Ramazanda Ayında Alınması Gereken Madenler

Ramazan ayında bazen az bazen hatalı veya eksik beslenmeye bağlı olarak bazı önemli madenlerin eksikliği olabilir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında bazen az bazen hatalı veya eksik beslenmeye bağlı olarak bazı önemli madenleri eksik alabiliriz. Bu nedenle sizlere bu hafta Ramazan ayında alınması gereken madenler hakkında bilgi vereceğim.

Magnezyum

Magnezyum özellikle vücuttaki enzimlerin fonksiyonlarında çok önemlidir. Yaklaşık % 60’ı kemikte, % 26’sı vücutta özellikle kalp, karaciğer ve böbrektedir. Erişkin erkeklerde 350 mg. erişkin kadınlarda 380 mg. günlük dozda alınması önemlidir.

Hangi Yiyeceklerde Magnezyum Vardır?

Özellikle işlenmemiş tam haldeki yiyeceklerde ve doğal yiyeceklerde yeterince magnezyum vardır. Ancak magnezyumu en bol alacağınız kaynaklar yeşil sebzeler, tofu (soya peyniri), çekirdekler, fındık, fıstık, çerez grubu ve tam tahıllardır. Balık, et, süt ve genelde sık yenen çoğu meyvelerde magnezyum oranı düşüktür. Özellikle tam tahılları ve doğal haliyle yenen gıdaları, et, süt ve süt ürünleri fazla tüketenlerin magnezyum oranı düşük olur. Aynı zamanda çok alkol içen kişilerde de magnezyum eksikliği olabilir. Badem, tam buğday, kelp (bir cins deniz yosunu), hint keşu fıstığı ve pekmez özellikle yüksek oranda magnezyum içerir.

Haberin Devamı

Magnezyum düşük olduğu zaman vücutta yüksek tansiyon, böbrek taşı, adet sancısı, adet öncesi gerginliği hassasiyet artar ve magnezyum eksikliğinde yorgunluk, zihinsel bulanıklık, bitkinlik, kas krampları, iştahsızlık, uykusuzluk, ve iritabilite olabilir. Magnezyum yeterince alındığı takdirde vücutta 300’den fazla enzimi destekler ve çalışmasını kuvvetlendirir. Magnezyumun çok önemli bir fonksiyonuda kalsiyum metabolizmasını desteklemek kemik erimesine karşı koruyucu ve tedavi edici olarak yararlı olmasıdır. Magnezyum aynı zamanda vücutta genel olarak spazm çözücü ve rahatlatıcı etki yapar.

Kalsiyum

Kalsiyum vücutta en çok ağırlık oluşturan mineraldir. Kemiklerin % 99’u kalsiyumdan oluşur. Sadece kemikler değil dişlerinde teması kalsiyumdur. Kasların kasılması beyin sinir sisteminde iletişimi sağlayan sıvılar, kanın pıhtılaşması hepsi kalsiyuma bağlıdır. Kalsiyumun en iyi gıda kaynakları süt ve ürünleridir. Bitkilerden de özellikle tofu, ıspanak,turplar, yeşil lifli yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindirler. Sindirim sisteminden ıspanaktaki kalsiyumun emilişi düşükken, lahanadan emilimi ise yüksektir. Pek bilinmez ama lahana yüksek oranda kalsiyum içerir. Hatta bu kalsiyum bazen sütteki kalsiyumdan daha fazla olabilir. Kalsiyum eksikliği genelde de bilindiği gibi kemik defoları ve kemik erimesine yol açabilir. Kalsiyum düzeyi çok düştüğü zaman kas krampı olabilir. Düşük kalsiyum yüksek kan basıncı, osteoropoz ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açar. Kalsiyum badem, maya, maydanoz, fındık, keçi sütü, kuru incir, ayçekirdeği, susam, brokoli, ayranda ve kabak çekirdeğinde bol miktarda vardır.

Haberin Devamı

Günlük kalsiyum alımı yaşa, cinse göre değişir. Çocuklarda 800 mgr. iken daha büyüklerde 1000–1200 mgr’a kadar çıkabilir.

Kalsiyumun sadece kemik ve diş oluşumu için gerekli bir mineral değil aynı zamanda yüksek tansiyona karşıda koruyucudur. Bazı kaynaklar kalsiyumu bağırsak kanserine karşı koruyucu olarakta gösterirler. Kalsiyumun çeşitli preperatları vardır. Eskiden yumurta kabukları, deniz kabukları, özellikle istiridye kabuğu, okyanus mercanları, kireçte kullanılırmış. Bu maddeler daha hijyenik ve modern şartlarda preperatlar olarak günümüzde de üretilmekte ve bulunmaktadırlar. Hamilelerinde özellikle 3. aydan sonra düzenli kalsiyum almalarının bebeğin sağlıklı kemik ve diş oluşturmasına katkısı vardır. Günümüzde, özellikle kemik erimesinde kalsiyumu, D vitamini magnezyum, çinko ve boronla beraber vererek dokularda daha iyi tutulması ve kullanılmasını sağlıyoruz. Ramazanda ben, özellikle son günlerde sağlıklı bir şekilde ramazanı bitirmek için, saç, kemik, tırnak, diş sağlığı için iftar yemeği sırasında, ilk lokmalarla beraber günde 1 adet Kalsiyum, magnezyum, çinko hapı öneriyorum.

Haberin Devamı

Bilinçsiz ve aşırıca alınan kalsiyum hapları böbrek taşı ve kabızlık yapabilir, dikkat!

Yazarın Tüm Yazıları