Ramazan Ayının Son Haftasına Girerken

Ramazan geliyor derken bitiyor bile. Son 1 hafta kala artık kendimizi yavaş yavaş bayrama hazırlayacağız.

Haberin Devamı

Genel Hatırlatmalar:

Ramazan geliyor derken bitiyor bile. Son 1 hafta kala artık kendimizi yavaş yavaş bayrama hazırlayacağız ve özellikle son 1 hafta hem arınmaya dikkat ederken, hem de vitamin ve mineral eksikliği olmamasına dikkat edeceğiz. İlk 3 hafta fazla kırmızı et, yüksek kolestrollü gıda, kızartma ve aşırı yoğun şekerli gıdalar önermedim. Amaç hem bedensel hem de ruhsal arınmayı sağlamaktı. Son 1 hafta kendimize çok dikkat etmeliyiz, çünkü bazı bedenlerde yorgunluk olabilir. Özellikle uykunun önemini bir kez daha vurgulayacağım. Uykunun da beden için çok önemli gıda olduğunu unutmayalım. Önceden de yazdığım gibi özellikle C-vitamini, demir, kalsiyum, çinko ve lifli, çeperli gıdalar bolca alınmalıdır.

Son 1 hafta da iftarda beyaz un, beyaz şeker ve şekerli meyveleri tok karnına yemeyeceğiz. Ağırlık hissi olmasın ve kan şekeri yükselmesin diye bu gıdaları ara öğünde yiyeceğiz. Genel de yine gün aşırı sahur da çok yararlı özellikleri olan müsli, yulaf ezmesi, keten tohumu ağırlıklı besleneceğiz. Tabi Ramazan pidesi aralarda, bazen olacak. Hayvansal doymuş yağları ise genelde azaltacağız. Bu nedenle vücut için ağır olan, sağlık açısında risk oluşturan, damar tıkayıcı özelliği olan doymuş yağları (kırmızı et, yağlı peynirler, tavuk-balık derisi, tereyağı gibi) az tüketeceğiz. Tabi margarinleri de azaltmak gerekir. En sağlıklısı sıvı yağlar, başta da zeytin yağı. Kaymakta da yüksek oranda doymuş yağ bulunduğunu unutmayalım.

Haberin Devamı

Aralarda içilen ve hergün hatırlattığım bol ılık-sıcak su içimi de, gün içerisinde susuz kalan dokuların kanlanması ve beslenmesi için önemli, ancak hemen iftar arasında aşırı sıcak veya soğuk sıvılarla yüklenmiyoruz. Önden kan şekerini doğal yolla beslemek için, ılık ballı, az limonlu suyla başlıyoruz ve hergün ki çorbayla da içimizi ısıtıyoruz, hemde sıvı ihtiyacımızı uygun ozmos dengesiyle karşılıyoruz. Artık ballı su, çorba ve ihtiyaç hissedilirse biraz sudan başka fazla sıvıya iftarda ihtiyacımız yok, fazlası şişkinlik ağırlık yapar. Ancak iftardan 10-15 dk. sonra tekrar sıvı veya su alımına başlayın. Açık çay veya bitki çaylarını ise tercihan şekersiz olarak iftarda veya sahurda içebilirsiniz, özellikle rezene çayı gaz söktürdüğü ve kolay sindirimi sağladığı için çok yararlıdır. Yeşil çayda toksin atıcı ve canlandırıcıdır. Doğal flavonoidler ve tein içerir. Eğer normal çay seviliyorsa çok açık ve az limonlu içiniz. Fazla ve koyu çay yemekteki demiri bağlar. Tiryakiler günde 1 fincan sade Türk kahvesi içebilirler. Hergün hatırlattığım maden sodasını da unutmayın çünkü içinde değerli ionlar–mineraller var, ramazanda aşırı soğuk içmeyiniz, biraz gazı uçsun ve hafifçe ılınsın. İftarla sahur arası istediğiniz bir zamanda içebilirsiniz. Günde 2 şişede içebilirsiniz, fazlası tuz birikimi yapabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca, kısaca tekrar baharatlarıda hatırlatacağım. Ramazanın son haftasında zencefil ısınmayı sağlar, toksin atar, yağların sindirimine yardımcı olur ve soğuk algınlığına karşı korur. Kimyon gaz söker, zerdeçal karaciğeri kuvvetli tutar, kekik düşük tansiyonu önler, karabiber zihni açar. Hiçbirini aşırı tüketmeyiniz. Birkez daha kısa hatırlatmalarda bulundum. Amaç son haftayıda hafif ve problemsiz geçirmek

Yazarın Tüm Yazıları