Çocuklarınızın yanında bunları asla yapmayın!

"Çocuğun yanında yüksek sesle konuşuyoruz bazen de tartışıyoruz, sorun olur mu?"

Haberin Devamı

Çoğu çifttin, anne babanın merak ettiği en temel konulardan biri çocuğun /çocukların yanında yapılabilecek ve yapılamayacak davranışlardır.

Aşağıdaki sorular ve benzerleri en sık merak edilenlerden;

• Çocuğun yanında yüksek sesle konuşuyoruz bazende tartışıyoruz, sorun olur mu?

Çocuğunuzun yanında tartışmayın genel kural olmalıdır. Tartışma ya da ses yükselmesi oluyorsa bu çocuklar için ailede hissettiği güvenlik algısına zarar verebilir. Hele ki tartışmalar sık oluyorsa bu durum çocuklar için çok huzursuz edicidir. Eğer tartışma ya da kavga onun önünde olduysa barışmada onun önünde olmalı ve çocuğun duygusu sakinleştirilmelidir.

• ÇOCUĞUMLA OYNARKEN CEP TELEFONUYLA DA OYNUYORUM/SOSYAL MEDYA DA DOLAŞIYORUM, NE OLUR Kİ?

Son yılların en büyük sorunu ve bağımlılığı olan cep telefonlarını çocuğunuzla oynarken bırakmamak her şeyden önce çocuğunuza ‘babam/annem bana değer vermiyor, benle ilgilenmiyor ‘algısını yerleştirir. O anda çocuğunuzla sadece oyun oynamak çocuğunuzun en çok ihtiyacı olan besindir. Bu besini bölmek, sevginin ve ilginin bölünmesidir. Ayrıca 5 yaş altında sizleri modellediği için (öğütler hiç işe yaramayacaktır) çok küçük yaşlarda bile cep telefonunu eline almak ve hiç bırakmak istemeyecektir. Ve bu onun beyin gelişimi için oldukça zararlıdır.

Haberin Devamı

• HEP BERABER MASADA YEMEK YERKEN EŞİM CEP TELİNİ BIRAKMIYOR, ÇOCUĞA KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR DEĞİL Mİ?

Bir önceki sorudaki benzer olarak, ailenin birlik ve sevgi algısına zarar verebilecek bir davranış olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca yemeğin dış bir uyaranla yeniyor olması da yeme alışkanlıklarıyla ilgili olumsuz kodlamaları da beraberinde getirir.

• ÇOCUĞUMUZUN KARYOLASI YATAK ODAMIZDA, O UYURKEN CİNSELLİK YAŞAYABİLİYORUZ SORUN OLUR MU?

Çocuklar bazen uyurlar bazen uyur taklidini güzel yaparlar. Uyusa bile bilinçaltının uyku anında bile kayıtta ve açık olduğunu bilmeniz gerekir. Uyurken aniden uyanması ve seks esnasındaki sesleri ve davranışları doğru yorumlayabilecek bir bilişsel olgunluğu olmadığı için travmatik kayıtlar oluşabilmektedir.

• EŞİM ÇOCUKLARIN YANINDA BENİ AŞAĞILAYIP GARİP ŞAKALAR YAPIYOR VE ŞAKA DİYOR ANCAK HİÇ KOMİK OLMUYOR, ÇOCUKLAR NASIL ALGILIYOR ACABA?

Espiride en önemli şey; espirinin yapıldığı kişininde gülmesi ve bunu kişiliğine bir saldırı ya da aşağılamama algılamamasıdır. Eğer yapılan espiri diğerini kızdırıyor ve başkalarının/çocukların yanında yapıldığında rahatsız oluyorsa yapılmamalıdır. Bunu ‘ama şaka yapıyorum’ diye normalleştirmek, çocuklarında bu şakadan rahatsız olması ya da eşlik etmesiyle cevaplanabilir. Anne baba rollerinize zarar verebilecek davranışlardan kaçınmak, çocuklarınızında kendi anne baba rollerine olumlu etki edecektir. 

Yazarın Tüm Yazıları