Bahar alerjileri erken başladı

Gözlerde sulanma, burun akması, hapşırma, öksürme, gözlerde kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Haberin Devamı


Ağaçların çiçek açması ve polenlerin havaya saçılmasıyla bahar alerjisi olanlarda hapşırık, burun akıntısı başladı. Saman nezlesi, bahar nezlesi veya tıp dilindeki ismiyle alerjik nezle çok sayıda insanı etkileyen bir hastalıktır. Astımı olanlarda da bu dönemde yakınmalarda artış olabilmektedir.

Bahar alerjileri erken başladı


POLENLER ALERJİYİ TETİKLİYOR

Bahar alerjilerinin en sık nedeni polenlerdir. Polen ağaç, ot ve bitkilerin çoğalmasını sağlar. Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarak, bahar beklenen daha erken başlamakta, daha uzun sürmekte ve bitkiler daha çok polen üretmektedir. Polen tanecikleri havada uçuşarak başka bir bitkiye ulaştıklarında ve onun döllenmesini sağlarlar. Doğa için son derece gerekli bu tanecikler hassasiyeti olan bireylerde bağışıklık sistemini alarma geçirir. Alerjik kişilerin bağışıklık sistemi yanlışlıkla poleni vücuda saldıran bir mikrop gibi tehdit olarak algılar. Polene karşıt cisim üretir. Kana histamine adlı kimyasallar salgılar. Histamin burun kaşıntısı ve akıntısı başta olmak üzere bir çok alerjik belirtiyi tetikler.

Bahar alerjileri erken başladı

Polen sayısı bir metre küpteki tanecik olarak hesaplanır. Tanecik sayısı ne kadar yüksek olursa yakınmaların şiddeti o kadar artar. Dünyanın çeşitli yerlerinde meteroroloji istasyonları veya alerji merkezleri polen sayısını bildirmektedir. Polenler özellikle rüzgarlı günlerde kilometrelerce yolculuk edebilir. Yağmurlu günlerde yere akarlar ve alerji yakınmaları azalır. Bahar aylarında polen dışında küf sporları da alerjiye neden olabilir. Küf mantarlarını taşıyan sporlar yağışlı havalarda artar. Küf alerjisi olanlarda alerjik nezle ve astım belirtilerini tetikleyebilir.


BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gözlerde sulanma, burun akması, hapşırma, öksürme, gözlerde kaşıntı, göz altlarında koyu renkli halkaların olması belirtilerin başlıcalarıdır. Havada taşınan alerjenler astımı da tetikleyebilir. Havayolu daralmasına bağlı öksürük, hırıltı, nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Bahar alerjileri erken başladı


BAHAR ALERJİSİ NASIL ANLAŞILIR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Alerji cilt testi veya alerjene özgü kan testleri ile polen alerjisi saptanabilir. Alerjik reaksiyon sırasında kana salınan histamine maddesini bloklayan antihistaminik grubu ilaçlar yararlıdır. Alerji sırasında damarlar genişliyerek sıvı sızdırırlar ve doku şişmesine neden olurlar. Dekonjestan türü ilaçlar damarları büzüştürerek şişliği çözer. Burun spreyleri daha hızlı etki eder ve daha az yan etki gösterir. Kortizon içeren burun spreyleri alerjinin oluşturduğu iltihabi reaksiyonu baskılar. Göz alerjilerinde göz damlası da kullanılır.

Bahar alerjileri erken başladı

BAHAR ALERJİSİNDEN NASIL KORUNALIM?

Polen alerjisi olanların açıklanan polen sayılarını izlemeleri yararlı olacaktır. Rüzgarlı havalarda çok sayıda polenin solunum yoluna ulaşması olasılığı olduğundan dışarda uzun süre yürümek doğru olmaz. Kapalı alana girdikten sonra burnu ve kirpikleri yıkamak yapışmış polen taneciklerini uzaklaştıracaktır. Rüzgar ve fırtına varsa evi havalandırmamak daha doğrudur. Yağmurlu havalarda polenler yıkanacağından, alerjisi olanların yağışlı havaların hemen ertesi dışarda olması daha güvenlidir.

Yazarın Tüm Yazıları