Koronavirüs kısırlığa yok açar mı?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılan koronavirüs salgını toplum sağlığını tehdit etmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılan koronavirüs salgını toplum sağlığını tehdit etmeyi sürdürüyor. İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde Ocak 2020’de ortaya çıkan ve aradan geçen birkaç ay içerisinde tüm dünyada binlerce can kaybına yol açan bu ölümcül virüs, temel olarak akciğerleri tutuyor ve ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromuna yol açıyor. Ancak uzmanlar, virüsün neden olduğu hasarın akciğerlerle sınırlı olmayabileceği konusunda toplumu ve sağlık otoritelerini uyarıyor.

2002 ve 2003 yıllarında ortaya çıkan SARS salgınına neden olan virüsün insan vücudu üzerindeki etkilerini araştıran sağlık görevlileri, bazı erkek hastaların testislerinde ciddi yapısal ve fonksiyonel hasar rapor ettiler. Bugünkü salgından sorumlu olan yeni koronavirüsün, yaklaşık 20 yıl önceki SARS salgınından sorumlu olan koranavirüse oldukça benzer olduğunu kaydeden uzmanlar, günümüzdeki virüsün (SARS-CoV-2)’de erkek testislerine hasar verebileceği sonucuna vardılar. 

Haberin Devamı

Bu virüsün erkek kısırlığı üzerindeki etkilerini araştırmak için koronavirüs salgınının başladığı düşünülen Çin’in Wuhan kentinde bulunan Tongji Hastanesi’ndeki doktorlar, kapsamlı bir çalışma başlattılar. Bu çalışmada yer alan araştırmacılar koranavirüsün erkek üreme sistemine verdiği hasarları tespit etmeyi amaçladılar. Koronavirüsü bulaşmış ancak hastalığı atlatmış olan erkek hastalarına sperm testi yaptırmaları konusunda çağrıda bulunan araştırmacılar, bu virüsün insanların üreme sisteminde bulunan hücrelerin zarlarındaki proteinlere yapışarak doku hasarına neden olabileceğini saptadılar. 

Şu ana kadar yapılan çalışmalar koranavirüsün direkt olarak erkek kısırlığına yol açtığına dair somut kanıtlar sunmasa da bilim insanları bu hastalığın sperm üretimini ve erkek üreme hormonlarını etkileyebileceğini öne sürüyorlar. Bu nedenle Çin’li uzmanlar çocuk sahibi olmayı düşünen ve koronavirüsünden etkilenen erkekleri en kısa sürede sperm kalitesi ve hormon seviyesi testlerini yaptırmaya davet ediyorlar.

Bu salgını atlatan bireylerin bir üroloji uzmanına görünerek erkek üreme sağlığı açısından değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Referanslar

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8104477/Doctors-claim-new-coronavirus-cause-damage-mans-TESTICLES.html
 

Yazarın Tüm Yazıları