Vajinismusun çözümü tedaviye başlama kararı ile başlar!

Vajinismus sorununu yaşayan kadın bu sorunun çok zor aşılabileceğini düşünür. Oysaki

Haberin Devamı

Vajinismus, çifti ve özellikle de kadını çaresiz hissettiren, vajina kaslarının kontrol dışı kasılması ve penisin vajinaya girişine kadının izin verememesidir.

Vajinismus, psikolojik bir durumdur. Kadın istese bile vajinal girişe izin veremez, kaslarını kontrol edemez, kontrolsüz kasar.

Kadın, her ne kadar birleşmeyi deneyinceye kadar, yapacağım, bu kez olacak dese de o an geldiğinde kontrol bilinçaltına geçer ve kasılmaları durduramaz.

Vajinismusun çözümü tedaviye başlama kararı ile başlar

VAJİNİSMUSUN EN TEMEL NEDENLERİ

  • Cinsellikle ilgili bilgi ve farkındalığı arttıracak, kadının kendi bedenini tanımasına yardım edecek bir cinsel eğitim sürecinin ne okullarda ne de ailede olmaması,
  • Cinselliğe dair, yasaklı, baskıcı ve korku ile yetiştirilme.
  • Bekaretin korunmasının önemli olması ve bekarete ve kızlık zarına ait abartılı ve gerçek dışı bilgiler, hurafeler (kızlık duvar gibi, kalın, geride, çok kan akar, çok can yanar, …vb)

Vajinismus sorunu yaşayan kadın zihninden geçen düşencelerin çoğu zaman farkında değildir. "Korkuyorum, bırakamıyorum, acıyacak" gibi kelimeleri söyler. ‘Cinsel birleşmeyle ilgili düşüncelerini mercek altına al, fark et’ dediğimizde; "Penis büyük, vajina küçük, penis buraya giremez, çok kan olur, canım çok acır, ölüm gibi, ya içinde kalırsa, penis vajinadan çıkmazsa" gibi pek çok gerçek dışı, abartılı düşünceleri fark eder. Bu düşüncelerle beraber ise çoğunlukla korku, çaresizlik, ümitsizlik vb. hisseder.

Haberin Devamı

Cinsel birleşme olmadıkça kadın kendine kızmaya ve suçlamaya başlar. Eşi destek olmaya çalışsa da kendine kızmayı durdurmakta zorlanır. Evlilik yılı ilerledikçe toplumdan, kök ailelerden çocukla ilgili talep ve baskılar gelmeye başlar ve kadının çaresizlik hisside artar.

 Vajinismusun çözümü tedaviye başlama kararı ile başlar 

TEDAVİYE BAŞLAMA KARARI ÇOK ÖNEMLİDİR

Çözüm bu kararla başlar. Özellikle de bilimsel etkisi kanıtlanmış cinsel terapi sürecine başlamak kadın için önemli bir karardır. Eşlerin birlikte katıldığı cinsel terapi seansları, çifte yanlış bilgilerini yeniden düzenleme, birbirleriyle ilgili cinsel farkındalıklarının artmasına, rahatlamalarına ve en sonunda da ilişkiye girebilme fırsatı verir.

Vajinismus sorununu yaşayan kadın bu sorunun çok zor aşılabileceğini düşünür. ama...

Yazarın Tüm Yazıları