Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

İlk adet kanaması ile başlayan migren

Ergenlik döneminde yaşanan migren ataklarının çözümü aslında çok basit...

Haberin Devamı

Erişkin yaştaki neredeyse 3 kadından 1’inde migren vardır. Kadınların migreni ya çocuklukta başlamıştır ya da ergenlikle birlikte gelmiştir. Çoğunlukla ilk âdet kanaması ile aynı dönemde baş ağrıları da hayatlarına girmiştir. Sürekli başı ağrıyan liseli genç kız sayısı düşündüğümüzden fazladır. Bu kızlarımızın ağrıları ilaca da pek yanıt vermez. Ergenlik sıkıntıları diye düşünmeyelim, çözümü var. Hem migreni hem de hormonlarını düzeltebiliriz.

ERGENLİKTE MİGRENİN DİKKAT ÇEKİCİ ÖZELLİKLERİ 

İlk adet kanaması ile başlayan migren

  • Basit, aurasız migren olur. Çok sıkıntı, görme ile ilgili bulgular, bulantı kusmalara rastlanmaz.
  • Ağrı hep tek taraflıdır. Bazı dönemler sağ-sol yer değiştirebilir. Şakak ağırlıklı, gözü de içine alabilen, zonklayıcı ağrılardır.
  • Bulantı-kusma pek görülmez. Işık, ses hassasiyeti olabilir.
  • Okul zamanı ve sınav stresi ağrıyı arttırır.
  • Âdet dönemi mutlaka olur. En şiddetli ataklar bu dönemde olur.
  • Şiddetli ataklar ağrı kesicilere pek yanıt vermeyebilir. Migren sıklığını azaltıcı (proflaktik) ilaçlara cevap vermez.
  • Kronikleşme eğilimi taşır. Neredeyse hemen her gün migren atağı yaşayan genç kızlar vardır.

[webtv=115287]

ERGENLİKTE MİGREN HORMONAL BOZUKLUKLA BİRLİKTE OLUR

İlk âdet kanaması (menarş) ile migreni başlayan genç kızların baş ağrılarının hormonal ilişkisi mutlaka vardır.

  • Ataklar âdet dönemlerinde –öncesi, kanamalıyken-sonrası- olmayı çok sever.
  • Premenstruel sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Vücutta şişkinlik, sinirlilik, huzursuzluk ve sancılı âdet kanamaları olur. Hastaların tümünde vardır.
  • Hafif PMS bulgularından, sıkıntılı, sancılı düzensiz kanamalardan, polikistik over denilen ciddi tabloya kadar hormonal bozukluklar tabloya birebir eşlik eder.
  • Âdet kanamalarında sıkıntısı olmayan genç kızda migren ataklarının özellikleri farklıdır. Çoğunlukla çocukluktan başlamıştır.

SÜREKLİ BAŞI AĞRIYAN LİSELİ GENÇ KIZIN ÖYKÜSÜ

“İlk defa ortaokulda ağrılarım başladı, gittikçe arttı. 2 yıldır bazı aylarda neredeyse her gün ağrı oluyor, 1-2 ay seyrekleşiyor, sonra tekrar artıyor. Şakağımda ve gözümdeki ağrı çok şiddetli, sağ ya da solda oluyor. Her seferinde boynumda ağrıyor. Orta sonda sınavlara çalışamadım. Dershaneye gidiyordum ama başım ağrıyordu. Akşamları ders çalışmak istiyordum, başım ağrıdığı için uyumak zorunda kalıyordum. Derslerim iyiydi ama sınavda başarılı olamadım. Bu gidişle üniversite sınavına da çalışamayacağım gibi görünüyor. Eskiden ilaçlar işe yarardı, şimdi fayda etmiyor...”

Haberin Devamı

“Tedavi sonrası: Baş ağrılarımın nedeni yirmi yaş dişlerimmiş. Onlar sırasıyla çekildi, baş ağrım tamamen geçti. Doktorum önce üstleri çektirdi. Regl dönemim çok ağrılı ve sıkıntılı geçiyordu. Üstteki dişler sebep oluyormuş. Gerçekten önce regl sancılarım bitti. Sonraki aylarda da regl öncesi sıkıntılarım geçti. Şimdi farkında olmuyorum, bir bakıyorum regl olmuşum. Tüylenmem vardı onlarda azalmaya başladı. Keşke ilk başladığında yapılsaydı. İyi bir okul kazanabilirdim. Olsun... Şimdi üniversiteye iyi çalışabilirim.” Bu öykü Migrene Çözüm Var kitabından alınmıştır. 

ERGENLİKTE MİGREN İÇİN ÇÖZÜM VARDIR!

İlk adet kanaması ile başlayan migren

Haberin Devamı

Ergenlikte başlayan migrenin nedeni, hormonal aktivitenin başlaması değildir. Hormonlarımızın çalışmaya başlaması sağlıklı bir durumdur. Onların sağlıksız çalışmasına neden olan ve genç kızın hayatını karartan migren atakları başlatan neden aynıdır. Yirmi yaş dişleri!..

Oluşturdukları olumsuz uyarım –bozucu alan etkisiyle- ergenlerde migren ataklarını başlatır. Aynı zamanda hipofizin çalışması üzerinde baskı oluşturur. Hormonların ana kontrol merkezi olan hipofiz bezinin beyindeki lokalizasyonu hemen burnun arkasındaki bölgededir. Özellikle üst yirmi yaş dişleri ergenlikle birlikte kemik içinde harketlenir ve büyümeye başlar. Oluşturdukları olumsuz uyarımda artar. Bu durum hipofizi olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

Yirmi yaş dişleri normal çıkabilir, yarı çıkabilir ya da kemik içinde yan pozisyonda diğer dişleri içerden sıkıştırarak kalabilir. Yirmi yaş dişleri eğer rahat çıkabilirlerse hafif düzeyde adet sıkıntıları olur. Kemik içinde, yan pozisyonda, büyük ve hiç çıkamayacak olanlar ise ciddi düzeyde hormonları etkiler. Bu hastalarda hormonal bozukluk hayatları boyunca devam edebilir. Bir gün diğer dişleri olumsuz etkilediği için bir çene cerrahı onları çıkarmazsa…

Hormonal bozukluk gibi tipik bir özellik de atakların seyridir. Bazen sürekli baş ağrısı yapsalar da çoğunlukla ataklar 2-3 aylık döngülerde birkaç haftalık yoğunlaşır. Bu durum, yirmi yaş dişlerinin 2-3 ay aralıklı çıkmaya çalışarak hareketlenmesi ile açıklanabilir. Hareketlendikleri dönemlerde bozucu alan etkileri artar, migren sıklığı da artar.

Haberin Devamı

Genç kızlarımızın migreni varsa gelişme çağında onlara ilaç yüklemeyelim. Bu tarz migrende erişkinlerdeki migrende kullanılan depresyon, epilepsi ilaçları etkili olmuyor. Sadece bir çeşit kalsiyum kanal blokeri biraz atakların arasını açıyor. O ilaç çok fazla kilo aldırıyor. Ergenlerde migren atakları başladıysa yapılacak en doğru şey yirmi yaş dişlerine bakmaktır. Başvurduğunuz nöroloji uzmanı alakası yok diyebilir, size ilaç yazmakta ısrarlı olabilir. Bu yaklaşım ve çözümler Gökmen Yaklaşımı olarak geliştirilmiştir. Siz çene cerrahisi uzmanına başvurup çekilmesi gerekli yirmi yaş dişlerini kontrol ettirebilirsiniz.