Yılbaşı gecesi sofranızda neler olmalı?

Nasıl olsa çok yiyeceğim diye akşama kadar aç beklemeyin.

Haberin Devamı

Yılbaşı gecesi, yılın son gününü yeni yılın ilk gününe bağlaması açısından özel bir gündür. Her özel günde olduğu gibi yılın bu son gününü de sevdiklerimiz ile geçirmek isteriz. Peki, yılbaşını keyifli geçirmek isterken kilo almamak için yemek düzenimizi nasıl ayarlamalıyız?

YILBAŞI GECESİ EVİNİZDE HAZIRLADIĞINIZ SOFRADA NELER OLMALI?

Öncelikle daha az çeşit yaparak kilo almadan geçireceğiniz bir yılbaşı gecesine ilk adımı atabilirsiniz.

• Çorba: En iyi seçim tavuk suyu çorbası, domates çorbası, tel şehriye çorbası gibi seçimler olabilir. Kremalı, balıklı, erişteli veya ezme çorbalar fazla kalori içerebilir.

• Meze: Kızartmalar yerine yoğurtlu, baklagil ve sebze içerikli mezeler hazırlamayı deneyin. Örneğin; yoğurtlu havuç salatası, brokoli salatası, barbunya pilaki, haydari, fırında şakşuka, değişik sebzeler kullanılarak hazırlanan salatalar (köz patlıcan salatası, cevizli semizotu salatası vb.) daha masum bir yılbaşı sofrası oluşturmanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

• Ana yemek: Ana yemek seçimlerinizi ise ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmış et, tavuk, hindi veya balıktan yana yapabilirsiniz.

• Tatlı: Tatlı menünüzde ise şerbetli tatlılardan ziyade sütlü ya da meyveli tatlıların yer alması uygundur.

YILBAŞI GECESİNİ DIŞARIDA GEÇİRECEKSENİZ;

Yılbaşı gecesi sofranızda neler olmalı

Yılbaşı yemeğine kesinlikle aç gitmemelisiniz. Aç gitmeniz normalinden çok daha fazla yemek tüketmenize neden olur.

• Başlangıç/ordövr tabağı: Öncelikli olarak sebzeler, peynir veya yoğurt içerikli olan yiyeceklere yönelebilirsiniz. Tabağınızda yer alan yeşilik, salatalık, domates, haşlanmış sebze, nohut, fasulye gibi bakliyatlardan oluşan seçenekler sağlıklı seçimler olacaktır. Hamurişi ve yağ içeriği yüksek olan içli köfte, sigara böreği gibi yiyeceklerden uzak durun. 

• Ekmek: Sarımsaklı ekmek, mayalı ekmeklerden uzak durun. Ekmek tüketim miktarınızı sınırlandırmaya çalışın. 

• Meze: Yeşil sebzeleri, fırın, haşlanmış, köz veya ızgara olan meze içeriklerini tercih edin. Kızarmış patates, patates cipsi, mayonez soslu mezeler, kızartmalar yüksek kalori ve yağ içerir.

Haberin Devamı

• Ana Yemek: Makarna, kremalı soslu yiyecekler, et ve peynir ile içeriği zenginleştirilmiş yemeklerin porsiyonunu düşürün. Fırınlanmış, yağ içeriği düşük ızgara veya rosto olan yemekler, yanında pişmiş sebzeler ve salata tercihleri uygun olur.

• Tatlı: Yemeği bitirdiğinizde aslında canınız tatlı istemez. Mümkünse verilen tatlıyı tüketmeyin. Tercihen taze meyveli tatlılar, sorbe, dondurma uygun tercihler olabilir.

ALKOL TÜKETİLECEKSE NASIL OLMALIDIR?

Yılbaşı gecesi sofranızda neler olmalı

Alkol tüketiminizi ana yemekle birlikte yapmaya özen gösterin. Çünkü alkol, kan şekerinizin düşmesine ve daha çok yemek yemenize sebep olur. Bu sebeple 1 kadehini 1 saat dilimi içinde tüketmeye çalışın ki alkol kana hızlıca karışmasın. Alkol tüketilirken yanında aşırı yağlı mezeler ve kuru yemişlerin fazla tüketilmesi vücutta yağ oluşumunu artırır. Alkolün vücuda vereceği olumsuz etkileri azaltmak için C vitamini içeriği yüksek kivi, ananas, yeşil elma gibi meyveleri tercih edin. 

Yazarın Tüm Yazıları