Ergenler ve şiddet

Yapılan pek çok araştırma, gençlerin tv, internet ya da bilgisayar oyunlarında maruz kaldıkları şiddettin saldırganlık davranışını arttırdığını kanıtlamaktadır.

Haberin Devamı

Şiddettin ülkemizde giderek arttığı bilinmektedir. Şiddetin bu kadar artmasında pek çok neden-sonuç ilişkisi vardır. Her yaş grubundan insanın EZİCİ çoğunlukla da erkeklerin şiddette başvurdukları bilinmektedir. Ergenlik dönemi gençler arasında da fazlasıyla görünen şiddetin nedenleri arasında:

- Şiddetin yaşandığı ortamda büyümek (aile içi, toplumsal…)
- Çocukluktan itibaren şiddet içerikli filmleri izlemek,
- Kontrolsüz şekilde tv programlarını, haberleri izlemek
- Şiddet içerikli bilgisayar oyunları oynamak
- Okul eğitimlerinde empati, insan ilişkileri, insan olmak vb…derslerin eksikliği
- Uzun süreli reklamların izlenmesi ve tüketime yöneltilmeleri
- Psikiyatrik hastalıklar

Yapılan pek çok araştırma, gençlerin tv, internet ya da bilgisayar oyunlarında maruz kaldıkları şiddettin saldırganlık davranışını arttırdığını kanıtlamaktadır.

Haberin Devamı

Henüz gelişim dönemindeyken izlenilen pek çok şiddet unsuru içeren film ya da yaşantı gencin şiddeti normalleştirmesine, sıradanlaştırmasına ve kabul edilebilir olmasına neden olabilmektedir.

Örneğin; babasının annesini dövmesine defalarca şahit olmuş bir genç kız, erkek arkadaşının kendisine yönelik saldırgan ve tacizkar davranışlarını normal kabul edebilir ya da tepki veremeyebilir.

Kadının dövülmesinin normal ve erkeğin hakkı olduğu inancının kabul edildiği bir ailede büyüyen bir erkek ergenin, kız arkadaşını dövmesi ya da cinsel ilişkiye zorlaması onun açısından normal ve kabul edilebilir bir davranış olabilir.

Tv dizilerindeki dizi kahramanlarının, şiddet içeren ve saldırgan tavırlarının çekici kılınması ve onlara cazibe katıyor olması, gençler arasında bunun normal ve ÇEKİCİ olduğu ALGISINI oluşturabilir.

Şiddete meyilli olmanın karizmayı ve popülerliği arttıracağı algısı, gençleri saldırgan tutum ve davranışlara itebilir. Çünkü bu yaş grubu için popüler olmak, karşı cins tarafından beğenilmek ve arzulanmak çok önemlidir.

Şiddet kontrol edilebilir bir dürtüdür. Bu kontrolün sağlanmasında ailelere büyük işler düşmektedir. Ailelerin çocuklarına empatiyi öğretmesi, başka birinin onayı olmadan ona dokunamayacağımızı ve saygı duymamız gerektiği bilincini yerleştirmesi çok önemlidir.

Haberin Devamı

Çocukları ve ergenleri onların istediği bir spor dalına yöneltmek ya da verimli bir etkinlik alanına çekmek, hedef koymalarına yardım etmek onları pek çok olumsuz davranıştan koruyacaktır. Ergenlerin enerjilerini spor kanalıyla atmaları bu dönemi daha olumlu geçirmelerine yardım edecektir.

Yazarın Tüm Yazıları