Bahar alerjileri çocukları rahat bırakmıyor!

Çocuğunuzun gözü, burnu akıyor ve kaşınıyor mu?

Haberin Devamı

Havalar bir güneşli, bir yağışlı gidiyor. Ağaçların ve çiçeklerin büyümeleri ve tozlarını saçarak çoğalmaları için gerekli koşullar devam ediyor. Çocuklarımızda ise gözler kırmızı, kaşıntılı, burun su gibi akıyor, kulaklar ağrıyor. Kuru havalarda uçuşan bitki ve ağaç polenleri, yağışlı havalarda havada dolaşan küf sporları üst ve alt solunum yolu alerjilerini tetikliyor.

PEMBE GÖZLER

Gözlerin beyaz kısmının ve göz kapağının içinin kızarması, gözlerin sulanması, kaşınması, görmenin bulanıklaşması, göz kapağının şişmesi tipik bahar alerji bulgularındandır. Bu duruma tıp dilinde "Alerjik Konjuktüvit" denir. Genellikle iki gözde aynı anda görülür. Mikropik konjuktivit ise tek gözde olur, iltihaplı akıntı eşlik eder.

Alerjik konjuktivit tedavisinde antihistaminikler ağız yoluyla kullanılır, neden olan alerjen uzaklaştırılır. Çeşitli göz damlaları da eş zamanlı olarak önerilir. Bu göz damlaları; kızarıklığı geçiren dekonjestan , şişiliği ve kaşıntıyı geçiren antihistaminik veya kromolin, göz yaşının eksikliğini gideren kayganlaştırıcılar içerir. Bütün bu tedavilere rağmen şikayetler devam ederse kortizonlu göz damlaları ve hatta ağız yoluyla kortizon kullanılması gerekebilir.

Haberin Devamı

SAMAN NEZLESİ

SAMAN NEZLESİ denilmesine rağmen saman ile bir ilişkisi yoktur. Tıp dilindeki ismi alerjik rinittir, sık görülen çocuk alerjilerindendir. Şefaf burun akıntısı, hapşırık, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı belirtileri gösterir. Çocuklar burunlarını kaşımak için devamlı burnu aşağıdan yukarı iterler veya ellerini sağa sola üzerinden geçirirler. Bu hareketi çok sık yaptıklarında burun ucunda yatay bir katlantı çizgisi ortaya çıkar. Bu şekildeki tipik burun kaşıma hareketlerine "alerjik selam" ismi verilir.

Burun tıkanıklığının en sık nedeni alerjidir. Bazı çocuklarda tıkanıklık o kadar fazladır ki çocuk gece burnundan nefes alamaz ve ağzı açık uyur. Gece dinlenememiş olduğundan ertesi gün yorgun ve huzursuz olur. Burun tıkanıklığı burun içinde biriken salgıdan çok burunu döşeyen dokunun şişmesinden ileri gelmektedir. Burun içini temizlemek için uygulanan basınçlı sıvılar mukozayı tahriş ederek daha çok şişmesine neden olabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen burun tıkanıklığı çene ve diş gelişim bozukluklarına neden olabilir.

Haberin Devamı

Alerjik rinit tedavisinde alerjenden uzaklaşmak, ağızdan antihistaminik veya montelukast içeren ilaçlar, burundan antihistaminik veya yerel kortizon içeren damlalar kullanmak gereklidir.

SIK YAŞANAN KULAK ENFEKSİYONLARI

Alerjiler kulakta sıvı toplanmasına yol açabilir. Orta kulakta toplanan sıvı kulak enfeksiyonlarını kolaylaştırır, işitmeyi bozar. Bebekler az duymaya başlarsa sesleri öğrenemediklerinden konuşmayı beceremezler. Kulak alerjileri , kulakta dolgunluk hissi, ağrı, kaşıntıya neden olabilir. Çocuklarda sık kulak enfeksiyonu oluyor, kulağa tüp takılması veya geniz eti alınması öneriliyorsa altta yatan alerjik yatkınlık araştırılmalıdır.

NE ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Bahar aylarında göz, kulak, burun ve alt solunum yolu alerjileri bir arada veya tek tek görülebilir. Tetikleyici ortak olduğundan bütün hastalıklar için önlemler de benzerdir. Belirtilerin enfeksiyon olmayıp alerjiye bağlı olduğuna karar verilmelidir. Çocuğun bugüne kadar alerjisi olduğu bilinmiyorsa tetkikleri yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Polen alerjisi olan çocuklarda kuru ve rüzgarlı havalarda dışarıda bulunmamaları önerilmektedir. Bu çocukların evleri polen sayımının yüksek olduğu günlerde havalandırılmamalıdır. Dışarıdan eve girdiklerine saçları ve yüzleri yıkanmalı, kaş, kirpik ve saça takılan polenler uzaklaştırılmalıdır. Yağmurlu havalarda polenler yere yapıştığından yağmurun hemen ertesi günler dışarıda gezinmek için en iyi günlerdir.
Diğer taraftan küf mantarı alerjisi olan çocuklarda yağış sırasında dışarıda bulunmak sakıncalı olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları