Çocuğunuzun gerçek tanısını biliyor musunuz?

Buhar şeklindeki ilaçlar soğuk algınlığı tedavisi midir?

Haberin Devamı

Bazı çocukların her hastalandıklarında elektrikli cihazlara konulan sıvı ilaçları soluduklarına tanık olmaktayız. Nebulizatör denilen sıvı ilaçları buharlaştıran bu cihazlar nerdeyse artık evlerin küçük elektrikli eşyaları arasına girdi. Çoğu aile bu ilaçların içeriklerini sorgulamadan, nefes rahatlatıcı diye kullanıyor. Soğukalgınlığı ve grip sırasında şişen nefes borularına iyi geldiği kanaati yaygınlaşıyor. Öyle bir alışkanlık oluşmuş ki, aileler hekime bile danışmadan çocuk öksürünce “buharlı ilacı” başlıyorlar.

Hallbuki, buhar şeklinde verilen ilaçların önerilmiş olması çocuğunuzun önemli bir solunum yolu hastalığı olduğu anlamına gelir.

Solunum yoluyla alınan ilaçlar, grip ve soğukalgınlığı tedavisi için kullanılmaz. Grip ile uyarılmış havayolu aşırı duyarlılığı veya astım tedavisinde kullanılır. Grip veya soğukalgınlığı, alerjisi olanlarda astım nöbetini tetikleyebilir , öksürük, hırıltı, balgam, nefes darlığı yapabilir. Solunum yolu aşırı duyarlılığı olmayan bir kişide enfeksiyonlar uzun süren öksürük nöbetine neden olmaz.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun gerçek tanısını biliyor musunuz

HANGİ İLAÇLAR YOLUYLA VERİLİR?

Tıp dünyasında birkaç tür ilaç sıvı olarak nefes yolundan verilebilmektedir.

Nefes yolu kaslarını gevşetenler: Soluk yolları etrafını döşeyen kaslar aşırı duyarlılığı ve alerjisi olan kişilerde aniden kasılabilir. Bu durum havanın akciğerlere taşınmasını zorlaştırır. Acil tedavi olarak bu kasları gevşeten ilaçlar buhar olarak verilebilir. Ancak bu uygulama kalıcı ve nedene yönelik tedavi değildir.

Kortizon içeren kontrol ediciler: Astım veya havayolu aşırı duyarlılığı olan çocuklarda atak sırasında mikrobik olmayan iltihabı yatıştırmak üzere kullanılır. Sıvı olarak uzun süre kullanımı yerine atak hafifledikten sonra aerosol formlarına geçilir.

Antibiyotikler: Kistik fibrozis veya doğuştan kronik enfeksiyona neden olan durumlarda bazı sıvı antibiyotikler aralıklı olarak buhar halinde kullanılabilir.

Tuz solüsyonları: Yüksek tuz oranına ait bazı sıvı ilaçlar kistik fibrozis gibi havayolunda tuz oranının düşük olması halinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

DNA az: Balgamı çok koyu olan kronik akciğer hastalıklarında kullanılan sıvı bir ilaçtır. Mikropları öldürmek üzere akciğere göç eden beyaz yuvarların parçalanması ile çekirdeklerinden DNA açığa çıkar. DNA çok az akışkan bir yapıya sahiptir ve balgamı koyulaştırır. Nefes borularını açmak için DNA'yı parçalayan ilaçlar verilir.

Görüldüğü gibi, solunum sistemine verilen sıvı ilaçlar oldukça önemli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Geçici, hafif bir enfeksiyonda rahatlatıcı olarak uygulanmazlar.

Çocuğunuza sık olarak bu ilaçlar uygulanıyorsa, mutlaka bir çocuk göğüs hastalıkları uzmanına başvurup altta yatan nedeni araştırınız. Asla kendi başınıza bu ilaçları rahatlatıcı olarak kullanmayınız.

Haberin Devamı

- Ailenizde alerji veya astım varsa,
- Çocuğunuz enfeksiyonlar sırasında veya dışında sık nefes darlığı atakları geçiriyorsa,
- Tekrarlayan defalar nefes açıcı ve kontrol edici sıvı ilaçları kullandıysanız çocuğunuzda astım olabilir, zaman kaybetmeden uzmanına danışınız.

Yazarın Tüm Yazıları