Okul öncesi çocuklarda beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme aynı zamanda vücuda ve yaşa uygun miktarlarda besin alınmasıdır.

Haberin Devamı

Sağlıklı ve dengeli beslenme aynı zamanda vücuda ve yaşa uygun miktarlarda besin alınmasıdır. Sadece sağlıklı yiyecekleri çocuğa yedirmek değil onların yiyecekleri miktar kadar tabaklarına yemek koymak ya da onların yiyebilecekleri kadar yemek yemesini beklemek de önemlidir. Çocuğunuzun dengeli beslenmesi için 4 ana besin grubu tüketilmeli ve miktarlarına dikkat edilmelidir. 

ALINMASI GEREKEN TEMEL BESİNLER

  •  Sebze- Meyveler: Sebze ve meyveler mutlaka olmalıdır. Çünkü bu yiyeceklerde vücuda yararlı vitaminler bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, semizotu, fasulye gibi) ve bütün meyveler (özellikle portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller, çilek) ve domates C vitamini içerirler.
  •  Kurubaklagiller-Yumurta-Et: Büyüme ve gelişmeyi sağlayan yararlı besinlerin ikinci grubu ise kurubaklagiller, yumurta ve et grubudur. Bu grupta en önemli yiyeceklerden biri baklagillerdir. Baklagillere nebati/bitkisel et de denir. Çünkü içeriğinde bitkisel protein vardır. Et ve ürünleri tüketilemiyorsa en iyi protein kaynaklarından biridir. Ayrıca mineral zenginidirler. Kurufasulye, mercimek, nohut, bakla, börülce, bezelye en önemli örnekleridir.
  •  Süt ve Süt Ürünleri: Diğer yararlı yiyecek grubu da hücre çalışmasında önemli rol üstlenen süt ve ürünleridir. Beyaz peynir, çökelek veya lor peyniri, yoğurt, ayran, sütten yapılan çorbalar, muhallebi gibi besinlere yer verilmelidir. Kalsiyum açısından zengin olup, diş ve kemik gelişiminde önemlidir.
  •  Tahıl ve Tahıllı ürünler: Bir diğer temel besin grubu ise tahıllardır. Buğday, çavdar, yulaf, mısır unundan yapılan ekmek, bulgur, şehriye en önemli kaynaklarıdır.
  •  Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, fındık yağı, çiğ badem, ceviz gibi besinler beslenmede yer almalıdır.
  •  Su: Su besinlerin vücutta kullanımını kolaylaştırır ve zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudun %70 ‘inin su olduğunu hatırlarsak, her gün düzenli su içimi sağlanmalıdır.

Okul öncesi çocuklarda beslenme

KISITLI OLARAK TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

  •  Şeker, çikolata, tatlı gibi yiyecekler vücuda enerji verir. Ancak fazlası zararlıdır. Ayrıca çocuğun öğün aralarında şeker, çikolata, gofret yediğinde iştahı kesilecektir. Bu sebeple yararlı gıdaları yemeyecektir. Bu nedenle şeker/gofret yerine öğün aralarında meyve, havuç, salatalık, peynir, pekmez, yoğurt, kuru meyveler verilebilir.
  •  Kızartmalar vücuda gereğinden fazla yağ girmesine neden olur. Bu yağlar ilerde kalp- damar rahatsızlıklarına yol açabilir. Yemekler yağda kızartma yerine yağsız tavada, ızgarada veya fırında pişirebilir.
  •  Tuz belli ölçüde vücut için gereklidir ancak az miktarda kullanılmasında fayda vardır. Sofrada tuz çocuğun yanına konmamalı veya zararı anlatılmalıdır.
  •  Gazoz, kola, meyveli soda, ice tea, hazır meyve suyu gibi asitli, şekerli içecekler çocuğun iştahını kapar ve dişlerini çürütür. En doğrusu çocuğu küçük yaştan itibaren bu tür şekerli içeceklere alıştırmamaktır.
  •  Özellikle açıkta satılan yiyeceklerden simit, şerbetli tatlıların ne şekilde korunduğu bilinmemektedir. Çocuğa bu yiyeceklerin sağlıksız koşullarda hazırlandığını, mikrop kapıp hastalanabileceği anlatılabilir. Bunları yemesi önlenebilir.

GÜNLÜK OLARAK ALINMASI GEREKEN BESİN MİKTARLARI

Çocukların dengeli beslenmesi için temel besinlerin 4 grubundan da kurubaklagiller, et, yumurta; sebze ve meyvelerden; süt-süt ürünleri; tahıl/lifli gıdalardan ve sağlıklı yağlardan gün içinde tüketmeleri sağlanmalıdır. Bu şekilde çocuğunuz dengeli besleniyor demektir. 

Okul öncesi çocuklarda beslenme

Yazarın Tüm Yazıları