Stresin cinsel hayata etkileri

Stres anında vücudun kimyasal dengesi bozulur.

Haberin Devamı

Son yılların en büyük sağlık sorunların stres kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Hayatın içindeki kronikleşen stres uzun vadede pek çok psikosomatik ve fiziksel hastalığa davetiye çıkarır. Cinsel istek azlığında, cinsel performans sorunları, erken boşalma vb.. stresin cinsel hayattaki etkilerinden sayılabilir.

KRONİK STRES CİNSEL İSTEKTE AZALMAYA NEDEN OLUR

Stresin cinsel hayata etkileri

Stres anında vücudun kimyasal dengesi bozulur ve pek çok stres hormonu tetiklenir. En temel stres hormonu kortizoldur. Kızgınlık, korku, gerginlikler, öfke, saldırganlıklar, kaygı, üzülme, panik, umutsuzluk, depresyon, tükenmişlik , vb duygulanımlarda başta kortizol olmak üzere, adrenalin, noradrenalin yükselir, DHEA düşer. DHEA gençlik hormonu olarak da bilinir ve stresin azalmasında, cinsel istek ve üreme üzerinde etkili bir hormondur. Östrojen ve testesteron seviyeleri normal olsa bile kortizol yüksek salınıyorsa yani kronik stres yoğun yaşanıyorsa cinsel istekte düşme görülebilir.

Haberin Devamı

STRES ARTTIKÇA CİNSEL İSTEK VE PERFORMANS AZALIR

Stresin cinsel hayata etkileri

Yetişmesi gereken işler, maddi sorunlar, terör, kaygı bozuklukları, geçmişte olanları ya da gelecekte olacakları düşünerek yaşamak, düşüncelerin olumsuz olması vb. gibi stresi artıran etkenlerdir. Stres artıkça cinsel istek ve cinsel performansın azaldığı gözlemlenir.

CİNSELLİKTE YAŞADIĞIMIZ OLUMSUZLUKLAR DA STRESİ TETİKLİYOR

 Stresin cinsel hayata etkileri 

Stres altında yaşanılan cinsel deneyimlerde oluşabilecek tesadüfi başarısızlıklarda yeni bir stres alanında oluşabilir; yine olmazsa, yine erken boşalırsam, isteğim hiç mi gelmeyecek vb. gibi. Yani hayatın içinde yaşadıklarımıza yüklediğimiz anlamlar, yorumlar stresi oluştururken aynı zamanda cinsellikte yaşadığımız hayal kırıklıkları ve olumsuzluklarda stresi tetiklemektedir.

Haberin Devamı

STRESLE DOST OLMAK 

 Stresin cinsel hayata etkileri 

Stres hayatımızın bir parçası olduysa onunla dost olmak, farkındalıklı yönetebilmeyi öğrenmek ve kullanmak, beden ve ruh sağlığı ve cinsel sağlık için önemlidir.

Stresle dost olmanın en etkin yolu; farkındalıktır. Stres altındayken bedeninde olan değişimleri bilmek ve nasıl dengeleyeceğini öğrenmek önemlidir.

STRESİ NASIL DENGELERİZ?

Stresin cinsel hayata etkileri

Mutluluk, neşe, sevgi, değer verme, takdir, hoşgörü, şefkat, dinginlik, kabul, affetmek, olaylara bakış açısını değiştirmek, doğru nefes… Tüm bunlar DHEA’yı yükseltir, kortizolü düşürür, yani stresi dengeler.

Siz de stres oluşturan bir olay ya da durumla karşı karşıya kaldığınızda, durun ve düşünün; bu olayda neler benim kontrolüm altında neler değil? Kontrol altına alabildiğiniz faktörler olacağı gibi kontrol dışı faktörler de olacaktır. Kontrol dışı faktörleri kabul etmek stresi azaltır.

Haberin Devamı

STRESİ AZALTMANIN YOLLARI

Stresin cinsel hayata etkileri

  • Nefes en güzel ve sağlıklı stres kontrol yoludur. Stres anlarında nefesin ellerinden tutun. Dörde kadar sayarak burundan aldığınız nefesi 6 ya da 8' e kadar sayarak burnunuzdan bırakın ve bunu en az 3 ile 5 dakika boyunca yapmaya çalışın. Daha uzun yaparsanız daha iyi.
  • Günde en az 20 dakika beden egzersizi yapın.
  • Yasadışı hiçbir maddeyi kullanmayın.
  • Alkolü sosyal içici olarak kullanın.
  • Farkındalıklı beslenin.
  • Sosyal ilişkilerinize, arkadaşlıklarınıza önem verin.

Stresi kontrol edebildiğiniz kadar beden ve ruh sağlığınızı ve cinsel sağlığınızı da kontrol edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları