaşlanması genel olarak yaş ve genetiğe bağlıdır ama...

Haberin Devamı

YUMURTALAR ZAMANLA AZALIR

Yumurtalık yaşlanmasının önüne nasıl geçeriz

Kadınlar tüm hayat döngülerine yetecek yumurta ile doğarlar ve de yeni yumurta üretmezler.Yumurtalık içindeki yumurtaların artan yaşla azalması fizyolojik ve normal bir süreçtir. Daha önce çocuk sahibi olan kadınların bile gebe kalma şansı 39-40 yaşından sonra azalır. 44 yaşından sonra ise gittikçe zorlaşır.

AİLE ÖYKÜSÜ ÖNEMLİ ETKEN

Yumurtalık yaşlanmasının önüne nasıl geçeriz

Ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların yumurtaları daha erken tükenir.Bu kadınlar genetik olarak programlanmış adetten kesilme yaşlarından 10 yıl öncesinden üreme güçlüğü çekebilir. Örneğin 39 yaşındaki bir hasta 29 yaşından itibaren çocuk sahibi olmakta zorlanmaya başlayabilir.

GENEL OLARAK YAŞ VE GENETİĞE BAĞLI

Yumurtalık yaşlanmasının önüne nasıl geçeriz

Yumurtalık yaşlanması genel olarak yaş ve genetiğe bağlıdır ve bunlar değiştirilemez sebepleridir.

Değiştirilebilen diğer birkaç sebep de yumurtalık yaşlanmasına sebebiyet verebilir. Bunlar;

  • Geçirilmiş yumurtalık cerrahileri en önemli gruptadır. Kist çıkarılması sırasında diğer dokulara da zarar verilebilir. Özellikle çikolata kisti olarak bilinen endometriomaların alınması sırasında o taraftaki yumurtalık kapasitesi azalır.
  • Gençlik çağında verilen radyoterapi ve kemoterapiler de yumurtalık yaşlanması yapabilir.Yine ağır sigara içimi de ciddi yumurtalık yaşlanmasına sebebiyet verir.

PEKİ YUMURTALIK YAŞLANMASININ ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ?

Yumurtalık yaşlanmasının önüne nasıl geçeriz

  • Yumurtalık yaşlanmasının önüne geçmek fizyolojik olarak mümkün değildir. Sadece çevre şartlarına dikkat etmeniz önemlidir. Daha az sigara içerek, daha sağlıklı beslenerek tüm hücrelerinizin yaşlanmasını engelleyebilirsiniz. Antioksidan dediğimiz meyveler ile beslenerek ki bunlar mor meyvelerdir vucudumuzu yaşlanmanın etkilerine karşı koruyabiliriz.
  • Avakado meyvesi de içerdiği besin zenginliği ile çok kuvvetli bir antioksidandır. Yine günde yarım saatlik yürüyüşler metabolizma hızlandırıcı etki ile yumurtaların kalitesinin daha iyi olmasını sağlayabilir.
  • Son yıllarda yumurtalık yaşlanmasında özellikle tüp bebek yönünde kök hücre tedavileri revaştadır. Şu an yapılan deneyler hayvanlar üzerine olup yumurtalıkta bulunan kök hücrelerin canlandırılması,aktifleştirmesi hedeflenmektedir. Bu yöntem yumurtalıkları erken yaşlanan hastalara umut olacaktır.