Yaz döneminde su tüketimine dikkat!!

Sıcak yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte formda görünmek için diyet yapıyor, beslenmemize dikkat ediyoruz; peki su içmeye ne kadar özen gösteriyoruz?

Haberin Devamı

Sıcak yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte formda görünmek için diyet yapıyor, beslenmemize dikkat ediyoruz; peki su içmeye ne kadar özen gösteriyoruz?

Yaz döneminde sıcaklığın artmasıyla birlikte özellikle su ve sıvı tüketiminin önemi artmaktadır. Sıcak havalarda fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını artıran ateşli hastalıkların geçirildiği durumlarda, özellikle yaz aylarında sık görülen bağırsak enfeksiyonu ve ishal gibi hastalık durumlarında sıvı kaybı artar. Bu durum vücudun su gereksiniminde artışa neden olur. Çoğumuz suyun değerini önemsemememize rağmen suyun özellikleri saymakla bitmez:

• Su, iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

• Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artmaktadır.

• Su insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan vücudu besin almadan haftalarca dayanabilmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Yetişkin insan vücudunun ortalama %60’ı sudur.

• Su, besinlerin sindirimi, emilim ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin böbreklerden süzülerek atılması ve vücut ısısının denetimi için en önemli besin öğesidir.

• Kilo kaybını sağlamak için aslında en pratik formül sudur.

Günlük ne kadar su içmeliyiz?

Alınan her bir kalori için 1 ml. veya kilogram başına 35 ml. su alımı önerilmektedir. Genel olarak; günlük yaklaşık olarak 2 litre su tüketimi gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); sıvı kaybını önlemek için kadınların günde 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir.

Gün içerisinde çay, kahve, meyve suyu, kolalı gazlı içecekler gibi içecekleri sıvı olarak tercih edebiliriz. Ancak bu içecekleri su yerine düşünmemeliyiz. Gün içerisinde bu tip içeceklerden çok tükettiğimizde su isteğimiz azalabilir. Özellikle çay ve kahvenin kafein içeriğinden ötürü fazla tüketimi, diüretik etkileri ile vücuttan daha fazla su atılmasına sebep olur. Alkollü içecekler de aynı şekildedir. Atılan bu suyun yerine mutlaka konması gerekir. Bu yüzden çay, kahve gibi içeceklerin suyun yerine geçtiğini düşünmek yanlıştır. Meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler ise içerdikleri basit şeker oranından dolayı, fazla tüketildiği zaman vücutta yağ artışına sebep olur.

Haberin Devamı

Yazın sıvı ihtiyacını karşılamak için su haricinde süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soda, bitki ve meyve çaylarını tercih edebiliriz. 

Sağlıklı yaşam, dengeli beslenme, diyet ve sağlıklı kilo verme konusunda aklınıza takılan tüm soruları Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy’a sorabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları