Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

Çocuklarda kusma ataklarına dikkat

Çocuklarda kusma ya da karın ağrılı migren atakları görülebilir

Haberin Devamı

Çocukluk döneminde karın ağrıları, kusmalar çok olur. Bunların bazıları migren belirtisi olabilir. Çocuklarda migren ataklarında baş ağrısı her zaman dikkat çekici olmayabilir. Baş ağrısız migren atakları da vardır. Çocuklardaki migrenle ilişkili olan karın ağrısı ve kusmaların temel özelliği periyodik olmalarıdır. Ataklar çocuğun sıkılması, yorulması, üzülmesi gibi bazı durumlarda olabilse de çoğunlukla hiçbir neden yokken başlar. 3 güne kadar sürebilir ve biter. Bir sonraki atağa kadar çocuk rahat olur. Birkaç gün süren ard arda kusmalar, periyodik kusma atakları olabilir. Eğer sadece karın ağrısı olursa abdominal migren ya da periyodik karın ağrıları olarak adlandırılır. Periyodik tekrarlar olması, açıklayıcı hiçbir neden bulunamaması, çocukların çevrelerinde hareket ve uyaran istememeleri ortak özellikleridir.

Haberin Devamı

KUSMA ATAKLARIYLA GELİŞEN MİGREN ÖYKÜSÜ

“Kızımın, karnı ağrıyor, midesi bulanıyordu. El ve ayakları buz gibi oluyor, ateşi de yükseliyordu. Karın ağrısı başladıktan yarım saat kadar sonra fenalaşıyor, hiç konuşmuyor, sürekli yatıyordu. Hiçbir şey yiyip içemiyor, bir yudum su içse kusuyordu. Dört gün sürekli kustuğu için mecburen serum taktırıyorduk. Dört gün sonra tamamen canlanıyordu.Bebekliğinde 15 gün anne sütü emdikten sonra memeyi reddetti. Sürekli sancılı, ağlayan bir bebekti. Geceleri bile ağlıyordu. Bir yaşına kadar aralıklı kusmaları oldu. Bir yaşından sonra fenalaşarak beş dakika kadar kendinden geçiyordu. Ardından kusuyordu. Üç yaşından sonra ciddi kusma atakları başladı. Yılda 4-5 defa oluyordu. Altı yaşında çocuk nöroloğu gördü ve karın migreni olduğunu söyledi. Epilepside kullanılan ilaca başladı. Atakları yılda bire düştü. Şimdi on yaşında, bu yıl ilaca rağmen iki ayda bir atakları oluyor. Çok çaresiziz. Kızım çok sıkıntı çekiyor. Doktor, sorunun göbek bölgesinden kaynaklandığını söyleyerek göbek deliği çevresine nöral terapi uyguladı. Tedaviden sonra doktorumuz ilacı yavaş yavaş azaltarak kesti. Sonbahara girerken mutlaka atak olurdu. Bu yıl olmadı. Kızım “Kendimi iyileşmiş, mutlu hissediyorum” diyor. Gerçekten çok değişti. Neşeli, sosyal bir çocuk oldu. Eskiden çok sessiz, içine kapanıktı. Şimdi diğer çocuklar gibi rahat oynuyor, okulda öğretmeni bile fark etti. Derslerinde eskiden de başarılıydı, şimdi daha başarılı, hareketli, mutlu bir çocuk oldu.

Haberin Devamı

Bu öyküde olduğu gibi çok ağır tablolar olsa da çocukluk çağı migrende uygun yapılacak nöral terapi çok etkili olmaktadır. Öyküdeki hasta genç kız olmuştur ve yıllardır kusma atakları yaşamamaktadır.

Çocuklarda kusma ataklarına dikkat

Çocuklarda olan kusma ya da karın ağrılı migren atakları genellikle ağır seyreder. Bundan dolayı aileler hekimden yardım ister. Çoğunlukla hekimler tanıyı koyamayabilir. Siz çocuğunuzda tipik özellikleri görüyorsanız doktorla paylaşabilirsiniz. Özellikle ailede migrenliler varsa aklınızda bulunması çok iyi olabilir. Nadiren biraz karın ağrısı, bulantı, nadiren kusma ile seyreden ataklar da olabilir. Çocuğunuzun ara ara böyle yakınmaları olduğunda mızlanıyor, ilgi istiyor, okula gitmemek için bahane yapıyor olarak düşünmeyiniz. Hele hassas bir çocuğunuz varsa...