Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Çikolata kistinde kapalı ameliyat nasıl yapılır?

Çikolata kisti önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

4 CM'NİN ÜZERİNDEYSE CERRAHİ MÜDAHALE ŞART

Çikolata kisti önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. 4 cm’nin üzerindeki büyüklükte olan çikolata kistlerinin tedavisi için cerrahi müdahale gerekmektedir.

Hekim, açık ya da kapalı ameliyat yapacağına hastanın ihtiyacına göre karar verir. Genel olarak kapalı; yani laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir.

Çikolata kistinde kapalı ameliyat nasıl yapılır

ENFEKSİYON RİSKİ DAHA AZ

Laparoskopinin; yani kapalı ameliyatın açık ameliyata göre daha fazla avantajı bulunmaktadır. Laparoskopide kesi yapılan bölge hava ile temas etmez. Bu da enfeksiyon riskini en düşük oranlara indirir.

LAPAROSKOPİ NASIL YAPILIR?

Çikolata kistinde kapalı ameliyat nasıl yapılır

Operasyon için 1 m’lik bir kesi açılır. Bu da hastanın iyileşme sürecini kısaltır. Ayrıca hasta günlük akışına hızla döner, az ağrısı olur ve konforlu iyileşir.

Laparoskopide kistin içindeki sıvı boşaltılır, kist cidarı yerleşim yerinden tamamen çıkartılarak bölge kistten arındırılır. Kistin sıvısının boşaltılması ya da kist cidarının boşaltılmasından sonra yakılması gibi işlemler de laparoskopi sırasında gerçekleştirilir. Ancak bu son iki yöntem kisti tekrarlatabilir. Bu nedenle bu metodlar arasında en etkili olanı kistektomidir.

EKİBİN TECRÜBESİ VE KULLANILAN METOD ÇOK ÖNEMLİ

Çikolata kistinde kapalı ameliyat nasıl yapılır

Laparoskopiyi yapacak sağlık ekibinin tecrübesi ve kullandığı metod en önemli faktördür. Eğer ki kist cidarı tamamen temizlenmemiş ve kistektomi haricindeki diğer metodlar uygulanmışsa hastalık 6 ay ya da 1 sene civarında tekrarlayabilir. Ayrıca bu kistler yumurtalıklarda olduğu için operasyon çok dikkatli yapılmalı, yumurtalık rezervleri zarar görmemelidir.

 Çikolata kistinde kapalı ameliyat nasıl yapılır 

Kistlerin dokudan ayrılamaması durumunda yumurtalıkların ve ameliyatlara rağmen tekrarlama olursa yumurtalıklarla birlikte rahmin de alınması gerekebilir.

Operasyon sonrasında kullanılan ilaçlar da nüksetme riskini azaltır. Ayrıca operasyonlar sırasında karın içindeki yapışıklıklar ve kısırlığa nedenle olan tüp tıkanıklığı da temizlenir. Ama unutulmamalıdır ki seçilen doktor ve sağlık kurumu tedavi sürecinde büyük bir önem arz etmektedir.