Wi-fi alerjisi gerçek mi?

İngiltere’de 15 yaşındaki bir kız öğrencinin wi-fi sinyallerine karşı alerjisi nedeniyle intihar ettiği haberleri basını uzun süre meşgul etmişti.

Haberin Devamı

Elektromanyetik cihazları kullanan kişilerin bazılarında tekrarlayan baş ağrısı, baş dönmesi, deri hassasiyeti yakınmaları olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bu durumu “elektromanyetik hipersensitivite” olarak isimlendirmiştir. Başka bir deyimle de elektromanyetik aşırı duyarlılık olarak tanımlanabilir.

Wi-fi alerjisi gerçek mi

İngiltere’de 15 yaşındaki bir kız öğrencinin wi-fi sinyallerine karşı alerjisi nedeniyle intihar ettiği haberleri basını uzun süre meşgul etmişti. Öğrencinin okulundaki elektromanyetik sinyaller nedeniyle bulantı ve dayanılmaz baş ağrıları çektiği ve dikkatini toplayamadığı bildirilmişti.
Bir araştırma elektromanyetik aşırı duyarlılığı olan kişilerin manyetik sinyaller saçan cihazlar, sinyal istasyonları, bilgisayar ekranları ve cep telefonlarına yakın olduklarında çeşitli belirtiler verdiklerini göstermiştir.

Haberin Devamı

CEP TELEFONLARI ÇOCUKLAR İÇİN NE KADAR TEHLİKELİ?

Wi-fi alerjisi gerçek mi

Dünyada 6,9 milyar mobil telefon abonesi vardır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı mobil telefonların elektromanyetik alanını insanlar için olası kanser yapıcı olarak tanımlamıştır. Ajans mobil telefonlarının sağlık tehdidini, DDT, benzin dumanı, kurşun tehlikesi ile aynı sınıfa almıştır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuda yürüttüğü risk değerlendirme çalışması 2016 yılı içinde tamamlanacaktır. Mobil telefonlar düşük güçlü radyofrekans yayıcılarıdır. Telefonu 30-40 cm uzakta tutmak radyofrekansı çok düşürmektedir.

Telefonların en iyi bilinen sağlık etkisi dokuyu ısıtmasıdır. Deri ısıyı emerek iç organlara yansıtmamaktadır.

Çocuklar ve gençlerde telefon kullanımının hızla artması sağlık açısından endişeleri gündeme getirmiştir. Çocuklar, kafatası kemikleri daha ince olduğu için, erişkinlerden daha fazla tehlike altındadır. Radyasyon beyine erişkinlerden daha fazla geçebilmektedir. Çocuk hücreleri erişkinlere göre daha hızlı bölündüğü için radyasyonun olumsuz etkilerine daha fazla açıktır. Avrupa’da çocuklarda mobil telefon kullanımı ve kanser ilişkisi konusunda iki büyük çalışma yürütülmektedir.

Haberin Devamı

RADYASYON MARUZİYETİ NASIL AZALTILIR?

Wi-fi alerjisi gerçek mi

Radyasyon cep telefonu içine gömülü antenden saçılmaktadır. Korunmanın en iyi yöntemi telefonu başa yakın tutmamaktır. Birçok telefon üreticisi telefonu baştan 15-25 cm uzakta tutulmasını ürünlerini satarken önermektedirler.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar kişilerin elektromanyetik alana maruz kaldıklarında yaşadıkları belirtileri bilimsel ölçümler ile doğrulayamamıştır. Mobil telefonların beyin tümörüne neden olup olmadığı ise ancak çok uzun dönem çalışmalar ile ortaya konulabilecektir. 13 ülkenin yer aldığı bir araştırmaya göre, çok uzun saatler telefon kullananlarda beyinde gliom denilen bir tümör riskinin artmaktadır. Ergenler ve çocuklar üzerinde risk araştırması halen sürdürülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, çocukların telefon kullanmaya erken yaşta başlamaları halinde ömür boyu karşılaşacakları toplam radyasyon miktarının çok yüksek olacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır

Yazarın Tüm Yazıları