Klor alerjisi havuza giren çocuğuma zarar verir mi?

Bebekleri büyüklerin havuzuna asla sokmayın!

Haberin Devamı

Yüzme astım ve alerjisi olanlar için çok yararlı bir spordur.

Genel inanışın aksine klor herkese dokunmaz ancak hassasiyeti olan kişilerde tepki oluşturur. Hassasiyetiniz olsa bile yüzmeyi bırakmanız gerekmez.

Klor alerjisi sandığınız durum aslında tanı konulmamış astım olabilir. Astım, iyi tedavi edilmediği takdirde egzersiz sırasında nefes boruları kasılır ve göğüs sıkışır.

Klora karşı tepki ise ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bu durum da alerji değildir, kimyasal bir yanmadır. Tıp dilinde “iritan dermatit” olarak adlandırılır. Kimyasal bir tahriş ediciye karşı vücudun gösterdiği tepkidir. Daha önce dermatiti olan kişilerde klor cildi kurutarak yakınmaları arttırabilir. Benzer şekilde klor nefes borularını da tahriş ederek solunum yolunun daha önce de var olan alerjisini tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Klor alerjisi havuza giren çocuğuma zarar verir mi

Bazı bilimsel çalışmalar, temizlik ürünlerinde ve havuzlarda bulunan klora uzun süre maruz kalan ergen ve erişkinlerde solunum alerjileri görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu tip yakınmalar daha çok profesyonel temizlik elemanlarında, cankurtaranlarda, 1000 saatten daha fazla yüzenlerde saptanmaktadır. Bir çok olimpiyat yüzücülerinde klor hassasiyeti bulunmuştur ancak sporcular tedavi ile spor yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Klor tepkisi spora engel değildir.

Klor hassasiyeti, havuzdaki klor oranının arttırılması ile de ilişkili olabilir. Koli basili veya domuz gribi salgınları sırasında havuz görevlileri suya normalden daha fazla klor kattıklarında bu tip tepkiler daha fazla oluşmaktadır.

Klora bağlı cilt hassasiyeti; ciltte kızarıklık, acı, kaşıntı, döküntü, kabuklanma ile kendini gösterebilir. Ürtiker (kurdeşen) benzeri döküntüler de aniden çıkıp, aniden kaybolabilir. Astımı olan kişilerde gece veya egzersiz sırasında öksürük, soluk alma güçlüğü, hırıltı, burun akması ve tıkanıklığı görülebilir.

Cilt hassasiyeti cildin temiz suyla yıkanması ve tahriş edicinin uzaklaştırılması ile düzelir. Bazen kortizonlu kremler yararlı olacaktır. Ürtiker oluşması durumunda antihistaminik şurup veya tabletleri önerilmektedir. Astım veya alerjik rinit hastalarında yüzmeden önce hastalığın tam olarak kontrolü sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

HAVUZ SAĞLIĞI

Klor alerjisi havuza giren çocuğuma zarar verir mi

Havuzlardaki klor ve temizleyicilerden korktuğumuz kadar, mikroplardan da korkmalıyız. Havuza duş almadan giren kişiler, vücutlarında taşıdıkları bütün mikropları havuza aktarmaktadırlar. İshal geçirmekte olan bir erişkinin, hijyen kurallarına uymaması halinde hastalığını havuza girenlere bulaştırması saatler içinde olabilmektedir.

Yine güneş yağları, kozmetik malzemeleri havuz suyunda sıkça bulunmaktadır. Bu ürünler ağız, göz ve sindirim sistemine girmek üzere yapılmamıştır ve kanserojenler içerir. Makyaj ve güneş yağı sürdükten sonra yıkanmadan havuza girilmemelidir.

BEBEKLER BÜYÜK HAVUZUNA ASLA SOKULMAMALIDIR

Klor alerjisi havuza giren çocuğuma zarar verir mi

Bebek bezi veya bebek mayoları yeterince korumaz. İdrar ve dışkısını yapan bebeğin bezindekiler dakikalar içinde havuza yayılabilir.

Haberin Devamı

Bebeklerin, bağırsak ve mesane kontrolleri olmadığı için havuza girmeleri, daha büyük çocukların sağlığına tehdit oluşturur. Ayrıca bebekler erişkinlerin kimyasallarından ve mikroplarından hastalanabilirler.

ÇOCUKLARIN HAVUZA ATLAMALARINA ENGEL OLUN

Klor alerjisi havuza giren çocuğuma zarar verir mi

Okul öncesi ve okul çağı çocukları havuza atlayarak girmeyi severler. Bu son derece tehlikelidir. Kirli olma olasılığı olan havuz suyu basınçla kulaklarına, sinüslerine ve burnunun köküne kadar girebilmektedir.

Çocuklarınızın, sağlık kurallarına uyulmayan havuzlara girmesine izin vermeyiniz, denizi tercih ediniz.

Yazarın Tüm Yazıları