Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Çocuklarımıza acıkınca marketten alınmış parlak, yaldızlı, cazip renkli paketlerin içindeki kimyasal içeren ürünleri tükettirmek yerine onlara doğal ve yararlı ara öğünler hazırlayalım.

Haberin Devamı

Günümüzün çocukları iki yemek arasında acıkınca marketten alınmış parlak, yaldızlı, cazip renkli paketlerin içindeki, çoğu kimyasal içeren ürünleri tüketmektedirler. Okulda da çocuklara paketlenmiş raf ömrü uzun, katkı maddeli kekler veya şekerli içeceklerin ara öğün olarak verilmesine engel olalım. Çok yağlı, şekerli, katkı maddeli atıştırmalıklar yerine, doğal ve yararlı ara öğünler hazırlayalım.

Kuruyemişlerin bir çoğu yararlı yapı taşları içerir, kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Çocuğunuzun bu gıda grubuna alerjisi yoksa beslenmeleri için seçebilirsiniz. Okul öncesi yaşlardaki çocuklara asla tam kuruyemiş vermeyiniz. Akciğerlerine kaçırabilirler. Bu yaş grubunda kuruyemişler çekilip toz haline getirilerek verilebilir. Okul çağı çocuklarında çiğneyebildiklerine emin olduktan sonra sunulmalıdır. Kuruyemiş, kuru meyve birlikte çok besleyici bir ara öğün olur.

Haberin Devamı

BADEM:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

En çok protein ve lif içeren kuruyemiştir. Doymamış yağ, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez oranı yüksektir. Vitamin E’ nin bir alt grubu olan alfatokoferolden zengindir. Hücre zedelenmelerine yol açan serbest radikal hasarını önler.

FINDIK:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Lif, protein, doymamış yağ, vitamin E, bakır, demir, fosfor, flavonoid içerir. Türkiye dünyanın birinci fındık üreticisidir. Fındığın şeker katılmış ezmeleri sağlık için yararlı değildir.

ŞAM FISTIĞI:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Protein, lif, vitamin E, demir, fosfor, magnezyum, doymamış yağ asidi içerir. Günde 85 gram şam fıstığını bir ay boyunca yiyenlerde kolesterolün düştüğü gösterilmiştir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Haberin Devamı

Protein, vitamin E, vitamin K, çinko, demir, magnezyum içerir. Çinko sağlıklı bağışıklık sistemi için gereklidir. Çinko eksikliğinde zatürre ve ishal görülebilir. Vitamin E’ nin bir alt grubu olan ve iltihabı önleyen gama tokoferolden zengindir. Kabak çekirdeği özü barsak parazitlerini öldürdüğünden, parazit ilacı yapımında kullanılır. 

AY ÇİÇEĞİ ÇEKİRDEĞİ:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Kötü kolesterolü düşürür, kanser ve kalp hastalığına karşı koruyucudur. Vitamin E, manganez, bakır, selenium, demir, potasyum, fosfor içerir. 

Ceviz:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

En yüksek fenol içeriği olan kuruyemiştir. Fenol antioksidandır , iltihabı engeller. Ceviz yiyenlerde tansiyonun ve kötü kolesterolün düştüğü, kan damarı işlevinin düzeldiği saptanmıştır. Ayrıca, protein, lif, folat, piridoksin, bakır, demir, magnezyum içerir.

Susam:

Haberin Devamı

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Mineral deposudur. Kemik gücü için gerekli kalsiyum ve fosfordan zengindir. Bağışıklık sistemine yararlı çinko, antioksidan olan selenyum ve bakır içerir. Bazı kanser türlerini engelleyen fitosterol içerir. Tahin susam macunudur ve çocuklara yararlıdır.

Kuru meyveler:

Çocuk için sağlıklı atıştırmalıklar

Kuru olarak saklanabilen meyvelerin suyu azaldığından vitamin, lif ve mineral daha yoğun olarak bulunur. Kuru erikte yavaş emilen sorbitol isimli bir şeker vardır. Barsaktan ilerlerken su çeker ve barsak hareketlerini düzenler. Erik vitamin A,C,K içerir. Kuru üzüm ise vitamin daha düşük olmakla birlikte antioksidan ve kaloriden zengindir. Kuru üzüm ve kuruyemiş karışımı yüksek enerji veren atıştırmalık olacaktır. Evde ikram edebileceğiniz gibi , küçük torbalarda çocuğunuzun yanına verebilirsiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları