Cinsel sınırlar

Sınırları bilmeyen binlerce yetişkin, binlerce hayatta derin yaralar açılmaktadır.

Haberin Devamı

Çocuklara cinsel istismarın giderek arttığı, vicdanımızın, aklımızın çok zorlandığı bu günlerde sınırlarını çizebilen çocuklar yetiştirmek, ruh ve beden sağlığı dengeli yeni nesiller yetiştirmek anlamına geldiği için hayati önem taşımaktadır.

Çocuk doğduğu an itibariyle dünya denilen bu yaşam alanında sınırları öğrenmeye başlar. Örneğin; istediği kadar ağlasa da bazen istediği oyuncağın alınmayacağını, uyumak istemese bile uyku saati olduğunu ve uymak gerektiğini, sınırsızca dondurma yemek istese de yiyemeyeceğini ve durması gerektiğini vb. Kendi sınırlarını çizmeyi ve korumayı, başkalarının sınırlarına saygı duymayı öğrenen bir çocuğun öğrendiği en temel özellik; sorumluluklarının farkında olmaktır. Ayrıca kendini korumayı, başkalarına saygı duymayı öğrenir ve öz güven, öz saygı gelişimine destek olur.

Haberin Devamı

Sınırların farkında olan çocuk sorumlukların farkındadır ve sorumluklarına sahip çıkar. Bedenini fark eder, bedenine sahip çıkar. Bedenine dair yapması gereken sorumlulukları öğrenir, örneğin hijyen, dengeli beslenme, zararlı maddelerden uzak durma, kendisini istemediği cinsel dokunuşlardan, istismardan koruma,...vb.

Başkasının sınırlarına saygı duymanın önemini öğrenen çocuk, arkadaşlarının bedenine onun onayı olmadan dokunmaz, taciz etmez, zorlamaz, şiddet uygulamaz, arkadaş ilişkisindeki sınırlara sahip çıkar.

Çocuklara bedenle ilgili sınırların önemini, yani bedenine sahip çıkmayı, HAYIR demeyi, bedenine istemediği kişilerin dokunamayacağını öğretmek, öz saygının tohumlarını çocuğa ekmenin en temel yoludur.

‘Gel bakayım bir öpeyim seni’ diyen amca/dayıya ‘hayır, öptürmek istemiyorum’ diyen çocuğa, amcanın/dayının ‘peki ne zaman istersen’ demesi çocuğun sınırlarına saygı duyması ve aynı zamanda yeğenini ne kadar öpmek ve sevmek istese de onun sınırında durarak kendi sınırını görmesidir.

Eğer kişinin canı uzun süredir yemediği bir şeyi yemek istiyor ancak onu alacak parası yoksa, param olduğunda yerim demek de maddi sınırını bilmek ve durmaktır, kişinin canı cinsel ilişkiye girmek istiyor ama yaşayabileceği kimse yoksa mastürbasyon yapmak da cinsel sınırları bilmektir. Eğer kişi sınırları fark etmez ve durmak istemezse, dürtülerini kontrol edemezse; Hırsızlık ve cinsel istismar, taciz ya da tecavüz söz konusu olacaktır. Sınırları bilmek ve durmak İnsana, ötekinin sınırına saygı duymaktır.

Haberin Devamı

Sınırları bilmeyen binlerce yetişkin, binlerce 18 yaş altı çocuğun bedenine canı istediği gibi dokunabilme hakkını kendinde bulmaktadır. Binlerce hayatta derin yaralar açılmaktadır.

Çocukları cinsel istismardan korumak için anne babaların ve okullarda eğitimcilerin çocuklarına/çocuklara kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretmesi bu tür travmatik hayat yaşantılarının önüne geçmek için en temel yoldur.

Çocuklara HAYIR demeyi, iyi dokunuş kötü dokunuşu, bedenlerini istemedikleri hiç kimseye dokundurmamaları gerektiği, özellikle mahrem kavramını öğretmek ve çocuğun yaş grubuna uygun bilgi vermek yani SINIRLAR’ı öğretmek 5 yaş altında verilmesi gereken temel eğitimlerdendir.

Haberin Devamı

Bu konuda hazırlanmış kaynaklara ulaşmak eskiye göre daha kolay. Çocuklarınıza sınırları öğretmek için HAYIR demeyi, bedenini korumayı öğretmek için bilimsel kaynaklardan, yazılardan, kurumlardan destek alabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları