Yarıyıl tatilinde çocuklarımız nasıl beslenmeli?

Yarıyıl tatili ile birlikte anne-babaların çabalarına rağmen maalesef çocukların uyku ve beslenme düzeni bozulur.

Haberin Devamı

Yarıyıl tatili ile birlikte anne-babaların çabalarına rağmen maalesef çocukların uyku ve beslenme düzeni bozulur. Okula gitmedikleri için geç yatmaya başlayan çocuklar dolayısı ile geç kalkmaya başlarlar. Bu durum öğün saatlerinin kaymasına ve sürekli evde bilgisayar başında vakit geçiren çocukların devamlı bir şeyler atıştırmasına sebep olabilir.

Yarıyıl tatilinde çocuklarımız nasıl beslenmeli

BU SÜREÇTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BESLENME TAKTİKLERİ NELER OLABİLİR?

• Çocuğunuzun uyku düzeninin bozulmasına müsaade etmeyin, en geç 22.30-23.00 gibi yattığından emin olun.
• Sabahleyin 09.00-09.30 civarında kahvaltı etmesini sağlayın.
• Öğünlerde şarküteri ürünleri, yüksek yağlı hazırlanmış besinler, kızartmalar vb zararlı ve yüksek kalorili gıdalara yer vermeyin.
• Çocuğunuzun mide kapasitesinin sizin kadar olmadığını unutmayın ve çocuğunuza yemesi için baskı yapmayın, çocuklar aralarda da bir şeyler atıştırmayı severler.
• Çocuklarınız için sağlıklı ara öğün alternatifleri geliştirin. (meyveli yoğurt, taze ve kuru meyve, fındık, badem, ceviz grubu, az şekerli sütlü tatlılar vb.)
• Tatilde olan çocuklar sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirmek isteyecektir, bu vakti sınırlandırın ve çocuğunuzun fiziksel aktivitesini arttırıcı etkinlikler düzenleyin (kartopu oynamak, sahilde yürüyüş vb.)
• Karne hediyesi olarak götürülen sinema, alışveriş merkezi gibi yerlerde çocuğunuzun fast-food tüketmesini engelleyin, yanında muhakkak salata, ayran gibi alternatifleri olan menüler tercih edin,
• Evinizde kolalı ve gazlı içecekler, cips gibi yüksek yağlı abur cuburlar bulundurmayın, çocuğunuzun bu tür gıdaları dışarıda da tüketmesini engellemek adına zararları hakkında bilgilendirin. Masum görünen meşrubatların şeker içeriklerini bilmeniz belki sizi aydınlatabilir;

Haberin Devamı

*Çikolatalı süt: 7 çay kaşığı şeker
*1 su bardağı meyve suyu: 6,5 çay kaşığı şeker
*330 mL asitli içecek: 9,5 Çay kaşığı şeker

TATİLDE ÇOCUĞUNUZA HAZIRLAYACAĞINIZ ÖRNEK BİR MENÜ:

Kahvaltı (09.00-09.30):

1 adet haşlanmış yumurta veya az yağlı pişirilmiş omlet-krep + 3-4 adet tuzsuz zeytin + domates, salatalık, biber, yeşillik + 1-2 ince dilim çavdar veya tam buğday ekmeği + 1 dilim peynir

Haberin Devamı

Ara Öğün (11.00):

4 yemek kaşığı yoğurt + 1 küçük boy elma ile meyveli yoğurt

Öğlen (12.30-13.00):

Sebze yemeği veya sebzeli makarna + 2-3 adet köfte veya el büyüklüğünde derisiz tavuk + 1-2 ince dilim çavdar veya tam buğday ekmeği

Ara Öğün (14.00):

4-5 adet kuru meyve + 8-10 adet badem veya fındık

Ara Öğün (16.30):

1 adet elma + 3 adet ceviz içi

Akşam (18.30-19.00):

Fırında balık veya 2-3 adet köfte + sebze yemeği + salata + 1-2 ince dilim çavdar veya tam buğday ekmeği

Ara Öğün (21.00):

1 su bardağı süt 

***Saat 23.00 yatış.

***Haftanın 1-2 günü tatlı olarak az şekerli ev yapımı sütlü tatlı tercih edilebilir.

*** Bu menü örnek olarak hazırlanmıştır. Çocuğunuzun cinsiyeti, yaşı, boyu vb. özelliklere göre değişkenlik gösterebilir.

Yazarın Tüm Yazıları