Sigarayı bıraktıktan sonra destek şart

Sigarayı bırakmaya karar vermeniz için sessiz sakin bir ortama çekilin ve gözlerinizi kapatıp iyice düşünün.Akciğerlerinizin katran gibi siyah madde ile dolduğunu, bir ankologtan tümör bulunduğunu haberini aldığınızı ya da kalp krizi geçirip acil...

Haberin Devamı

Karar verin

Sigarayı bırakmaya karar vermeniz için sessiz sakin bir ortama çekilin ve gözlerinizi kapatıp iyice düşünün. Akciğerlerinizin katran gibi siyah madde ile dolduğunu, bir onkologtan ciğerinizde tümür bulunduğunu haberini aldığınızı ya da kalp krizi geçirip acil servise götürüldüğünüzü veya cinsel performansınızın düştüğünü, partnerinize mahçup olduğunuzu düşünün.

Kendinizi arındırın

Hazır sigarayı bırakmışken bol bitki çayı ve sağlığa yararlı destek gıdalar tüketin. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerdeki hasarın temizlenmesi uzun süre alır. Sigarayı bırakanlara en faydalı önerilerden biri bol yeşil çay içmektir. Sigara ne kadar çok serbest radikallerin oluşumunu arttırıp sağlığı bozuyorsa, yeşil çay da içindeki yararlı antioksidanlarla bedene o okadar yarar sağlar. Günde 4-5 fincan yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirin.

Haberin Devamı

Nane tüketin

Bol bol nane tüketin.Nane sinir sistemine iyi gelir,ferahlık ve serinlik verir.Aynı zamanda nanedeki bazı bileşenler ve mentol,nefes açıcı ve solunumu rahatlatıcı özellik gösterir.Nane çarpıntıya yardımcıdır.Kafur,okaliptus,mentol gibi nefes açıcı maddeler solunum sisteminin daha iyi hava alışverişi yapmasına yardımcı olur.Nane,sigara içtiğiniz dönemde sizde oluşan kötü ağız kokusu ve ağız hijyenine karşı da temiz,ferah ve serin bir ağız yapısı sunar.Sigarayı bıraktığınıda ister kuru ister taze bolca nane tüketin.Salatalarınıza,cacığa,çorbaya,yemeklere bolca nane katın.

Karanfil çiğneyin

Sigaradan sonra ağızda oluşan kötü tat ve kokulara karşı yararlı olur, ağızda mikroorgranizma oluşumunu azaltır.

Toksin atmaya yardımcı baharatlar:

Başta zerdaçal olmak üzere kekik, nane biberiye ve zencefil hem solunum sistemini destekler hem de toksin atmaya yardımcı olur.

Nefes egzersizleri yapın:

Her sigara içmek istediğinizde gözlerinizi kapatın, akciğer, bronş, nefes borusu ve solunum sisteminizi hissedin. Kontrollü olarak burundan nefes alıp daha uzun bir sürede ağızdan nefes verin. Sigara içme isteği hafifleyene kadar bir müddet nefes egzersizine devam edin.

Haberin Devamı

Sigarayı bıraktığınızda iştahınızı dengeleyecek, toksin atmanızı saylayacak, antioksidan içeren özel ve doğal bir bitkisel çay formülü:

• Yarım tatlı kaşığı kaliteli yeşil çay
• 7-8 yaprak melisa
• Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
• İri bir tutam ıhlamur
• Yarım tatlı kaşığı papatya

Yapılışı: 

Bu bitkileri büyük bir çay fincanı veya 1 su bardağı kadar kaynamış suyun içine atın. Üzerini kapatın ve buharı içinde kalacak şekilde 5-6 dakika demleyin. Daha sonra kapağı açın ve içindeki bitkileri süzerek aromalarını iyice akıtın. Ardından ılık olarak yudum yudum için. Bu çayı günde 3-4 fincan kadar içebilirsiniz. İçerken içine beyaz şeker koymayın. Ancak az bir parça esmer şeker veya ince bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Bu çayı ne çok aç ne de çok tokken içmeyin. 

Haberin Devamı

Neden bu bitkiler?

Melisa sinir sistemini rahatlatır, gevşetir.Özellikler gerginlik ve huzursuzluğu azaltır.Ihlamur,sigarayı bıraktıktan sonra oluşabilecek öksürüğe karşı ve bronşların kendini temizleme fonksiyonları için yardımcı olur. Solunum yollarını doğal ve iyi bir destekleyicisidir. Papatya sinir sistemini rahatlatır, solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Sigarayı bırakanlarda gaz ve karında şişlik gibi yakınmalar oluşabilir. Rezene hem bağırsaklardaki spazmı çözmeye yardım eder hem de sindirim sisteminin bu dönemde gevşemesine yardımcı olarak sigarayı bırakanların yakınmalarından gaz sorunlarına karşı bedeni olumlu yönde destekler.

Yazarın Tüm Yazıları