Güçlü kemiklere sahip olmanın 3 yolu

Büyüme ve gelişmenin sağlanması için 4-8 yaş arası çocuklarda günlük ne kadar kalsiyum alınması gerekir?

Haberin Devamı

Çocukluk döneminde beslenme konusunda en çok üzerine düştüğümüz konu genellikle kemik sağlığı oluyor. Büyüme ve gelişme çağı süresince oluşturduğumuz temel, yaşam boyu etkisini sürdürüyor. Çoğunlukla 20 yaşa kadar kemik yoğunluğu oluşturma sürecini tamamlamış oluruz. Ve bu yaştan sonra yeni kemik oluşumu oldukça yavaşlar. Bu yüzden güçlü kemikli çocuklar, yaşamları boyunca olası kemik kırılmaları ya da aşınmalardan kaçınmış olurlar.

Daha sağlıklı, daha güçlü kemik sağlığı için 3 temel bileşeni KALSİYUM, D VİTAMİNİ, EGZERSİZ olarak sıralayabiliriz.

1- KALSİYUM

Güçlü kemiklere sahip olmanın 3 yolu

Kemik yapımı için en önemli mineral olarak bilinen kalsiyum süt ürünleri, asma yaprağı, ısırgan otu, karalahana, sardalya ve hamsi balığı, barbunya, beyaz dut, kuruyemişler, ıspanak, roka, pazı gibi yiyeceklerde zengin olarak bulunur.

Haberin Devamı

Büyüme ve gelişmenin sağlanması için 4-8 yaş arası çocuklarda günlük 1000 mg; 9-18 yaş arasında ise günlük 1300 mg kalsiyum alınması gerekir.

1 su bardağı süt (200ml) 240mg
1 su bardağı yoğurt (200 ml) 200 mg
20 çiğ badem (30 gr) 80 mg
2 top sade dondurma 128 mg
1 demet semizotu 192mg
1 dilim beyaz peynir 126 mg
1 dilim kaşar peynir 200 mg
1 demet roka 160 mg
Beyaz Dut Kurusu (100gr) 376 mg

2- D VİTAMİNİ

Güçlü kemiklere sahip olmanın 3 yolu

Kalsiyumun vücutta emilimini sağlamak için vücutta D vitamininin yeterli olması gerekmektedir. Bunu tespit etmek için de doktor tarafından yapılacak kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir. D vitamini eksikliği durumunda gerekli takviye yapılmalıdır.

3- SPORA TEŞVİK ETMEK

Güçlü kemiklere sahip olmanın 3 yolu

Tıpkı kaslarımız gibi kemiklerimiz de kullandıkça güçlenir. Ağırlık egzersizleri, yürüme, koşma, zıplama ve tırmanma gibi hareketleri içeren pek çok spor kemik sağlığı için oldukça etkili. Bu egzersizler kaslar ve yerçekimini kullanarak kemiklere basınç uygular. Bu basınç da kemikleri daha güçlü hale getirir. Bisiklete binme gibi egzersizler genel vücut sağlığı için mükemmel olsa da kemikler üzerinde bu basıncı oluşturamadığı için tek başına etkili değildir.

Haberin Devamı

Bu yüzden çocuklarınızı her gün en az 1 saat fiziksel aktiviteye yönlendirin. Havaların ısınmaya başladığı bugünlerde ev dışında da vakit geçirmenin tam zamanı.

Yazarın Tüm Yazıları