Çocuklarda bahar alerjileri

Çocuğunuzun alerji için çok küçük olduğunu düşünmeyin. Alerji çocuklarda genellikle 3.5-7 yaş arası belirti verir.

Haberin Devamı

Bahar geldi, çiçekler açtı, havalar ısınmaya başladı. İnsanların içine yaşama sevinci dolduran bu değişiklikler, bazıları için ise hapşırma, burun çekme, göz kaşıma zamanının habercisidir. Erişkinler ve çocukların %10-30' unda saman nezlesi görülebilmektedir. Ebeveynlerinden birinde alerji varsa % 30 olasılıkla, ebeveynlerin ikisinde de varsa % 60 olasılıkla çocuk alerjik olacaktır. Aile öyküsü çocuktaki alerji tanısı için en önemli bir veridir.

Çocukta bahar alerjileri olduğuna ait ipuçları şunlardır:

1) Aile öyküsü- ailede birinde astım, egzama veya saman nezlesi olması
2) Burun tıkanıklığı- bir haftadan uzun süren şeffaf burun akıntısı
3) Göz kaşıntısı- gözlerde sulanma ve dolgunluk hissi
4) Ateş olmaması- gripte görülen kırgınlık, kas ve eklem ağrısı ve ateş gibi belirtilerin olmaması
5) Döküntü- vücudun herhangi bir yerinde kırmızı değişik boyutlarda ciltten kabarık döküntü olması
6) Kulak enfeksiyonu- alerji nedeniyle kulakta iltihabi tepki görülmesi
7) Polen sayısı yüksek olduğunda belirtilerin artması
8) Alerjik selam- çocuğun burnunu eliyle yukarı doğru itme hareketi neticesinde burun ucunda yatay bir katlantı çizgisi oluşması
9) Göz altı morluğu- burunda dolgunluk olan çocuklarda göz altında pembe -mor renkli halkaların oluşması

Haberin Devamı

Bahar alerjisi olan çocuğun ailesi ne yapmalıdır?

Kural 1: Çocuğunuzun alerji için çok küçük olduğunu düşünmeyin. Alerji çocuklarda genellikle 3.5-7 yaş arası belirti verir. Ancak ilk belirtilerin 2 yaşından erişkinliğe kadar her hangi bir zaman ortaya çıkabileceği de bilinmektedir.

Kural 2: Çocuğunuzun belirtilerine neyin sebep olduğunu araştırmaya çalışmayın Çocuğun neye alerjik olduğunu kendinizin saptaması zordur ve hekim size bu konuda yardımcı olacaktır. Sizin dikkatle izlemeniz gereken çocuğun belirtileri ve ailede kimin alerjik olduğudur.

Çocuğunuzda tekrarlayan burun tıkanıklığı, akıntı, göz kızarması, kaşınması, sulanması, egzama, kulak enfeksiyonları varsa bir uzmana başvurmanız gerekir.

Kural 3: Tetikleyicilerden korunmak için elinizden geleni yapınız. Tedavinin ilk basamağı belirtileri tetikleyen etkenlerden uzak durmaktır. Ancak çocuğunuzun neye alerjisi olduğunu bilmeden bütün önlemleri de almanız doğru değildir. Örneğin çocuğun ev tozu alerjisi yoksa halıları kaldırmanız veya ilaçlamanız gerekmez.

Haberin Devamı
  • Polen sayılarının yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde çocuklarınızı dışarıda oynatmayın
  • Polen sayısının yüksek olduğu rüzgârlı günlerde çocuk odasının penceresini açmak yerine klimayı çalıştırın.
  • Ev hayvanları çimlerin üzerinde yuvarlanıp eve polen taşıyabilir. Hayvanla oynadıktan sonra çocuğun ellerini yıkadığına dikkate edin.
  • Dışarıda oynadıktan sonra çocuğa duş aldırın giysilerini değiştirin
  • Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda alerjik nezle daha fazla görülür ve belirtileri daha şiddetlidir. Kapalı alanda asla sigara içilmemelidir.

Kural 4: İlaç başlamaktan korkmayın Birçok aile çocuğuna ilaç verilmesinden hoşlanmaz ancak mevsimsel alerjiler için çocuklar için onaylanmış antihistaminler ve burun spreyleri vardır. Tedavi almayan çocuklar uykusuz kalıp, okula gidemeyebilirler, kronik kulak iltihapları, işitme sorunları ve astım ile mücadele etmek zorunda kalırlar.

Yazarın Tüm Yazıları