Çocuğunuz neden kulak enfeksiyonu oluyor?

Kulak enfeksiyonlarını önlemek için çocukların aşılarının düzenli yapılması, sigara dumanına maruz kalmamaları, ellerini grip mevsiminde çok iyi yıkamaları gereklidir.

Haberin Devamı

Kulak enfeksiyonları iç veya dış kulak yolunu etkileyebilir. Tıpta bu enfeksiyonlar, akut orta kulak enfeksiyonu, sıvı biriken (effüzyonlu) orta kulak enfeksiyonu ve dış kulak enfeksiyonu olarak sınıflanır. Üç yaşına kadar her dört çocuktan üçü en az bir kez kulak enfeksiyonu geçirmiş olur.

Kulak enfeksiyonuna özellikle yatkınlığı olan çocuklar:

  • İlk altı ay içinde kulak enfeksiyonu geçirenler
  • Üç yaş altındaki çocuklar
  • Ebeveynleri çocukken sık kulak enfeksiyonu geçirenler
  • Sık viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenler
  • Alerjik bünyeye sahip olanlar
  • Doğuştan kafa kemiklerinde ve kulak anatomisinde bozukluklar olanlar
  • Bağışıklık sisteminde doğuştan olan eksiklikler
  • Yatarken biberon ile beslenenler
  • Kreşe giden çocuklar
  • Evde veya arabada sigara içen erişkinler ile yaşayanlardır.

Kulak enfeksiyonlarının her tipinde belirtiler aynıdır. Kulak ağrısı, ateş, duyma azlığı, baş ağrısı, kulaktan akıntı, kulakta dolgunluk hissi bu belirtilerdendir. Kendini ifade edemeyen bebeklerde huzursuzluk, devamlı ağlama, iştah azalması ve uyumama gibi durumlarda kulak enfeksiyonu olasılığı düşünülmelidir. Kulak zarından kan veya iltihap akması da görülebilir.

Tanı nasıl konulur?

Fizik muayene sırasında otoskop denilen ışıklı cihaz ile kulağa bakılmasıyla kulak enfeksiyonu saptanabilir. Kulak zarında kırmızılık, hava kabarcıkları, matlaşma görülebilir. Boğaz, geniz ve burun ayrıca enfeksiyon odakları veya alerji bulguları için incelenir. Alerjik nezlenin çocuklarda kulak enfeksiyonu ile ilişkili olduğu bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Tekrarlayan kulak enfeksiyonunda atopic bünye mutlaka araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Tedavi uygulaması nasıldır?

Kulak enfeksiyonu çoğu kez bakteri ile oluştuğundan antibiyotik kullanılır. İki yaş öncesi hafif belirtileri olan çocuklar 48-72 saat gözlendikten sonra belirtiler geçmiyorsa uygun antibiyotik verilir. Küçük çocuklarda antibiyotik 10 gün altı yaş üzerinde 5-7 gün uygulanır.

Kulak enfeksiyonu engellenebilir mi?

Kulak enfeksiyonlarını önlemek için, çocukların aşılarının düzenli yapılması, sigara dumanına maruz kalmamaları, ellerini grip mevsiminde çok iyi yıkamaları gereklidir. Anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonu daha az olmaktadır. Biberon bebeklerin güçlü emmesine neden olmakta, kulaktaki östaki borusunda negatif basınç yaratarak kulak enfeksiyonunu kolaylaştırmaktadır. Alerjisi olan çocuklarda kulak enfeksiyonlarının sık olmaması için alerji kontrol altında tutulmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları