Hamileliğe hazırlık ve beslenmede püf noktalar

Gebelikte anneye düşen en büyük rol ve sorumluluklardan birisi beslenmesine ayrı bir özen ve önem göstermesi gerektiğidir.

Haberin Devamı

Gebe kalma, aileye yeni bir bireyin katılması sürecinin başlangıcıdır. Gebeliğin başlangıcı ile ailedeki roller değişmeye başlar. Rollerin, sorumlulukların ve ilişki şekillerinin değişmesi, beraberinde eşlerin yaşamında da bir çok değişiklik getirecektir. Gebelikte anneye düşen en büyük rol ve sorumluluklardan birisi de beslenmesine ayrı bir özen ve önem göstermesi gerektiğidir. Gebelik süresince beslenme hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

Gebelik süresince beslenme nasıl olmalıdır?

* Gebelik süresince ideal kilo artışınız 8 ile 12,5 kg arasında olmalıdır. Çok zayıflık gibi, çok şişmanlık da gebeliğinizi tehlikeye sokabilir.
 
* Gebelikte 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde, öğün atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle; gebelikte meydana gelen mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi şikayetleriniz azalacaktır. 

Haberin Devamı

* Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Bu sebeple; beslenme programınızı yemek miktarlarını arttırmadan 4 ana besin grubundan seçerek düzenlemelisiniz.

  • Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden ( nohut, fasulye, mercimek vb.) sağlayabilirsiniz.
  • Artan kalsiyum ihtiyacınız için; normal beslenmenize ilave olarak her gün 1 bardak süt / yoğurt veya 2 su bardağı ayran veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır.
  • Artan demir ihtiyacınızı; kırmızı et, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ek olarak doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekebilir.
  • Artan selenyum ihtiyacınız için; arpa ve buğday gibi tahıllar, deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk eti, ciğer, pekmez, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, mantar, soğan, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketin. Gebelikte selenyum gereksinimi 200 mg’a kadar yükselmektedir.
  • Artan vitamin ihtiyacınızı; taze sebze ve meyvelerden karşılayabilirsiniz. Gebelik sırasında özellikle C vitaminine ihtiyaç artmaktadır. C vitamininden yetersiz beslenen annelerin bebeklerinin beyin gelişimlerinde ciddi bozukluklar görülebilmektedir. Sebze ve meyveyi bol tüketmeli ve iyi yıkanmış olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. 

* Sağlıklı beslenme adına kek, bisküvi, hamur işleri vb. besinler yerine tam tahıllı gıdalar, yeşil mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi lif ve vitamin açısından zengin gıdaları tercih etmelisiniz.

* Salam, sosis, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinleri tüketmeyin.

* Gebelik boyunca yağ ve yağlı gıdalar azaltılmalıdır.

* Tuz; tansiyon yükselmesine ve vücudunuzda su tutulmasına neden olacağından tuzsuz beslenilmelidir.

* Şeker; fazla tüketildiği taktirde kilo alımına sebep olmaktadır. Tatlı isteğimiz artarsa tercihen sütlü tatlılar önerilebilir. 

* Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemi için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.

* Önerilen günlük kafein miktarı 300 mg’ı geçmemelidir. Günde en fazla 2 fincan çay veya kahve tüketilebilir. Tercihen kafeinsiz kahve daha uygun olacaktır.

* Gebe olduğunuz halde sigara içmeniz, alkol kullanmanız, sigara içilen yerlerde bulunmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından önemli problemlere yol açabilir. Bebeğiniz sağlığı için sigara ve alkolden uzak durun.

* Gebelik döneminde doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.

Yazarın Tüm Yazıları