Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme

Sağlıklı olmak sadece ama sadece kendinize iyi bakmakla, sağlıklı bir hayat tarzını ve beslenme alışkanlıklarını benimsemekle mümkün olabilir.

Haberin Devamı

İlk yazımı yazarken sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmeden bahsetmek ve beslenme bilimine genel bir giriş yapmak istedim.

Sağlıklı olmak sadece ama sadece kendinize iyi bakmakla, sağlıklı bir hayat tarzını ve beslenme alışkanlıklarını benimsemekle mümkün olabilir.

Sağlıklı zayıflamada önemli kural yaygın olarak uygulanan çok düşük kalorili diyetleri değil, sağlıklı besinleri tercih etmektir. Bu hafta sağlıklı beslenme için uygulamamız gereken en basit ve en önemli noktaları inceleyelim:

• Bireyin günlük enerji alımı, enerji harcamasından daha az düzeyde, haftada 0.5- 1kg ağırlık kaybına neden olacak şekilde düzenlenmelidir. Kaybedilen ağırlığın tekrar kazanılmaması için uzun sürede verilen yağ kaybı önemlidir.

• Enerjinin % 12-15'i proteinden, % 55-60'ı karbonhidrattan ve % 20-30'u yağlardan sağlanmalıdır. Alınan karbonhidratın büyük bir kısmının kompleks karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Önerilen miktardaki yağın alınması; bireyde tokluk hissinin sağlanmasını, tükettiği besinlerden lezzet almasını, verilen programı uzun süreli uygulayabilmesini; proteinin yeterli miktarda alınması ise, bireyde tokluk hissinin sağlanmasını, yüksek termik etkiyi, yağsız vücut kitlesinin korunmasını sağlar.

Haberin Devamı

Vitamin ve mineraller günlük önerilen miktarlarda alınmalıdır. Ancak düşük kalorili beslenme programlarında özellikle B grubu vitaminleri, demir ve kalsiyum yönünde yetersizlikler söz konusu olabilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi burada daha çok ortaya çıkmaktadır.

• Diyet posası yüksek (25-35 g/gün) olmalıdır. Posa; açlık hissini geciktirir, midenin boşalma hızını yavaşlatır ve bağırsak hareketlerini artırır. Böylece zayıflamayı destekler. Bu nedenle; sebze ve meyve miktarları yeterli olmalı, kabuklu yenebilen besinler kabuklu olarak tüketilmeli, meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli, beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdar, kepekli veya yulaf ekmeği tercih edilmeli, ve haftada en az 1-2 porsiyon kurubaklagil tüketilmelidir.

• Öğünler günde en az 5- 6 öğün olacak şekilde düzenlenmeli ve birey 2-2.5 saat ara ile besin almalıdır. Azar azar ve sık sık düzenlenen bu öğünler; bireyin çok acıkarak bir defada aşırı besin almasını ve gereksiz atıştırmalar yapmasını önlemektedir.

• Günde 2-2,5 litre (10-12 bardak) su tüketilmelidir. Özellikle her öğünde yemeğe başlamadan önce su içilmelidir.

• Beslenme programı bireyin alışkanlıklarına, yaşam biçimine, inançlarına, sosyal ve ekonomik koşullarına uygun olmalıdır. Programın birey tarafından kabul edilmesi ve iyice öğrenilmesi önemlidir. Diyet tedavisi ile birey uzun vadede yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazanabilir.

Haberin Devamı

Doğru ve sağlıklı beslenme ile vücudumuza gereken besinleri sağlayarak, vücudun ihtiyaçlarını karşılayarak ve tam kapasite çalışmasını sağlayarak; en iyi tedaviyi uygulamış olur ve bu sayede sağlıklı zayıflayabiliriz.

En iyi tedavinin kendi kendimizi tedavi etmek olduğunu unutmamalıyız.

Sağlıkla kalın.

Yazarın Tüm Yazıları