Yaz aylarında gıda güvenliği

Çiğ et koyduğunuz tabakta deterjanla yıkamadığınız sürece pişmiş et servis etmeyin.

Haberin Devamı

Sıcak yaz günlerinde piknik, kamp, teras/ balkon, tatil gibi açık havada yemek etkinlikleri artıyor. Artan hava sıcaklığı ise bakterilerin hızlı şekilde çoğalmasına yol açtığından gıda zehirlenmeleri de sıklıkla karşılaşılan bir durum haline geliyor. 1-12 yaş arası çocuklar, gebe ve emziren anneler yüksek risk altında olsa da aynı risk tüm diğer bireyler için de geçerli. Gıda güvenliğinin sağlanamadığı durumlarda bakteriden kaynaklı zehirlenme ihtimali oluyor. İşte gıda güvenliğini sağlamak için başlıca yollar;

Yaz aylarında gıda güvenliği

1- Çiğ et ve sebzeleri ayrı tutun. Çapraz bulaşmayı önlemek için et ve sebzeler için ayrı bıçak, maşa, kesme tahtası ve servis tabağı kullanılmalı. Çiğ / az pişmiş et ürünü yemek veya çiğ et ürünü bulaşmış bir servis gereci kullanmak toksoplazma enfeksiyonu riskini artırır. Bu da özellikle gebelik döneminde oldukça tehlikeli sonuçlara yol açar.

Haberin Devamı

2- Sebze ve meyveler kabukları soyulacak bile olsa, akan su altında bolca yıkanmalı.

3- Etle temas eden kişi, başka bir gıda ya da araç- gerece dokunmadan önce ellerini akan su altında en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamalı.

4- Soslanmış gıdalar her zaman buzdolabında muhafaza edilmeli. Çiğ etle temas eden sos tekrar kullanılmamalı.

5- Et, yumurta, süt ürünleri, kümes hayvanları, deniz ürünleri market alışverişi sırasında en sona bırakılmalı. Satın aldıktan sonra da en kısa zaman içinde buzdolabına kaldırılmalı.

6- Donmuş etler buzdolabında, soğuk suda ya da mikrodalgada çözdürülmeli. Çözdürme işlemi kesinlikle oda sıcaklığında bekleterek ya da sıcak su altında yapılmamalı. Çözünen gıda anında pişirilmeli.

7- Çiğ et koyduğunuz tabakta deterjanla yıkamadığınız sürece pişmiş et servis etmeyin.

8- İyi pişmiş tercih edin. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarında 74oC; dana, kuzu gibi kırmızı etlerde 72 oC; balıkta ise 65 oC iç sıcaklığa erişmek gerekiyor. Bunu ölçmek için basit gıda termometrelerini kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

9- Etin az pişmesi kadar aşırı pişmesi, yanması da oldukça tehlikeli. Yüksek ısıda kömürleşerek pişen ette besin değeri kaybı olduğu gibi kansere yol açma riski de artıyor.

10- Et ürünleri piştikten sonra en geç 1-2 saat içinde tüketilmeyecekse, buzdolabında saklanmalı.

11- Ketçap, hardal, mayonez gibi soslar sadece kullanılacağı sırada buz dolabından çıkarılmalı, kullanıldıktan sonra geri buzdolabına kaldırılmalı . Aksi taktirde büyük risk oluşturur.

Yazarın Tüm Yazıları