Kış geldi çocuğumun astımı artacak mı?

Astımlı çocuk kış aylarında nasıl korunmalı?

Haberin Devamı

Hava değişikliklerinin astım nöbetlerini kolaylaştırıcı bir etken olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Özellikle küf mantarına alerjisi olan kişilerde rutubetin olumsuz etki yaptığı gösterilmiştir. Yağmur öncesi veya yağmurlu havalarda göz ile görülmeyen, havada uçuşan küf sporlarının solunması ile alerjilerin arttığı ve astımın nöbete dönüştüğü sıkça rastlanan bir durumdur.

Barometrik basınç değişiklikleri astımı uyarır

Yağmur sırasında havadaki küf mantarı sporlarının sayısı neredeyse iki katına çıkmaktadır. Yağmur ve rüzgar birlikte astım nöbetlerinde önemli etkendirler. Fırtınalar sırasında astım nöbeti ile acil başvuruları %15 civarında artmaktadır.

Kışın havaların soğuması ile kalorifer yanmaya başlar. Doğal gazın kullanılması ile hava kirliliği bazı kentlerimizde düşmüş olmasına rağmen, hala birçok şehrimizde kömür ve odun gibi yakıt kullanımı azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu ısınma yönteminin havaya kattığı kükürt ve tanecikler nefes borusunda astım krizi için uyarıcı etki yapmaktadır. Tüm bunların yanı sıra trafik yoğunluğunun fazla olduğu kentlerde egzos gazlarının havaya katılması ile kirlilik artmaktadır. Hava kirliliğinin yükseldiği hava akımının az olduğu günlerde astım krizinin daha fazla olduğu saptanmıştır.

Haberin Devamı

Kış aylarında Akdeniz kuşağında bulunan İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde yaşam oldukça farklı bir şekilde cereyan etmektedir. Yazın dış ortamlarda yaşayan, evlerini havalandıran Akdeniz kuşağı insanı kışın kapalı ortamlara geri dönmektedir. Sigara içme oranının da yüksek olduğu bu ülkelerde çocuklar kapalı alanlarda daha fazla sigaraya maruz kalmaktadır.

Gribal enfeksiyonların kış aylarında artması astımı uyarır

Okulda ve evde bireylerin yakın temas halindeki yaşam tarzı enfeksiyonların hızlı dağılmasına ve alerjiyi uyarmasına neden olmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin bunu açıklamaları ve kendisine yaklaşan kişiyi uyarmaları uygundur.

Özetle kış aylarında astım krizlerinin artması;

  • Trafik yoğunluğu,
  • Kalorifer dumanlarının meydana getirdiği hava kirliliği,
  • Sigara dumanı ile oluşan iç ortam kirliliği
  • Yakın temas sonucunda enfeksiyon bulaşma riski
  • Fırtına yağmur ve rutubetin artması gibi faktörlerin hepsine bağlıdır.

Astımlı çocuk kış aylarında nasıl korunmalı?

Haberin Devamı

Özellikle küf mantarına karşı alerjisi olan bireylerin yağışlı havalarda yürüyüşe çıkması veya uzun süre dışarıda bulunması önerilmez. Kış aylarında ocakta pişen yemek, kaynatılan çay buharı, banyo buharı, çamaşır kuruturken evin içine yayılan rutubet iç ortamda bir mini klima oluşturmaktadır. Rutubet ise küf sporlarını iç ortamda arttırmaktadır. Alerjik kişilerde küf sporlarının az olduğu ortamlar daha sağlıklıdır.

Evlerde rutubeti arttıracak nemlendirme cihazlarının kullanılmaması, çamaşırların ayrı bir odada kurutulması veya bir kurutma makinesinin tercih edilmesi doğru olacaktır.Kalorifer havayı çok kurutuyor diye ıslak havluları kaloriferlerin üzerine koyulması doğru değildir.

Haberin Devamı

Evlerde kapalı alanda asla sigara içilmemesi, sigara içilen evlere ziyarete gidilmemesi , grip ve solunum yolu enfeksiyonu olanlarla öperek sarılarak selamlaşılmaması uygun olacaktır.Kışın havaların soğuması ile beraber gezinti yeri olarak tercih edilen alışveriş merkezlerinin çok kalabalık olduğu saatlerde solunabilecek hava kalitesi çok düşüktür ve alerjik bireylerin dolaşmaması doğrudur.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mümkünse kapalı ortamda kalınması, dışarıda bulunmak zorunluluğunda ise maske takmak uygun olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları