Mine defekti olan hastalarda tedavi

Mine defekti dişlerde hassasiyet, estetik problemler ve çürüğe yatkınlık gibi çeşitli problemlere yol açabilir.

Haberin Devamı

Mine defekti; mine dokusunun gelişimi sırasında bir yıkım oluşması ya da gelişiminin duraklaması sonucu ortaya çıkan kalıtsal ya da sonradan oluşabilen defektlerdir. Mine defekti dişlerde hassasiyet, estetik problemler ve çürüğe yatkınlık gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Bu nedenle diş minesi defektleri kişinin diş sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Diş minesi defekti, normal mine dokusundan daha düşük kalitede mine dokusuyla kendisini gösteren, mine dokusunun gelişimi sırasında bir yıkım oluşması ya da gelişiminin duraklaması sonucu ortaya çıkan kalıtsal ya da sonradan edinilen defektlerdir. Diş minesi defektleri lokal ve genel olarak sınıflandırılabilir. Diş minesindeki renk değişiklikleri beyaz, sarı ya da kahverengi olabilir.

Haberin Devamı

NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR?

Mine defekti tedavisinde mikroabrazyon ya da kompozit rezin restorasyonu gibi kısmi invaziv yöntemler ile dişlerde estetik bir görünüm sağlanabilir. Yine diş yüzeylerine opasitelerdeki azalmış mineralleri artırmak için fluorid ya da CPP-ACP uygulanabilir.

Mine kalınlığında azalma da görülebilir. Mine defekti tek bir dişi ya da birden fazla dişi etkileyebilir ve küçük bir çizgi, çukurcuk veya örtü şeklinde oluşabilir. Süt ve sürekli diş dizilerinin her ikisinde de meydana gelebilirler. Lezyonların şiddetine göre etch-bleach-seal, mikroabrazyon, intrakuronal, ekstrakuronal restorasyonlara kadar çeşitli tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir.

Diş renklenmeleri, dişlerin gelişimleri sırasında onları etkileyen bazı faktörlerle meydana gelebilir (içsel) ya da gelişmiş dişler üzerinde sonradan da ortaya çıkabilirler (dışsal). Dişlerdeki kalıtsal renk değişimleri bazı kalıtsal hastalıklar ya da anomaliler ile ortaya çıkabilirler.

MİNE DEFEKTİ TEDAVİSİ

Mine defektinde erken teşhis ve koruyucu tedavi odaklı olmalıdır ve tedavi multidisipliner yaklaşım gerektirmektedir. Koruyucu tedavi olarak oral hijyen alışkanlıklarının kazandırılması, diş taşı temizliği, fluorid uygulamaları, hassasiyet giderici ürün uygulamaları önerilmektedir.

Haberin Devamı

Onarıcı tedavi olarak da etkilenen mine ve dentin miktarı, kalitesi tedavi planlaması için çok önemlidir. Mine dokusu bozulmamış sadece renkleşmişse beyazlatma ya da mikroabrazyon uygulanabilmektedir. Yapılan muayene sonucunda eğer uygunsa hastaya kompozit rezin veya porselen vener uygulamaları da yapılabilmektedir. Mine ve dentine bonding uygulaması yapılamadığı durumlarda kuron restorasyonların yapılabilir. Süt dentisyonda ön bölgede kompozit ya da vener restorasyonlar; azı dişlerinde paslanmaz çelik kuronlar ya da venerlenmiş kuronlar kullanılabilmektedir. Sürekli dentisyonda periodontoloji, endodonti, ortodonti bazen deortognatik cerrahi içeren multidisipliner yaklaşım gerekebilir. Venerler, kuron restorasyonlar, implantlar ve hareketli ya da sabit protezler kullanılabilmektdir. Hastalarda, dikey boyut kaybı olması durumunda ise oklüzal splintle dikey boyut yükseltilmesine ihtiyaç olabilir.

Haberin Devamı

Mine defekti olan hastalar için en uygun tedavi yöntemi yapılan kontroller sonucunda kişiye özel olarak planlanır.

Yazarın Tüm Yazıları