Stresli gebelikler

Gelecek ya da geçmişe sık sık giden zinhinizi, düşüncelerinizi ana getirin.

Haberin Devamı

Her insan için kendini güvende ve huzurlu hissettiği bir yer mutlaka vardır. Bazılarımız için evimizde bir koltuk, bazılarımız için yatağımız, bazılarımız için anne evi… Anne karnındaki bebek için en güvenli ve sağlıklı yer anne karnıdır.

Eğer yaşadığınız ve kendinizi güvende hissettiğiniz yer bir gün gelir de eskisi kadar güvenli olmazsa ya da hep tehdit hissederseniz, güvenlik algınız değişeceği için bu durum hayatınızı olumsuz etkileyecektir. Güvende hissetmek en önemli ihtiyaçlarımızdandır. Stres; anne karnındaki bebek için de anne için de pek istenilen bir durum değildir. Stres ve kaygının gebelikde uzun süreler devam etmesi; bebeğin güvenli alanının tehdit altında olmasıdır.

Gebeliğini yoğun strese maruz kalarak geçiren anne adaylarında lohusalık dönemini depresyonu daha sık görülerken, bebeklerinde de uyku ve yeme sorunları ve ilerleyen yıllarda çevreye uyum sorunları gözlenebilmektedir.

Haberin Devamı

Gebelik dönemini rahat ve huzuru geçiren kadınların, bebekleri dünyaya geldikten sonra ve büyüme sürecinde daha rahat, sakin ve çevreleriyle uyumlu oldukları yapılan çalışmalarla da ortaya konmuştur.

Stres hormonu olan kortizolün aşırı salgılanması, mutluluk, şefkat hormonları olan endorfinin, seratoninin, oksitosin baskılanarak daha az salgılanması anlamına gelir. Stresin ve kaygının aşırı yaşandığı gebeliklerde bedenin sağlık dengesini bozduğu için uyku, yemek düzeni ve dengeside değişir ve beden dengesi bozulur.

Anne karnıdaki bebeklerin dış dünyaya ait sesleri duyabildiklerini, annelerinin hissettikleri duyguları hissedebildiklerini biliyoruz. Ör: Babasının annesine söylediği sevgi sözcüklerini, beraber gülmelerini duyabildiği ve bunu etkisi olan olumlu hormonların etkisini hissedebildiği gibi, kavga, bağırma, hakaret vb…sesleri ve bunların oluşturduğu olumsuz hormonların etkisinide hissetmektedir.

Stres; bazen evlilik hayatında, bazen iş hayatında, bazen toplumsal ilişkilerle, bazen de terör ve savaş nedeniyle artmakta ve anne adayını gebelik depresyonuna kadar götürebilmektedir.

Haberin Devamı

Özellikle ilk gebeliklerde ve doğumlarda kadın bebeğine nasıl bakacağına, besleyeceğine dair kaygıları aşırı boyutlara ulaşabilmetedir. Bu da stresin daha çok artmasına neden olur.

Sevgili anne /baba adayları; bebeğinizi taşıyorsunuz ve dünyaya getireceksiniz. Bu nedenle kendinizi rahatlatmanın yollarını bulursanız bu sizin için de bebeğiniz içinde ne sağlıklısı olacaktır. 

Stresli gebelikler

Lütfen;

• Kendinizi gergin ve stresli hissettiğinizde sizi rahatlatacak dostlarınız, eşiniz vb. ile paylaşın.

• Kaygı ve stres arttıran olaylara daha dışardan ve an farkınlağıyla bakın.

• Gebeliğinizin izin verdiği sporları yapın.

• Nefes çalışmaları yapın.

• Gelecek ya da geçmişe sık sık giden zinhinizi, düşüncelerinizi ana getirin.

Haberin Devamı

• Bebek bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgi alın ancak bilin ki deneyimledikçe kendinize daha çok güveneceksiniz. Ve emin olun ki bebeğinize en iyi siz bakarsız. Bu süreçte tabii ki çevrenizden yardım alın.

• İş stresiniz yoğunsa azaltmanın yollarını bulun.

• Stres arttıran içecekleri ve gıdaları daha az tüketin.

• Ve eğer ne yaparsanız yapın stres ve kaygınız azalmıyorsa lütfen bir uzmandan destek alın.
  

Yazarın Tüm Yazıları