Anne sütünü artıran besinler

Süt artırıcı bu bitki ve besinleri düzenli olarak tüketin.

Haberin Devamı

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra bebek bakımı ve beslenmesi konusunda her annede olduğu gibi siz de kaygılanıyor olabilirsiniz. Bilmelisiniz ki, sağlıklı her kadının tüm doku ve hormonları, gebeliğin başından itibaren bebeğine yetecek miktar ve kalitede süt üretecek şekilde hazırlanır. Doğum gerçekleştikten sonra da doğru beslenme, yeterli sıvı alımı, yeterince dinlenme ve bilinçli emzirme sayesinde anne sütü doğal olarak artacaktır. Bazı bitki ve besinlerin galagtagog etkisi sayesinde de hacmen daha fazla süt üretimine katkı sağlamak mümkün. İşte o besinler;

1) Çemen otu; ülkemizde çemen yapımında, Hindistan’ da ise süt artırıcı olarak yaygınlıkla kullanılmaktadır. Karışık bitki çaylarında ya da yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

2) Ahududu (frambuaz) ve hurma; galaktagog etkileri kanıtlanmış meyvelerdir. Emziren annelerin beslenmesinde sıklıkla yer verilmesi süt üretimini olumlu etkileyecektir.

3) Rezene; havuç ailesinden olan rezene, galagtagog etkisi kanıtlanmış bir diğer bitkidir. Kurutulmuş hali çay olarak tüketilebileceği gibi taze rezeneyi salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

4) Yulaf; İçeriğindeki yüksek demir sayesinde süt üretimini dolaylı olarak artırdığını söylemek yanlış olmaz. Demir eksikliği yaşayan annelerin süt üretimi de düşük olacağından, demirden zengin tüm diğer yiyecekler gibi yulafı da süt artırıcı besinler arasında sıralayabiliriz.

5) Kimyon, galaktagog etkisinin yanı sıra gaz problemine de yardımcı olacağından yemekler ve çorbalarda düzenli olarak tüketilmesi emziren anneleri oldukça rahatlatacaktır.

6) Dereotu; salata ve yemeklerde kullanılabilecek süt artırıcı sebzedir.

7) Mine çiçeği, amber çiçeği, keçi sedefotu ve anason galagtagog etkisi olan bitkilerdir ancak bu bitkilerin kullanımı, dozu ve bileşimi ile ilgili standart bir bilgi olmadığından, süt artırıcı çay karışımının içinde aşırıya kaçmadan tüketilmesi daha güvenli olacaktır.

Emzirme dönemindeki annelerin süt artırmak için öncelikle yeterli sıvı alımları, yeterli beslenme ve dinlenmeleri olmazsa olmazdır. Sonra ise süt artırıcı bu bitki ve besinleri düzenli olarak tüketebilirler. Başarılı bir emzirme arz ve talebe dayanır. Bu yüzden mümkün olduğunca bebeğinizi sık sık emzirin. Emzirme her anne, her bebek için farklıdır. Başkalarının tecrübeleri sizde olumlu etki yaratmayabilir. Unutmayın, bebeğinizle mutlu ve sağlıklı bir emzirme ilişkisi, annenin fiziksel ve zihinsel iyiliği ile mümkündür.

Yazarın Tüm Yazıları