Ramazan ve Beslenme

Ramazan dönemi sabah gün doğmadan önce ve akşam güneş batmak üzereyken ki saatler arasında aç ve susuz kalmak, sonrasında ise ne bulursanız iyice ve bilinçsizce, hızlı hızlı yemek değildir.

Haberin Devamı

Ülkemizde çok sayıda kişi oruç tutmakta ve bu bedensel ve ruhsal arınma dönemini maalesef yeterince değerlendirememektedir. Aslında ramazan dönemi sabah gün doğmadan önce ve akşam güneş batmak üzereyken ki saatler arasında aç ve susuz kalmak sonrasında da ne bulursanız iyice ve bilinçsizce, hızlı hızlı yemek değildir. Bu dönem bedensel ve ruhsal detoks için büyük bir fırsattır ve çok iyi değerlendirilmelidir.

Bu dönemde beslenmede özellikle dikkat etmeniz kuralları toparlayalım:

1- İftarda kesinlikle birden, hızlı ve ağır beslenmeyin.daima yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde uzun uzun çiğneyerek yiyin.

2- İftarı önce bir zeytin veya hurma ile açın ve sonrasında bir bardak ılık ballı limonlu su için.ve ardından bir kase tercihan sebze çorbası veya hafif bir çorba için.

Haberin Devamı

3- Sonrasında birkaç dakika arkanıza yaslanın veya ibadetinizi yapın veya sakince oturun. Ardından aşağıda vereceğim örnek menüye benzer bir beslenme programı uygulayın.

4- Asla tok karnına tatlı veya aşırı şekerli meyve veya şekerli çay içmeyin.

5- Yemekle beraber veya sonrasında sindirime yardımcı bitki çayları için. (Rezene, anason, yeşil çay gibi.)

6- Toksin atmaya ve sindirime yardımcı bazı baharatları aşırıya kaçmadan tüketin. (Zencefil, zerdeçal, dereotu, kişniş, tarçın, kimyon gibi.)

Ramazan ayında yakamayacağınız fazla yağlara dikkat!     

Ramazanda sindirimi en çok zorlayan ve kilo almaya yol açan bir faktörde fazla yağ tüketimidir. Maalesef  toplumumuz özellikle ramazanda kızartmaları çok seviyor. Tabi ki kızartmalar hele açken çok cazip olabiliyor ama aç bir mideye ağır ve yağlı kızartma yemeklerini yüklemek büyük bir hata olur. Bu yanlış sadece kilo aldırmaz ayrıca sindirim sistemini zorlar, safra kesesi hastalıklarına davet çıkarır, yanmış yağlar kanser ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir.

Yurt dışında sağlığa zararlı trans yağ içeren preperatlara artık trans yağ içerdiğiyle ilgili uyarı ekleniyor. Çünkü bu yağlar özellikle yukarıda bahsettiğim sakıncaları içeriyorlar. Kızarmaya yakın bir tad almak ama bedene zararlı yağları sokmamak için gelişmiş ülkelerde yaygın kullanımı olan pişirme spreylerini bu amaçla kullanmak ramazanda  sağlık açısından oldukça akıllı bir seçim gibi görünüyor. Bu şekilde hem yemekler yapışmıyor hem de kilo almamak ve sindirim sistemi sağlığı açısından olumlu bir yeni adım atılmış oluyor. Ramazan  sırasında  tutulan oruç  ile bedenin faaliyetleri minimuma  iniyor ve böylece bedeni çevreleyen ruhsal  yapıya  bedenin uyguladığı çekim gücü zayıflıyor ve  ruh  daha akışkan  bir  duruma  geçiyor. Kozmik  yayınları daha  rahat  alabiliyor, yani bu  dönemde  ruhsal  yapımıza daha çok ve yoğun pozitif enerji yüklememiz mümkün. Tabi ki  bunun içinde pozitif  enerji  içeren  davranışları  ve eylemleri  daha  yoğun  yapmamız  gerekir.

Haberin Devamı

Bu nedenle ramazanda daha  yardım sever olmak, hayvanlara ve bitkilere iyi davranmak, bizim kadar şanslı olmayan kişilere  madden  ve manen yardımcı olmak, ibadetleri  şekilde değil özde ruhen hissederek yapmak, bedenimize iyi davranmak, ilk akla  gelenlerdir.

Yazarın Tüm Yazıları