Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

Ergenlik döneminde baş ağrıları ve adet düzensizlikleri için farklı çözüm

Yirmi yaş dişi özellikle ergenlik döneminde migren atakları ve düzensiz adet dönemlerine sebep olabilir. Bu sorunlar yirmi yaş dişinin çekilmesi ile son bulur.

Haberin Devamı

Liseli genç kızların bir bölümünün başı ağrır, kanama dönemleri düzensiz, sancılı, sıkıntılı geçer. İlaçların fayda etmediği bu problemlerden kurtulmak mümkün müdür?

Migren ve baş ağrıları kadınlarda daha fazla görülür. Yirmili yaşlar sonrası neredeyse 3-4 kadından birinde migren vardır. Bu kadınların yarısından çoğunun migreni ergenlik döneminde başlamıştır. Nedeni nedir?

BİRKAÇ HASTANIN ÖYKÜSÜNE BAKALIM...

“Başım çok fazla ağrıyor. Haftada birkaç gün migren atağım oluyor. Hayatımı çok olumsuz etkiliyor. Üniversite yıllarında arada olurdu. Lise yıllarında bir dönem bayağı sık olmuştu ama sonra azalmıştı. O zamanlar sınava çalışıyordum. Stresim çoktu. İş hayatına başlayınca yoğunluğu ve stresi ağrılarımı tekrar artırdı.”

“Çalışmaya başladıktan sonra baş ağrılarım beni çok rahatsız etmeye başladı. İşim çok stresliydi. Lise ve üniversite yıllarında da baş ağrım vardı ama arada olurdu.”

Haberin Devamı

“Orta son gibi başladı baş ağrılarım. Hep çok ağrıdı. O zamanlar derslere çalışmamı engellerdi. Şimdi iş hayatımı çok etkiliyor. Çocuk sahibi olmaya korkuyorum. Kanamalarım da düzensiz, polikistik over hastalığım varmış. Çocuk sahibi olmamda zor.”

Migren neden ergenlik döneminde hatta ilk regl kanaması ile başlar? Hormonlar mı etkendir? İş hayatı ile artan migrende stres tek etken midir? Stresi değiştiremeyeceğimiz için migrenin tedavisi yok mudur?

MİGRENİN NEDENİ YİRMİ YAŞ DİŞLERİ

Ergenlik döneminde baş ağrıları ve adet düzensizlikleri için farklı çözüm

Ergenlik döneminde başlayan, iş hayatının stresi ile artan ve regl dönemlerimizi kabusa çeviren migrenin nedeni çoğunlukla “yirmi yaş dişleri” dir. Stres ve hormonlar tetikleyici unsurlardır. Migrenin nedeni değildir. Hayatımızda olmaları doğal, kaçınılmaz unsurlardır.

Gökmen Yaklaşımı der ki: “Yirmi yaş dişleri oluşturdukları olumsuz uyaranla otonom sinir sistemini olumsuz etkiler. Ergenliğe geçişte ilk regl kanamasının başlaması (menarş) belirleyicidir. Aynı zamanda tüm vücut değişir ve yirmi yaş dişleri de gelişmeye başlayarak, aktifleşir. Beraberinde olumsuz uyarımlar oluşturur. Hem migreni tetikler hem de burnun hemen arkasında olan hipofiz bezini etkileyerek hormonal siklusun dengesini bozar. Yumurtalıklarda kistler oluşur.”

Haberin Devamı

“Kızımın 7. sınıftan beri migreni var. İlk regl olduğunda başlamıştı. Sonra baş ağrısı oldu ama kanamaları çok düzensizdi. Hatta başlangıçta 6 ay kadar olmadı. Şimdi de 45 günü buluyor. Yumurtalık kisti varmış. Tüylenmesi de var.”

YİRMİ YAŞ DİŞİNİN UZAKLAŞTIRILMASI MİGREN ATAKLARINI SONLANDIRIR

Ergenlik döneminde baş ağrıları ve adet düzensizlikleri için farklı çözüm

Liseli genç kızlarda çok fazla benzer öyküye rastlanmaktadır. Çözümü vardır! Çoğunluğunda var olan çıkmaya çalışan ya da kemik içinde gömülü olan yirmi yaş dişlerinin uzaklaştırılması hem migren ataklarını sonlandırır hem de hormonal siklusun düzelmesini sağlar. Sancılı, sıkıntılı, düzensiz kanamalar düzene girer. Tüylenme azalır. Hatta polikistik over hastalığı düzelir. Bu yöntem migreni olmadan sadece hormonal bozukluğu olan genç kızlarda da etkili uygulanabilir.

Haberin Devamı

Bu yöntemi uygulamayı bilen bir hekim yönetiminde alanında uzman diş hekimleriyle çalışarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Uygun olmayan çekimler sonucu oluşacak travma problemin devamına neden olur. Bazı genç kızlarda çekim öncesi yapılacak uygulamalar da olabilir. Araştırmadan hemen yirmi yaşları çektirmek doğru olmayabilir.

Sürekli başı ağrıyan ve/veya hormonal sıkıntıları olan liseli genç kızlarımız için bilimsel ve çok yönlü etkili bir çözüm vardır. Bu kızlarımızın çoğunluğunda ağrı kesiciler, hormonal ilaçlar etkili olmaz. Onların hayatları kolay değişebilir. Unutmayalım!