Kemiklerinizi kalsiyumla besleyin

Düzgün kemik ve iskelet yapısı boy uzamasında da etkilidir.

Haberin Devamı

Kaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok yapıdan oluşan canlı dokulardan oluşur. Kemikler sürekli olarak parçalanır ve kendilerini yeniler. Bu şekilde her 10 yılda 1 yeni bir iskelete sahip olursunuz. Düzgün kemik ve iskelet yapısı boy uzamasında da etkilidir. Kemik ve mineral dokusunu besleyici özellikte beslenirseniz boyunuzun uzamasını genetiğinizin %5-10’u oranında artırabilirsiniz. Bunun için kemiklerinizi onların en sevdiği besin olan kalsiyumla beslemelisiniz.

Yeterli kalsiyum alımını sağlamak için; günlük olarak çocuklar; 400-700 mg, ergen bireyler 1300 mg, yetişkinler 1000 mg kalsiyum almalıdır.

Yeterli kalsiyum nasıl sağlanır?

Kalsiyumun kaynakları emilebilen kalsiyumu en çok içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden kalsiyum kaynakları zengin, orta ve zayıf olarak sınıflandırılabilir. En zengin kaynakları; süt ve ürünleridir. İyi kaynakları; pekmez, susam, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerdir. Orta derecede kaynakları; yumurta, portakal, limon, çilek gibi besinlerdir. Zayıf kaynakları; tahıllar, diğer sebze, meyveler ile et ürünleridir. 

Haberin Devamı

Kemiklerinizi kalsiyumla besleyin

Yeterli Kalsiyum için beslenmenizde nelere dikkat etmelisiniz?

  • Gün içerisinde süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt veya probiyotik yoğurt; ortalama 2-3 su bardağı tüketilmelidir.
  • Günlük beslenmenizde 1 tatlı kaşığı pekmez ile 1 tabak kurubaklagil veya yeşil sebze içeren bir yemek olmalıdır.
  • Ara öğünlerde; kuru meyveler ve kuru yemişleri tüketin. Örnek olarak, kuru incir; kuru üzüm, badem, fındık, susam gibi besinler kalsiyumdan zengindir.
  • Yumurta besleyici özelliği sebebiyle birçok mineralden zengin bir besindir. Kalsiyum da içeren haşlanmış yumurtayı beslenmenize ekleyin.
  • Kafein içeren çay, kahve ve kola gibi içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Günde 2 fincan çay veya 2 fincan kahve tüketilebilir. Mümkünse kola tüketmeyin.
  • Çay ve kahvesiz yapamam diyorsanız, yemekten hemen sonra içmeyin. Kalsiyum emilimini engellememek için yemekten ortalama 45 dakika sonra tüketmelisiniz.
  • Günlük tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 2400 mg’dan (1 tatlı kaşığı) fazla sodyum almamalısınız.
  • Aşırı protein alımı azaltılmalıdır. Tekdüze beslenme mantığında sadece protein kaynaklarını içeren diyetlerden uzak durun. 
Yazarın Tüm Yazıları