Ramazan ve Uyku

İyi bir uyku, ertesi gün kendimizi daha rahat ve formda hissetmemiz için gereklidir. Hiçbir diğer olay kesintisiz ve derin uyunulan bir uyku kadar beyni ve bedeni dinlendiremez.

Haberin Devamı

Pek çok kişi ramazanda açlık veya susuzluktan ziyade uyku eksikliğinin veya bölünmesinin daha zor geldiğini söyler. İyi bir uyku, ertesi gün kendimizi daha rahat ve formda hissetmemiz için gereklidir. Hiçbir diğer olay kesintisiz ve derin uyunulan bir uyku kadar beyni ve bedeni dinlendiremez. Arada bazen uykusuz geçen günler sorun olmasa da kronikleşmiş bir uykusuzluk bazı tıbbi problemlere yol açabilir. Bazı bünyeler daha az uykuya ihtiyaç duyabilir, bazı bünyeler ise daha uzun ve derin uyku isterler. Uykunun değişik 4 aşaması vardır. Gün içerisinde yaşadıklarımız, sağlık durumumuz, ruhsal durumumuz, yediklerimiz-içtiklerimiz ve astrolojik olarak doğum haritamızla Neptün ve Ay etkileşimleri uykuyu etkiler. Ağır bir iftardan sonra çöken rehavetle uyunulan uyku akşam daha derin ve sağlıklı bir uyku uyumamıza mani olabilir. Veya çok erken yatıp sık sık kalkıp bir şeyler atıştırarak uykuyu bölmek kalitesiz ve derin fazlarının zayıf olduğu bir uyku durumu açığa çıkartabilir. İftardan sonra aşırı miktarda koyu çay ve kahve içmekte uyku dengesini ve kalitesini bozabilir.

Haberin Devamı

Özellikle sahura kalkanlar çok ağır ve kuvvetli yiyip beraberinde koyu çay ve kahve içerlerse uykuları iyice bozulabilir. Yatağa girmeden öncede tercihan mesaneyi ve mümkünse bağırsakları boşaltınız.

Ramazanda alternatif ve rahatlatıcı çay önerileri:

Piyasada hazır bulunan ‘relaks’ edici çayları içebilir veya evde kendinizde hazırlayabilir, demleyebilirsiniz.

Hazırlanışı:

1 tutam papatya,

1 çay kaşığı anason,

7 – 8 yaprak melisa,

1 çay kaşığı rezene sadece 1 dakika kaynatılır, 3 – 4 dakika demlenir ve az şekerle 1-2 fincan içilir.

Sandalağacı, lavanta, melissa kokuları da rahatlatıcıdır. Uykusuzluk uzun sürerse özel ayurveda bitkisel tabletleri, kava kava, valerian gibi bitkisel ilaçlara da başvurulabilir.

Fazla miktarda beyaz un ve beyaz şeker gibi kan şekerini yükselten maddeleri ise yatmaya yakın fazla tüketmeyiniz. Yükselen kan şekeri sıcaklık basması, terleme, idrara zorlama, çarpıntı gibi çeşitli şekillerde uykuyu bölebilir veya kalitesini bozabilir.

Yazarın Tüm Yazıları