Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Doğum sonrası cinsel ilişki

Doğumdan sonra cinsel istekte azalma veya değişiklik olur mu?

Haberin Devamı

Zor ve güzel bir hamilelik sürecini geride bıraktıktan sonra bebekli yaşamınız başladı. Peki, her şey eskisi gibi olabilecek mi? Cevap veriyorum: Hayır! İkili yaşamdan üçlü yaşama geçerken birçok zorluk sizi bekliyor. Bu zorlukları tek tek buradan yazmıyorum ama bu yazımda çiftler için önemli bir zorluk olan cinsel yaşama biraz değineceğim.

CİNSELLİK DOĞUMDAN SONRA NE ZAMAN BAŞLAR?

Doğum sonrası cinsel ilişki

Hem normal doğumdan hem de sezaryenden sonra cinsel ilişkiye başlama, ortalama 4-6 hafta geçtikten sonra olur. Bu süreçte bazı çiftler ilişkiye girebilirler ancak anne vücudu ve vajina tam olarak normal haline dönmediği için çiftler ilişkide rahatsızlık hissedebilirler. Özellikle kadınlarda emzirmenin de etkisiyle vajina kayganlaşmaz, ıslanmaz ve kuru kalır. Bu durum eş için rahatsız verici olabilir.

Haberin Devamı

Normal doğumda da sezaryende de uterus yani rahimin pelvik bölgedeki yerine dönme süresi 1,5 aydır. Epizyo dediğimiz alt bölgedeki kesinin iyileşmesi veya sezaryen kesisinin iyileşmesi de bu süreye dahildir.

DOĞUMDAN SONRAKİ SÜREÇTE İLİŞKİDE KADINLAR AĞRI HİSSEDER Mİ?

Doğum sonrası cinsel ilişki

İlk başlarda vajinal kuruluğa bağlı ağrı hissedilebilir. Yara yerleri iyileşmeden ilişkiye girmek çok rahatsız edici olabilir. Hem yara yerleri enfekte olup hem de kanamanın artmasına sebep olup ilişkiye girme sürelerini de uzatabilir. Ağrı, başlarda olup sonradan geçer ve kalıcı bir ağrı değildir. Benim önerim doktorunuzun siz önerdiği sürede cinsel ilişki yaşamaya başlamanızdır..

DOĞUMDAN SONRA CİNSEL İSTEKTE AZALMA VEYA DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

Doğum sonrası cinsel ilişki

Özellikle ilk bir ay annenin ameliyattan sonrası yaşadığı ağrı, yorgunluk ve bebekle ilgilenmesinden dolayı cinsellik konusunda isteğinde azalma olabilir, bu normaldir ve daha sonra düzelecektir. Ayrıca sezaryenden ve normal doğumdan sonra 4-6 hafta azalarak devam eden kanama, lekelenme, akıntı vajinanın normal hali kadar ilişkiye elverişli olmasını engelleyebilir, bu da eşlerin ilişkiden aldığı zevki azaltabilir.