Laktoz intoleransı nedir?

Bulguları inek sütü alerjisi ile benzerlik gösteriyor!

Haberin Devamı

Çocuklarda ve yetişkinlerde son yıllarda sıklıkla karşılaşılan laktoz intoleransı, ince barsaklarında yeterince laktaz enzimi üretemeyen kişilerde karşımıza çıkıyor. Bulguları inek sütü alerjisi ile benzerlik gösterse de teşhis edilmesinde çok farklı durumlar vardır. İnek sütü alerjisi olanlar diğer hayvansal süt ve ürünlerini tüketirken sorun yaşamayabilir ancak laktoz intoleransında tüm hayvansal sütler ve bu sütlerden elde edilen ürünler tüketilmemelidir.

Laktoz intoleransı olan kişilerde laktaz enzim aktivitesi etkisizdir. Bu yüzden süt şekeri olarak adlandırdığımız laktozun sindirimi ve emilimi gerçekleşemez. Dolayısıyla hayvansal süt içeren ürünler tüketildiğinde bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkar. İşte dikkate almanız gereken 5 semptom;

Haberin Devamı

1- Karında gaz şikâyeti
2- İshal ile birlikte gaz
3- Midede şişkinlik& bulantı
4- Cilt döküntüsü ve sık soğuk algınlığı
5- Sıklıkla hissedilen karın ağrısı ve kramp

Laktoz intoleransı nedir

Laktoz birçok çocuğun sevdiği yiyeceklerde bulunan bir şeker türüdür. Dondurma, peynir, süt ve süt ürünleri, bazı ekmekler, salata sosları, kahvaltılık gevrekler, krep, bazı ilaçlar, bazı şekerlerde bulunur; aynı zamanda anne sütü ve formülalar da laktozun bulunduğu diğer yiyeceklerdir.

Tüketilen laktoz miktarı arttıkça, semptomlar daha da artar. Laktoz intoleransı için herhangi bir yaş aralığı yoktur. Yeni doğan bebeklerde çıkabileceği gibi ergenlik ya da yetişkinlik döneminde de başlayabilir.

Doktor tarafından tanısı konuluktan sonra sadece diyetisyeninizin hazırladığı beslenme programını uygulayarak şikayetler tamamen ortadan kalkacaktır.

Laktoz intoleransı durumunda 1 yaştan küçük bebeklerde çocuk doktorunuz laktozsuz formüla önerisinde bulunacaktır. İlerleyen yaşlarda oluşan laktoz intoleransında ise günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kalsiyumun süt ürünleri dışında kaynakları büyükten küçüğe şöyle sıralanabilir;

Haberin Devamı

Asma yaprağı,
Isırgan,
Kuşburnu,
Kara lahana,
Hamsi/ sardalya balığı,
Barbunya,
Beyaz dut kurusu,
Keçiboynuzu (kuru),
Çavdar unu,
Ebegümeci,
Sarı California biberi,
Semizotu,
Maydanoz,
Çiğ badem,
Dereotu,
Ispanak

Yazarın Tüm Yazıları