Mevsimsel grip salgını ve domuz gribi

Hastalığın ağırlık derecesi o mevsimdeki gribin şiddeti ile ilgilidir.

Haberin Devamı

Grip nedir?

Grip, bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle influenza ismi verilen virüs tarafından oluşur ve burnu, boğazı, akciğerleri etkiler. Hafifden ağıra değişik düzeydeki belirtilerle kendini gösterirken nadir olmakla beraber ölümcül olabilir.

Influenza enfeksiyonunun belirtileri, bazen titremenin eşlik ettiği ateş, öksürük, burun tıkanıklığı ve akıntısı, kas ağrıları, kırıklık hissi, baş ağrısı, aşırı yorgunluk ve bitkinliktir. Bunların yanı sıra kusma ve ishal de birlikte görülebilir.

Domuz gribi

Domuz gribi İfluenza virusunun domuzlarda yaptığı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Havlama tarzı öksürük, iştah azalması, burun akıntısı, huzursuzluk, belirtileri vardır ve insanlara bulaşabilir. İnsanlara bulaştıktan sonra mutasyon yani genlerinde değişiklik meydana getirerek çok bulaşıcı olabilir. Domuz gribinin insanlardaki ilk salgını 2009 yılında Meksika'da ortaya çıkmıştır. Domuz gribinin belirtileri diğer influenza griplerinin belirtilerine benzer. Domuz gribi yapan influenza virüsü ilk tanımlandığında virüs hücresinin yüzey antijenlerine göre isimlendirilmiştir. H1 (hemaglütinin1) ve N1 (nörominidaz1) adını almıştır. Son zamanlarda salgın yapan Influenza A H3N2v, 2011 yılından beri insanları enfekte etmektedir. Son v harfi eklemesi varyant kısaltması olup, daha önce sadece domuzları etkilerken şimdi insanları da etkileyen bir tür olduğunu göstermektedir.

Grip nasıl bulaşır?

Grip mikrobu öksürük, hapşırık ve konuşma sırasında ağızdan havaya saçılan taneciklerin bir diğer kişinin ağzına, burnuna değmesi ile bulaşır. Hasta kişilerin solunumundan eşyaların yüzeyine bulaşmış olan mikrop bu yüzeylere temas eden sağlıklı kişilerin elini ağzına, yüzüne ve burnuna sürmesi ile de bulaşabilir.

Gribin bulaşıcılık süresi

Erişkinlerde, mikrop bir gün içerisinde belirtiler ortaya çıkarabilirse de beş ila yedi güne kadar da kuluçka dönemi uzayabilir. Küçük çocuklarda ve bağışıklık sistemi bozuk olanlarda bulaşıcılık süresi yani belirtilerin çıkma süresi daha da uzun olabilir.

Kimler risk altında ?

Hastalığın ağırlık derecesi o mevsimdeki gribin şiddeti ile ilgilidir. Genellikle yaşlılar, küçük çocuklar, hamile kadınlar ve özellikle astım, diyabet, kalp gibi kronik hastalığı olanlar daha yüksek risk altındadırlar ve bu kişilerde grip daha yüksek olasılıkla komplikasyona yol açabilir.

Grip komplikasyonları nelerdir?

Grip kendi belirtileri yanı sıra başka ağır komplikasyonlarla da devam edebilir. Bu komplikasyonlar;

  • Bakteriyel zatürree,
  • Kulak enfeksiyonları,
  • Sinüs enfeksiyonları,
  • Vücutta su kaybı,
  • Var olan astım, diyabet, kalp gibi kronik hastalıkların ağırlaşması, gibi durumlardır.

Tanı nasıl konur ?

Domuz gribi tanısı genellikle hastaların öykülerinde gripli kimse ile temas, yüksek ateş ve bitkinlik olması ile şüphe edilir. Boğazdan alınan sürüntüde Influenza A ve B tayini ile teşhis doğrulanır. Eğer test sonucu Influenza B çıkarsa domuz gribi değildir ama hala ağır bir grip olabilir. Test sonucu Influenza A’yı işaret ederse kişide domuz gribi veya klasik grip olabilir. Influenza A saptanan bireyde klinik bulgular destekliyorsa domuz gribi düşünülür.

Grip nasıl önlenebilir?

Yıllık grip aşılarının yapılması grip salgınlarını en iyi şekilde önleyen yöntemlerden biridir. Her yıl özellikle risk altında olan 65 yaşından büyükler, 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar, kronik hastalığı olanlar, solunum yolu problemleri ve astımı olan kişilere grip aşısı uygulanması özellikle önerilmektedir.

Ancak aşıya alerjisi olanlarda, yumurta alerjisi olanlarda ve hassasiyet gösterenlerde aşı uygulanmayabilir. Aşının burun spreyi şeklinde geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Domuz gribi tedavisi

Genellikle hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığı ilk iki gün içerisinde grip virüsüne karşı Amantadin veya Oseltamivir grubu ilaçların kullanılması ile hastalık çok hızlı sınırlandırılabilir. Ancak hastalığın diğer belirtileri olan sıvı ihtiyacının giderilmesi, ateşin düşürülmesi, başka bir komplikasyonun gelişmesinin engellenmesi, varsa kronik hastalığının kontrolünün sağlanması da önemlidir.

Evde, iş yerinde ve okulda grip tanısı almış bir kişi varsa mutlaka ellerin çok sık olarak yıkanması, düz satıhların (masalar, sehpalar gibi yüzeyler) çok sık olarak temizlenmesi, mutlaka uzak mesafeden iletişim kurulması kucaklamak, öpüşmek gibi temaslardan kaçınılması, hasta kişinin derhal izin alması ve hastalık belirtileri tamamen kayboluncaya kadar işe ya da okula dönülmemesi bulaşıcılığı sınırlamak için son derece önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları