Vajinismus sorunu yaşayan çiftler

Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, tam birleşmeyi deneyecekleri an kadında kontrol dışı kasılmalar, bacağı kapatma davranışı, kalçasını kaçırma gibi istenmeyen ve girişe izin vermeyen davranışlar görülür.

Haberin Devamı

Vajinismus nedir? Artık çoğu insan bu sorunun cevabını biliyor diye düşünüyorum. Cinsel terapilere ilk başladığımda, yani 12-13 yıl önce, bize başvuran çiftlerin çoğu “Bu sorunu yaşayan sadece biz varız zannediyorduk” derlerdi, şimdilerde pek azaldı böyle zanneden.

Yine de tekrar tekrar anlatılabilecek bir konu vajinismus. Bir kez daha hatırlatalım. Ne oluyordu vajinismusta?

Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, tam birleşmeyi deneyecekleri an kadında kontrol dışı kasılmalar, bacağı kapatma davranışı, kalçasını kaçırma gibi istenmeyen ve girişe izin vermeyen davranışlar görülür.

O ana kadar her şey çok iyidir ama o an sihir bozulur.

“Hadi deneyelim” dendiği anda ya da penis vajinaya yaklaştığında pelvik kaslar kontrol dışı kasılır ve cinsel girişe kadın izin veremez. Erkek ne yaparsa yapsın girişi gerçekleştiremez!

Haberin Devamı

Vajinismus; vajen girişindeki kasların istek dışı kasılması ve hiçbir şekilde girişe izin vermemesi durumudur. Kadın, kasılmalar üzerinde hiçbir şekilde kontrol sağlayamadığını ve istese bile bacaklarını açamadığını düşünmektedir. Tamamen psikolojik bir sorundur.

Vajinismus sorunu yaşayan çiftler, çoğu zaman birbirleriyle çok iyi anlaşan ve birbirlerine destek olan çiftlerdir. Yalnız bazen erkeklerde kadının duygusunu tam anlayamama durumu görülebilir: “Bunu herkes yapıyor, sen de yapabilirsin, bu çok kolay, 17 yaşında evlenen bile yapabiliyor, köydeki de yapıyor, basit bir iş ...” gibi konuşmalar erkek tarafından yapılır. Aslına bakarsanız erkeğin niyeti eşine destek olmak ve onu motive etmektir, yani iyidir. Ancak kadın bunu şöyle algılar: “Bu iş çok basit ama ben bu basit işi yapamıyorum, beceriksizim, korkağım, bir türlü çözemedim şu işi, eşimi üzüyor ve hayal kırıklığına uğratıyorum.”

Sözüm erkeklere: Cinsel ilişkiye girmek bazı çiftler için kolay, bazı çiftler için zordur. Eşiniz için şimdilik pek kolay değil. Ayrıca, Türkiye’de vajinismusun çok yaygın olduğu (% 30'larda) gerçeği kabul edilirse, herkes ilişkiye giremiyor demektir. Hiçbir çift başka bir çiftin cinsel yaşantısını bilmez yani ne yapıp ne yapamadıklarıyla ilgili sadece “zan”lar vardır. Gerçeği sadece çiftin kendisi bilir. Bu durumdan tek çıkış, kendinizi ve eşinizi kimseyle kıyaslamadan, birbirinize destek olmanız ve uygun tedaviye ulaşmanızdır.

Haberin Devamı

Sözüm kadınlara: Vajinismus olmak sizin hatanız ve sadece sizin probleminiz değil! Bu şimdilik kontrol edemediğiniz, yanlış bilgiler, abartılı söylenceler, ilk geceyle ilgili doğru bilgi sahibi olamamak gibi pek çok nedenden kaynaklanan birçok kişinin yaşadığı bir sorun. Ayrıca ilişkiye eşiniz de giremiyor yani bu ikinizin ortak sorunu. Evlilikte iyi günler olduğu gibi kötü günler de vardır. Ele ele verir, uygun bir tedavi yöntemine ulaşırsanız, çok olay çözülebilecek bir sorundur. Lütfen kendinize kızıp, kendinizi yargılamayın. Bu, tedaviye de sizin ruh sağlığınıza da zarar verir.

Bilelim ki hayatta ne yaşarsak yaşayalım, hangi sorunla karşılaşırsak karşılaşalım çözüm mutlaka vardır. Çözüme inanın!

Sevgiyle…

Yazarın Tüm Yazıları